Αρχική ΑΝΘΡΩΠΟΙ Ένα από τα ελάχιστα δισκάδικα στην Ελλάδα, που άντεξαν και λειτουργούν ακόμη,...

Ένα από τα ελάχιστα δισκάδικα στην Ελλάδα, που άντεξαν και λειτουργούν ακόμη, βρίσκεται στην Πτολεμαΐδα – Το STUDIO B-52 αντιστάθηκε και τα κατάφερε!

1566

Ένα από τα ελάχιστα δισκάδικα στην Ελλάδα, που άντεξαν και λειτουργούν ακόμη, βρίσκεται στην Πτολεμαΐδα. Το STUDIO B-52, επί της οδού Ιωάννου Χρηστίδη 14 (τηλ. 2463053394), αντιστάθηκε κι αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Ο ιδιοκτήτης του, Δάλης Πελοπίδας, μίλησε στο kozan.gr κι απάντησε στις παρακάτω ερωτήσεις:

1) Πότε ξεκίνησε η λειτουργία του συγκεκριμένου «δισκάδικου» και ποια ήταν η αιτία για την ενασχόληση με το συγκεκριμένο είδος επιχείρησης;

To μουσικό κατάστημα STUDIO B-52 φέτος γιορτάζει τα τριακοστά του γενέθλια, καθώς λειτουργεί αδιάλειπτα από το 1989. Αυτό που με παρακίνησε να το ανοίξω, ήταν η άσβεστη, ως σήμερα, αγάπη μου για τη μουσική και ιδιαίτερα για την ξένη rock. Αγάπη δικαιολογημένη, καθώς η γενιά μου είχε την τύχη να ενηλικιωθεί την εποχή που μεγαλουργούσαν συγκροτήματα όπως οι Led Zeppelin, Deep Purple, Pink Floyd.

2) Tα «δισκάδικα» πλέον στην Ελλάδα είναι ελάχιστα. Eίναι γεγονός πως η επανάσταση του internet είχε άμεση και μεγάλη επιρροή στο συγκεκριμένο είδος επιχείρησης. Εσύ αντιστάθηκες και συνεχίζεις. Υπάρχει κόσμος που επιμένει να αγοράζει τη μουσική του με το παραδοσιακό τρόπο;

Πράγματι, τα δισκάδικα στην Ελλάδα που άντεξαν και λειτουργούν ακόμα είναι ελάχιστα. Θεωρώ ότι οι λόγοι για τους οποίους αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτο είναι πολυσύνθετοι. Της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας, είχε προηγηθεί η πολιτιστική παρακμή. Από το 2000 και μετά, η εγχώρια μουσική παραγωγή περιορίστηκε σε σουξεδάκια με ημερομηνία λήξεως. Την ίδια ώρα οι εταιρείες, παρακάμπτοντας τα μουσικά καταστήματα, διέθεταν CD καλλιτεχνών που εμφανίζονταν στο μουσικό στερέωμα ως διάττοντες αστέρες, μέσω των εφημερίδων και των περιοδικών. Αργότερα ήρθε και το Ίντερνετ, αλλά τη χαριστική βολή την έδωσε η μείωση της αγοραστικής δύναμης εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, που έπληξε τη χώρα μας μετά το 2008. Το STUDIO B-52 ωστόσο άντεξε. Συνεχίζει δυναμικά χάρη στους πιστούς εδώ και δεκαετίες, πελάτες-εραστές της καλής μουσικής και χάρη στους φαν συγκεκριμένων καλλιτεχνών.

3) Το βινύλιο είναι μόδα ή ήρθε για να μείνει;

Το βινύλιο δεν έφυγε ποτέ από τις καρδιές μας. Όχι δεν είναι μόδα. Είναι διαχρονικό, κλασικό καλλιτεχνικό αντικείμενο υψηλής αισθητικής και συλλεκτικής αξίας, που δεν αντιγράφεται. Όπως και το βιβλίο, το βινύλιο αποτελούσε, αποτελεί και θα αποτελεί, αναντικατάστατο μέσο ψυχαγωγίας, διαπαιδαγώγησης, καλλιέργειας.

4) Τι άλλο μπορεί να αγοράσει κάποιος στο μαγαζί σου;

Στο STUDIO B-52 εκτός από CD και βινύλια έντεχνης, λαϊκής, παραδοσιακής μουσικής, ξένων και Ελλήνων καλλιτεχνών όλων των ειδών, διατίθενται επίσης t-shirts, hoodies και zip-hoodies όλων των γνωστών ξένων συγκροτημάτων, σε ιδιαίτερα προσιτές τιμές. Ακόμα, μπορεί κανείς να βρει διάφορα αξεσουάρ όπως patches-σήματα συγκροτημάτων και πολλά άλλα.