Φρένο στους κοπανατζήδες υπουργούς από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο

1369

Από την έναρξη του κοινοβουλευτικού ελέγχου δεν θα γίνεται δεκτή η δικαιολογία που πρόβαλλαν έως τώρα οι υπουργοί και υφυπουργοί περί « κολλήματος λόγω φόρτου εργασίας». Η μόνη αποδεκτή αιτιολογία θα αποτελεί η απουσία στο εξωτερικό.

Το μόνο που θα μπορεί εναλλακτικά να δίνεται στον μη δυνάμενο υπουργό να προσέλθει για να απαντήσει σε επίκαιρες ερωτήσεις είναι να έχει την δυνατότητα να προσέλθει μέσα στις επόμενες δύο συνεδριάσεις κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας παράλληλα ζήτησε στην ΔτΠ να κάνουν και άλλες προτάσεις προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Επίσης, επειδή οι επίκαιρες ερωτήσεις που καταθέτουν οι βουλευτές, όταν λόγω κολλήματος υπουργού δεν απαντώνται, αυτές αυτόματα η υπηρεσία τις επανακαταθέτε.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όταν έρθει η σειρά τους να απαντηθούν και προσέλθει ο υπουργός να έχουν χάσει την «επικαιρότητά τους», με τον πρόεδρο να προτείνει ο εκάστοτε βουλευτής να μπορεί να τις επικαιροποιεί και να τις επανακαταθέτει ο ίδιος εάν θεωρεί ότι εξακολουθούν να ισχύουν.

Στην ΔτΠ αποφασίσθηκε «πρεμιέρα της «Ώρας του Πρωθυπουργού» στην Βουλή να έχουμε στην Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου. Έως τώρα στον κ. Μητσοτάκη έχουν κατατεθεί δύο επίκαιρες ερωτήσεις. Η μια από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο για τη ΔΕΗ και η δεύτερη από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Ραγκούση για την ΕΥΠ. Βέβαια μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου υπάρχει χρόνος να κατατεθούν και από άλλους επίκαιρες ερωτήσεις προς τον πρωθυπουργό.

Η κατάθεση γενικά επίκαιρων ερωτήσεων προς την κυβέρνηση και τους υπουργούς θα ξεκινήσει από την ερχόμενη Τρίτη και θα υπάρχει ένα διάστημα συσσώρευσης τους έως τις 19 Σεπτεμβρίου οπότε θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις επίκαιρων ερωτήσεων. Με την ελπίδα ότι οι υπουργοί θα προσέρχονται αυτή την κοινοβουλευτική περίοδο με μεγαλύτερη ζέση.