Εντάσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δ. Μακεδονίας για την εκχώρηση των δημοσίων ακινήτων στο Υπερταμείο – Για fake news κάνει λόγο ο Περιφερειάρχης Θόδωρος Καρυπίδης

1774

Απαντήσεις για το θέμα της εκχώρησης δημοσίων ακινήτων και εκτάσεων στο Υπερταμείο ζήτησε από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρο Καρυπίδη η επικεφαλής του συνδυασμού «ΕΛΠΙΔΑ» Γεωργία Ζεμπιλιάδου κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δ. Μακεδονίας την Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με την ίδια, ο πρώτος ήξερε για τη συγκεκριμένη εξέλιξη και παρέμενε «σιωπηλός συνένοχος» τη στιγμή που η κατάσταση για τη Δ. Μακεδονία φαντάζει ιδιαίτερα σοβαρή, καθώς φαίνεται να εκχωρούνται 170 δημόσια ακίνητα στην Καστοριά, 8 στην Κοζάνη, 38 στα Γρεβενά και 18 στη Φλώρινα. Ακίνητα που, όπως δήλωσε, είναι συνδεδεμένα με την ιστορία του τόπου.

Συνεχίζοντας, η κα. Ζεμπιλιάδου κατηγόρησε την περιφερειακή αρχή ότι προσπαθεί να αποσιωπήσει το γεγονός αυτό κάνοντας λόγο για αξιοποίηση αυτών των κτιρίων. «Αξιοποίηση στη γλώσσα του υπερταμείου σημαίνει εκποίηση, πώληση ή ενοικίαση. Και σε ποιον θα νοικιάσουμε το δημοτικό κήπο της πόλης της Κοζάνης; Θα πληρώνουν οι πολίτες για να μπουν στο δημοτικό κήπο; Θα πληρώνει το δημόσιο ενοίκιο για το κτίριο της νομαρχίας; Είναι, λοιπόν, μία μαύρη σελίδα αυτή που γράφηκε στις 18 και 19 Ιουνίου 2018, μέσα στη σιωπή».

Απαντώντας στην κα. Ζεμπιλιάδου, ο Περιφερειάρχης έκανε λόγο για “fake news”, αναφερόμενος στο δημοσίευμα που έφερε στο φως τη συγκεκριμένη υπόθεση. Όπως δήλωσε ο ίδιος, η περιφερειακή αρχή δεν έχει λάβει καμία επίσημη ενημέρωση για το θέμα, ενώ, συμπληρώνοντας, ανέφερε ότι «εάν υπάρχουν δημόσια κτίρια τα οποία περιγράφονται στην περιουσία που έχει το δημόσιο – αυτό έγινε ουσιαστικά, περιγράφηκε όλη η περιουσία του δημοσίου – δε σημαίνει ότι θα μας επιβάλουν ενοίκια και ότι θα μας τα πάρουν».

Τέλος, ο κ. Καρυπίδης αναφέρθηκε στο κτίριο της Πτολεμαΐδας όπου σήμερα στεγάζεται η σχολή πυροσβεστών. «Σας ενημερώνω ότι γίνεται με τα κτήρια στην ΕΤΑΔ – Στην ΕΤΑΔ ήταν και το κτίριο της Πτολεμαΐδας. Όταν, όμως, συντρέχουν λόγοι κοινής ωφέλειας, κτίρια που αξιοποιούνται πετυχαίνοντας δημοσιονομικούς στόχους και δημοσιονομικό όφελος και υπηρετούν το κοινωνικό σύνολο εξαιρούνται. Έτσι το εξαιρέσαμε και σήμερα στεγάζεται εκεί η ακαδημία των πυροσβεστών», δήλωσε ο ίδιος.

Το γεγονός πως κανένας από την περιφερειακή αρχή δεν ενημερώθηκε για τη συγκεκριμένη διαδικασία επισήμανε ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Κοζάνης Παναγιώτης Πλακεντάς, σύμφωνα με τον οποίο υπήρξε μία προσπάθεια εκ μέρους του να επικοινωνήσει με το Υπουργείο προκειμένου να υπάρξει μία διευκρίνιση. Όπως ανέφερε, δυστυχώς, αυτό δεν κατέστη δυνατό και προγραμματίστηκε ραντεβού την επόμενη εβδομάδα, ώστε να διευκρινιστεί το τι ακριβώς συμβαίνει. Τέλος, το ότι «θα δουλέψουν όλα τα υπουργία μαζί για να εξαιρεθούν από αυτή τη λίστα συνολικά γύρω στο 80% των ακινήτων», τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Ηλίας Κάτανας.

Παίρνοντας μέρος στη συζήτηση, ο επικεφαλής της παράταξης «Συμμαχία των Πολιτών για τη Δυτική Μακεδονία» Γεώργιος Δακής δήλωσε πως σε περίπτωση που όντως ψήφισαν υπέρ της εκχώρησης αυτών των ακινήτων, όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Μακεδονίας μένουν έκθετοι έναντι της κοινωνίας, καθώς συνέργησαν καθαρά στο να ξεπουληθεί η δημόσια περιουσία κοινού οφέλους και δεν ενημέρωσαν ούτε τον Περιφερειάρχη και το Περιφερειακό Συμβούλιο, αλλά ούτε τους Δημάρχους και τα Δημοτικά Συμβούλια. Ο ίδιος ζήτησε να πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση του Π.Σ. για αυτό το ζήτημα.