Εντατικοί έλεγχοι και πρόστιμα για κράνος σε οδηγούς αλλά και συνεπιβάτες δικύκλων στην Κοζάνη

1504

Εντατικοί έλεγχοι αλλά και πρόστιμα έρχονται από 1 Σεπτεμβρίου για τους οδηγούς αλλά και τους συνεπιβάτες δικύκλων,στο πλαίσιο δράσεων που σχεδιάζονται από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας αλλά και την Διεύθυνση Αστυνομίας Κοζάνης.

Ο Διοικητής της Τροχαίας Κοζάνης κ. Φίλιππος Ζουρνατζής σε σχετική συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με αφορμή την έξοδο των εκδρομέων για τον Δεκαπενταύγουστο, έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στη χρήση κράνους από τους δικυκλιστές, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Εμείς αυτό που ζητάμε, είναι σε όποιον χρησιμοποιεί δίκυκλο, ακόμα και σαν συνεπιβάτης, να φορά προστατευτικό κράνος. Το κράνος προστατεύει ένα από τα κυριότερα σημεία του σώματός μας, το κεφάλι μας. Περιπτώσεις όπου οδηγοί ή και συνεπιβάτες δικύκλων φορούσαν κράνος και είχαν τροχαίο ατύχημα, οι τραυματισμοί τους ήταν εξαιρετικά ελαφροί και ασήμαντοι. Σε αντίθετες περιπτώσεις, απλά τροχαία ατυχήματα χωρίς τη χρήση κράνους, μπορούν να αποβούν μοιραία ακόμα και για την ίδια μας τη ζωή. Για αυτό το λόγο ζητούμε από όλους τους οδηγούς δικύκλων να τηρούν τον πρώτο κανόνα ασφάλειας για τη δική τους σωματική ακεραιότητα και υγεία, δηλαδή να φοράν κανονικά το προστατευτικό τους κράνος και να μη μεταφέρουν άτομο το οποίο δεν έχει μαζί του το αντίστοιχο κράνος». 

Τα πρόστιμα για οδηγούς και συνεπιβάτες

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του KOZANILIFE.GR, ο οδηγός δίκυκλου οχήματος που δεν φοράει κράνος σε ενδεχόμενο έλεγχο της Τροχαίας, έχει μηδενικό πρόστιμο και υποχρεωτική αφαίρεση διπλώματος για 60 ημέρες, ενώ σε δεύτερη παράβαση, αφαίρεση διπλώματος για 6 μήνες και υποχρεωτική ανανέωση διπλώματος με εξετάσεις.

Για τον συνεπιβάτη του δίκυκλου οχήματος που δεν φοράει κράνος επιβάλλεται 50 ευρώ πρόστιμο για τον ίδιο και 40 ευρώ πρόστιμο στον οδηγό που δεν μερίμνησε για την ασφάλεια των επιβατών, 20 ημέρες αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας, πινακίδων και διπλώματος.

Αντίστοιχοι εντατικοί έλεγχοι και πρόστιμα θα ισχύουν και για τους οδηγούς των ΙΧ αυτοκινήτων για τη χρήση ζώνης ασφαλείας του οδηγού αλλά και των συνεπιβατών.

«Η Κοζάνη φοράει κράνος»

Η Κοζάνη, σύμφωνα με μια σύντομη εκτίμηση είναι από τις πόλεις που δίνει το ηχηρό μήνυμα σχετικά με τη χρήση του προστατευτικού κράνους, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Διοικητής Τροχαίας κ. Φίλιππος Ζουρνατζής: «Η Κοζάνη εδώ και μία δεκαετία, είναι μια πόλη όπου θα μπορούσε να πει κανείς, ότι είναι ευαισθητοποιημένη στο θέμα του κράνους σε σχέση με άλλες πόλεις».

Ιδιαίτερα χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τα περισσότερα θανατηφόρα τροχαία σε δίκυκλα οχήματα, οφείλονται στην έλλειψη κράνους, όπως συμπλήρωσε ο ίδιος: «Εάν δει κανείς θανατηφόρο τροχαίο με δικυκλιστή, ενώ ξέρεις εκείνη τη στιγμή ότι αν φορούσε κράνος θα ήταν στη ζωή, είναι μία στιγμή αμήχανη, ενώ από την άλλη καλείσαι να ενημερώσεις τους οικείους του θύματος για την τραγική απώλεια.  Όταν βλέπω δικυκλιστή χωρίς κράνος, μου έρχονται στο μυαλό όλα τα κεφάλια που έχω δει στην άσφαλτο».

“ΠΛΗΓΩΣΕ ΤΟ ΚΡΑΝΟΣ ΣΟΥ ΟΧΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΣΟΥ”

Η καμπάνια  της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κοζάνης για την ευαισθητοποίηση των οδηγών και συνεπιβατών δικύκλων οχημάτων, περνάει το μήνυμα της αναγκαιότητας για τη χρήση κράνους, με το μήνυμα: “ΠΛΗΓΩΣΕ ΤΟ ΚΡΑΝΟΣ ΣΟΥ ΟΧΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΣΟΥ”

Σε κάθε περίπτωση οι οδηγοί των οχημάτων, θα πρέπει με υπευθυνότητα να αναπτύξουν τη λογική ότι η χρήση ζώνης ασφαλείας σε ΙΧ αυτοκίνητα και η χρήση κράνους σε μηχανές, γίνεται πρωτίστως για την ατομική προστασία και ασφάλεια και όχι για την επιβολή προστίμων.

Ζιάμπα Αργυρώ για το KOZANILIFE.GR