Η Ενορία του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας εόρτασε πανηγυρικά τον προστάτη και έφορό της Άγιο Νικόλαο.

2456
ΣΙΑΤΙΣΤΑ ΓΕΡΑΝΕΙΑ ΡΑΔΙΟ ΣΙΑΤΙΣΤΑ 95.7 fm

Με κάθε εκκλησιαστική λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάσθηκε εφέτος η μνήμη του Αγίου Νικολάου του θαυματουργού, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Σιάτιστας.

Την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ.κ. Παύλος περιστοιχούμενος από πολλούς Ιερείς της Μητροπόλεώς μας και από τον πιστό λαό της Σιάτιστας, υποδέχθηκε το Τίμιο Λείψανο του Αγίου Νικολάου, από την Ιερά Μονή Μικροκάστρου. Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν όλοι μαζί στον Ιερό Ναό, όπου εψάλη ο Μέγας Αρχιερατικός εσπερινός μετά αρτοκλασίας.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος, μετά το πέρας του οποίου πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη Ιερά Λιτάνευση της Αγίας Εικόνος του Αγίου Νικολάου, του Τιμίου Λειψάνου του, καθώς και των Τιμίων Λειψάνων των Αγίων Μοδέστου και Σεραφείμ του Σάρωφ. Την Ιερά Λιτάνευση συνόδευσε η Φιλαρμονική Μπάντα του Δήμου Βοΐου.

Στη συνέχεια, αφού επέστρεψαν όλοι στον Ιερό Ναό, ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Παύλος ευχαρίστησε, εκ μέρους της Εκκλησιαστικής Επιτροπής, τον κ. Κωνσταντίνο Παπανικολάου, Μέγα Ευεργέτη της πόλεώς μας και του Ιερού Ναού, καθώς και τους ενορίτες, για την ευγενική προσφορά, για την αγορά των χαλιών του Ναού του Αγίου Νικολάου.  

Μετά το πέρας του Εσπερινού οι πιστοί εισήλθαν στο Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο, όπου μοιράστηκε ο ευλογημένος άρτος και ένα κέρασμα, ευγενική προσφορά κυριών, που τιμούν τον Άγιο Νικόλαο.

Ανήμερα της εορτής, Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018, τελέστηκε πανηγυρικά η ακολουθία του Όρθρου και στην συνέχεια η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κ.κ. Παύλο, με τους Ιερείς της ενορίας π. Βασίλειο, π. Νέστορα και τους π. Στέργιο και π. Δημήτριο. Το σύμβολο της Πίστεως απήγγειλε ο Μέγας Ευεργέτης της Σιάτιστας και Άρχων Μαΐστωρ της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ. Κωνσταντίνος Παπανικολάου. Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Παύλος.

Στις ακολουθίες παρέστησαν ο Δήμαρχος Βοΐου κ. Δημήτριος Λαμπρόπουλος με Δημοτικούς Συμβούλους, η Πρόεδρος της Δ.Κ. Σιάτιστας κα Καλλιόπη Δάρδα και πολλοί εκπρόσωποι της πολιτικής και αστυνομικής ηγεσίας.

Το απόγευμα της Εορτής, μετά τον Εσπερινό, εψάλη η Ακολουθία του Παρακλητικού κανόνος του Αγίου Νικολάου. Κατόπιν οι Ιερείς της Ενορίας, π. Βασίλειος και π. Νέστορας, τέλεσαν μνημόσυνο, στο οποίο μνημονεύτηκαν τα ονόματα των κτιτόρων του Ιερού Ναού και όλων των ευεργετών και δωρητών που συνέδραμαν ποικιλοτρόπως.

Το Ιερό λείψανο θα παραμείνει για προσκύνηση στην ενορία μέχρι την 14η Δεκεμβρίου.