Οι τιμές στα κυλικεία των σχολείων: Πόσο κοστίζουν σάντουιτς, τυρόπιτες, χυμοί -Τι απαγορεύεται

1419

Σε ρυθμούς σχολείου μπαίνουν από αυτή την εβδομάδα μαθητές και γονείς, αφού το πρώτο κουδούνι θα χτυπήσει την Τετάρτη.

Πέρα λοιπόν από τα σχολικά είδη, που ήδη έχουν αρχίσει να προμηθεύονται οι περισσότεροι μαθητές, ένα από τα ζητήματα που απασχολούν τους γονείς είναι και το κολατσιό του παιδιού στο σχολείο.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή εξέδωσε ανακοίνωση, για τα είδη που πρέπει- και που απαγορεύεται- να πωλούν τα κυλικεία των σχολείων, όπως και τις τιμές τους.
Οι ανώτατες τιμές στα κυλικεία των σχολείων

Στα κυλικεία όλων των δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων, τα εξής είδη διατίθενται σε αυτές τις ανώτατες τιμές με ΦΠΑ:

Σάντουιτς ή τοστ από ψωμί ολικής άλεσης ή λευκό, με τυρί (με προσθήκη ή μη λαχανικών, τομάτας, ελαιολάδου και άλλων)- 1,10
Σάντουιτς ή τοστ από ψωμί ολικής άλεσης ή λευκό με τυρί και γαλοπούλα (με προσθήκη ή μη λαχανικών, τομάτας, ελαιολάδου και άλλων)- 1,35
Απλό αρτοσκεύασμα (σουσαμένιο κουλούρι) σε ατομική συσκευασία 40 γραμμαρίων τουλάχιστον- 0,40
Τυρόπιτα—σπανακόπιτα με τυρί φέτα ή κασέρι βάρους 120 γραμμαρίων- 1,10
Εμφιαλωμένο νερό των 500 ml, εγχώριο ή μη, εντός ή εκτός ψυγείου- 0,35
Φυσικοί χυμοί φρούτων με 100% χυμό (χωρίς πρόσθετη ζάχαρη) σε ατομική συσκευασία 250 ml- 0,95

Τι απαγορεύεται να πωλούν τα κυλικεία

Τα κυλικεία των σχολείων απαγορεύεται να πουλάνε στους μαθητές δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων ροφήματα καφέ. Τα είδη αυτά προορίζονται μόνο για το διδακτικό και το υπόλοιπο προσωπικό του σχολείου, τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση. Επιπλέον, στα κυλικεία θα πρέπει να υπάρχει τιμοκατάλογος ορατός, που θα αναφέρει τις τιμές των προϊόντων. Για την προστασία της σωματικής ακεραιότητας των μαθητών των δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων, επιτρέπεται η κατοχή και διάθεση εμφιαλωμένων νερών μόνο σε πλαστικές φιάλες και φυσικών χυμών σε πλαστική ή χάρτινη συσκευασία, τονίζει ακόμη η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.

Τα πρόστιμα για τους παραβάτες

Τέλος, εφαρμόζονται οι υγειονομικές διατάξεις περί κανόνων υγιεινής σχολικών κυλικείων, καντινών και χώρων εστίασης εντός των σχολείων και ο καθορισμός των προϊόντων που διατίθενται από αυτά εντός δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως κάθε φορά ισχύουν.

Οι παραβάτες τιμωρούνται με τα εξής πρόστιμα:
Για έλλειψη τιμοκαταλόγου, 1.000€
Για υπέρβαση τιμής, 1.000€ ανά είδος.
Για έλλειψη είδους, 1.000€ ανά είδος.

Οι καταναλωτές μπορούν να ενημερώνουν για τη μη τήρηση των παραπάνω στην τηλεφωνική γραμμή καταγγελιών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, καλώντας τον αριθμό 1520.