ΔΕΗ: Επανεξετάζονται οι διακανονισμοί οφειλετών

1303

Στο «μικροσκόπιο» βάζει η νέα διοίκηση της ΔΕΗ τους τρέχοντες διακανονισμούς ληξιπρόθεσμων οφειλών προκειμένου να διαπιστώσει την απόδοσή τους ως προς την εισπραξιμότητα.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Γιώργος Στάσσης μετρά τα αποτελέσματα των ρυθμίσεων που τρέχει η εταιρεία προκειμένου να προβεί, αν χρειαστεί, σε αλλαγές.

Σημειωτέον ότι η διοίκηση της εταιρείας έχει θέσει ως πρώτη προτεραιότητα το κυνήγι οφειλετών για την άντληση των πολυπόθητων εσόδων προκειμένου να καλυφθεί το ταμειακό έλλειμμα των 900 εκατ. ευρώ. Μέχρι στιγμής έχει διασφαλιστεί η είσπραξη των 490 εκατ. ευρώ, ωστόσο αναζητά κι άλλες πηγές εσόδων. Μία εξ αυτών είναι η μεγάλη δεξαμενή των απλήρωτων λογαριασμών ύψους 2,7 δισ. ευρώ.

Πηγές αναφέρουν ότι οι διακανονισμοί που εφαρμόζονται – εξατομικευμένοι ανάλογα με το προφίλ του οφειλέτη αλλά με υψηλό ποσοστό προκαταβολής – θα μπορούσαν να φέρουν ακόμη περισσότερα αποτελέσματα, ενώ προβληματισμός επικρατεί και αναφορικά με τη στάση οφειλετών, οι οποίοι εγκαταλείπουν τους διακανονισμούς.

Συνεπώς δεν αποκλείεται να επέλθουν αλλαγές, χωρίς όμως οι ίδιες πηγές να αποσαφηνίζουν την κατεύθυνσή τους. Επιπλέον, πληροφορίες αναφέρουν ότι η νέα διοίκηση της εταιρείας σε καμία των περιπτώσεων δεν πρόκειται να προχωρά σε χαριστικούς διακανονισμούς και θα συνεχιστεί η ένταση των διακοπών ηλεκτροδότησης σε όσους χρωστούν και έχουν και τα χαρακτηριστικά του στρατηγικού κακοπληρωτή.

Εξάλλου, η ΔΕΗ προχωρά τις διαδικασίες της τιτλοποίησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, με το πρώτο πακέτο να βγαίνει σε διαγωνισμό μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου. Πρόκειται για απλήρωτους λογαριασμούς χρονικής διάρκειας 60 ημερών, οι οποίοι με τη μορφή της τιτλοποίησης θα δοθούν ως εγγύηση σε funds προκειμένου εκείνα με τη σειρά τους να δανείσουν στη δημόσια εταιρεία.

Τέλος, σύμφωνα με πηγές της διοίκησης, η ΔΕΗ αναμένει και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την πληρωμή αναδρομικών ποσών από Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας που παρείχε η εταιρεία πριν από το 2011 και την κατάργηση των ΝΟΜΕ προκειμένου να αντλήσει νέα έσοδα και να εξοικονομήσει δαπάνες.

Πηγή:aftodioikisi.gr