Απεργία 8 Μαρτίου: Ποιοι θα λάβουν μέρος – Προσφυγή στη δικαιοσύνη από το υπουργείο Εσωτερικών

679

Αγωγή κατά της ΑΔΕΔΥ για κήρυξη απεργίας – αποχής διαρκείας από την αξιολόγηση κατέθεσε η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως

Πολλά είναι τα ερωτήματα που έχουν προκύψει σχετικά με την απεργία που έχει προκηρυχθεί για αύριο, Παρασκευή 8/03, μετά από την προσφυγή στη δικαιοσύνη του υπουργείου Εσωτερικών ενάντια στην ΑΔΕΔΥ.

Υπενθυμίζεται ότι η ΑΔΕΔΥ έχει προκηρύξει απεργιακή κινητοποίηση, καθώς αύριο ψηφίζεται το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια και είναι και η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, την οποία η ΑΔΕΔΥ αφιέρωσε στις γυναίκες της Παλαιστίνης.

Φέτος, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ εντάσσει στο πλαίσιο της κινητοποίησης της 8ης Μαρτίου και της στάσεις εργασίας από τις 11:00 μέχρι τη λήξη του ωραρίου εργασίας.

Στάση εργασίας έχουν εξαγγείλει ΔΟΕ – ΟΛΜΕ από τις 8:00 μέχρι τις 11:00 της Παρασκευής. 

Ακόμα, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ), τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, προκηρύσσει τετράωρη στάση εργασίας στις 8 Μαρτίου 2024, από τις 11:00 έως τις 15:00, συμμετέχοντας στη συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος στις 12:00 και στην πορεία έως την Πλατεία Συντάγματος.


Στη δικαιοσύνη η κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ

Σημειώνεται ότι αγωγή κατά της ΑΔΕΔΥ για κήρυξη απεργίας – αποχής διαρκείας από την αξιολόγηση κατέθεσε η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως.

H αγωγή κατά της Ανώτατης Διοικήσεως Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (Α.Δ.Ε.Δ.Υ.) κατατέθηκε σήμερα ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών από τη Νίκη Κεραμέως.

Σε αυτήν η υπουργός Εσωτερικών ζητάει να κριθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία – αποχή διαρκείας, που κήρυξε ο συνδικαλιστικός φορέας από τις διαδικασίες αξιολόγησης – στοχοθεσίας στο δημόσιο, αρνούμενος ουσιαστικά την εφαρμογή του ψηφισμένου, από τη Βουλή των Ελλήνων, σχετικού νόμου (4940/2022).

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τον Μάρτιο του 2023 και μετά το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών έχει κατ’ επανάληψη κρίνει παράνομη ή και καταχρηστική την εκάστοτε ληφθείσα απόφαση της ΑΔΕΔΥ να κηρύξει απεργία – αποχή από τις αξιολογικές διαδικασίες.

Από το υπουργείο Εσωτερικών, σημειώνεται ότι το σύστημα αξιολόγησης – στοχοθεσίας συνιστά ένα κρίσιμο εργαλείο που αποσκοπεί στη διαρκή βελτίωση των δεξιοτήτων των δημοσίων υπαλλήλων και στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον Πολίτη.

Συμπληρώνεται ότι το δικαίωμα στην απεργία είναι απολύτως σεβαστό, η οποιαδήποτε ενέργεια όμως πρέπει να είναι νόμιμη και να μην στοχεύει στην ακύρωση νόμων που έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων.