Προσκυνηματική εκδρομή στην Ιερά Μονή Παναγίας Θεοσκεπάστου στον Σοχό Λαγκαδά.

3394

Προσκυνηματική εκδρομή στην Ιερά Μονή Παναγίας Θεοσκεπάστου στον Σοχό Λαγκαδά.

Η ενορία του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας είχε την ευλογία να πραγματοποιήσει μια προσκυνηματική εκδρομή στην Ιερά Μονή Παναγίας Θεοσκεπάστου στον Σοχό Λαγκαδά, προς τιμήν της Παναγίας της Γοργοϋπηκόου από την Ιερά Μονή Δοχειαρίου του Αγίου Όρους.

Το πρωί της Δευτέρας 10 Σεπτεμβρίου 2018, με επικεφαλής τους Ιερείς της Ενορίας μας π. Βασίλειο και π. Νέστορα, περί τα 92 άτομα  αναχωρήσαμε από το προαύλιο του Ιερού Ναού με προορισμό τρία Μοναστήρια στην πανέμορφη Μακεδονία.

Το πρώτο ήταν το Ιερό Ησυχαστήριο του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά στα Κουφάλια  Θεσσαλονίκης, στου οποίου στους χώρους μας ξενάγησαν οι μοναχές. Κάποια μοναχή μας μίλησε για τον βίο του Αγίου Γρηγορίου και μας είπε ότι καταγόταν από μία ευσεβή και αγία οικογένεια, που ανέδειξε πολλούς αγίους της Εκκλησίας μας. Μας είπε ότι για την εποχή του ήταν στύλος της Ορθοδοξίας, κατατροπώνοντας τις αιρετικές κακοδοξίες ενός λόγιου «μοναχού», του Βαρλαάμ του Καλαβρού, και στη συνέχεια τόνισε το πόσο πολύ προσευχόμενος και ασκητικός ήταν. Μετά το καθιερωμένο κέρασμα από την αδελφότητα της Μονής  αναχωρήσαμε για τον επόμενο προορισμό.

Αυτός ήταν το Ιερό Γυναικείο Ησυχαστήριο η Ανάστασις του Χριστού, προς Εμμαούς. Η γερόντισσα Φιλοθέη μάς υποδέχθηκε και μάς μίλησε γενικά για την ιστορία της Ιεράς Μονής και μάς εξήγησε την εικόνα με τον αναστημένο Ιησού και τους δύο μαθητές, τον Λουκά και τον Κλεόπα, κατά τη στιγμή της «κλάσεως του άρτου», και την ονομασία της Μονής, «Προς Εμμαούς».  Μετά μάς εξέθεσαν και προσκυνήσαμε άγια λείψανα που έχει η Ιερά Μονή. Στη συνέχεια η γερόντισσα μάς παραχώρησε την τράπεζα, όπου γευματίσαμε.

Ο τελευταίος μας προορισμός ήταν το μετόχι της Ιεράς Μονής Δοχειαρίου, το Ιερά Μονή της Παναγίας Θεοσκεπάστου του Σοχού. Εκεί, μετά από πολλή ώρα, λόγω τους πλήθους, προσκυνήσαμε την Αγία εικόνα της Παναγίας Γοργοϋπηκόου, την οποία συνόδευαν ο Ηγούμενος Γρηγόριος και μοναχοί της Ι. Μ. Δοχειαρίου από το Άγιον Όρος. Παρακολουθήσαμε τον εσπερινό της ημέρας και συμψάλαμε με συγκίνηση τον παρακλητικό κανόνα προς τιμή της Παναγίας Γοργοϋπηκόου. Τελειώνοντας ο παρακλητικός κανόνας, οι προσκυνητές είχαν την ευκαιρία να πάρουν καφέ και κεράσματα που πρόσφερε το μοναστήρι.

Αργά το βράδυ επιστρέψαμε στην Σιάτιστα γεμάτοι πνευματική αγαλλίαση και χαρά από το ευλογημένο προσκύνημα.