Καθιστική ζωή: Οι επιπτώσεις στις αρτηρίες των εφήβων

1895
Η καθιστική ζωή αποτελεί μάστιγα για τον σύγχρονο άνθρωπο, καθώς προκαλεί σειρά παρενεργειών στη σωματική και ψυχική υγεία.
Έχει συσχετιστεί με τον αυξημένο κίνδυνο διάφορων..
τύπων καρκίνου, διπλασιάζει τον κίνδυνο διαβήτη και αυξάνει τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης.
Η τελευταία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο και σύμφωνα με πολλές έρευνες, έχει τις ρίζες της στην παιδική και εφηβική ηλικία.
Μελέτη του Πανεπιστημίου Jyväskylä στη Φινλανδία, δείχνει ότι οι έφηβοι που έχουν καλύτερη αερόβια φυσική κατάσταση, έχουν καλύτερη αρτηριακή υγεία συγκριτικά με τους συνομηλίκους τους που δεν έχουν καλή φυσική κατάσταση.
Η μελέτη υποστηρίζει ότι το υψηλότερο αναερόβιο όριο σχετίζεται με καλύτερη αρτηριακή υγεία. Το αναερόβιο όριο περιγράφει την ένταση της άσκησης που μπορεί να κάνει κάποιος για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα χωρίς περίσσεια συσσώρευσης γαλακτικού οξέος.
artery disease
Το δείγμα απαρτιζόταν από 55 εφήβους, 16-19 ετών και το αναερόβιο όριο καθώς η ανώτατη πρόσληψη οξυγόνου υπολογίστηκαν με τη βοήθεια δοκιμασίας στατικού ποδηλάτου. Η αθηροσκλήρωση αξιολογήθηκε με μη επεμβατική τεχνική, ενώ συνεκτιμήθηκαν διάφοροι συνεισφέροντες παράγοντες, όπως το ποσοστό του σωματικού λίπους και η συστολική αρτηριακή πίεση.
Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι οι έφηβοι με υψηλότερο αναερόβιο όριο είχαν χαμηλότερη αρτηριακή σκλήρυνση. Παρατήρησαν επίσης ότι το αναερόβιο όριο σχετίζονταν με την ανώτατη πρόσληψη οξυγόνου και την αθηροσκλήρωση στους εφήβους 16-19 ετών.
Οι επιστήμονες τονίζουν ότι πέρα από τους γενετικούς παράγοντες, η μέτρια και ειδικά η έντονη σωματική άσκηση βελτιώνει τη φυσική κατάσταση και την αρτηριακή υγεία των εφήβων.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο European Journal of Applied Physiology.

πηγή:onmed