Ειδήσεις ..

664

Lockdown: «Βόμβα» Πέτσα – Απαγόρευση κυκλοφορίας και τα Χριστούγεννα

Νεφέλη Σκαρλίδου

Νεφέλη Σκαρλίδου

Lockdown: Κάθετος ήταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το πρωί του Σαββάτου ως προς την απαγόρευση κυκλοφορίας κατά την περίοδο των γιορτών.

«Ένα είδους απαγόρευσης κυκλοφορίας τα Χριστούγεννα, νομίζω ότι είναι μονόδρομος», τόνισε ο κ. Στέλιος Πέτσας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ, αναφέροντας παράλληλα ότι πολύ δύσκολα θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό το επόμενο διάστημα αλλά και κατά την περίοδο των γιορτών.

Απέχουμε αρκετά από την άρση του lockdown, που αποφάσισε η κυβέρνηση λόγω της έξαρσης στα κρούσματα από τον κορονοϊό στην Ελλάδα. Η άποψη αυτή κυριαρχεί επί του παρόντος σε κυβερνητικά στελέχη και, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, στο τραπέζι είναι η απόφαση για νέα παράταση στο lockdown μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου, δηλαδή να παραμείνουν τα μέτρα σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι και 11 ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα.

&&&&&&&&&&&&&&

Το τελευταίο διάστημα είναι πολλά τα εμβόλια που μετά τη φάση 3 των κλινικών δοκιμών εμφάνισαν αποτελεσματικότητα πάνω από 90% στην καταπολέμηση του κορωνοϊού και ακόμη περισσότερα εκείνα που βρίσκονται ακόμη σε ανάπτυξη.

Εκατομμύρια άνθρωποι περιμένουν τα εμβόλια όσο το δυνατόν το συντομότερο, ενώ κάποιοι είναι πιο διστακτικοί.

Πώς ξέρουμε ότι ένα εμβόλιο είναι ασφαλές;

Αυτή είναι η πρώτη και πιο σημαντική ερώτηση που κάνουν οι επιστήμονες όταν αρχίζουν να σχεδιάζουν και να δοκιμάζουν ένα νέο εμβόλιο ή θεραπεία.

Οι δοκιμές ασφαλείας ξεκινούν στο εργαστήριο, με δοκιμές και έρευνα σε κύτταρα και ζώα, προτού προχωρήσουν σε μελέτες σε ανθρώπους.

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο η έρευνα ξεκινάει με μικρά βήματα και σταδιακά, ώστε να διαπιστωθούν εγκαίρως τυχόν προβλήματα ασφάλειας.

Ποιος ο ρόλος των κλινικών δοκιμών;

Εφόσον τα δεδομένα ασφαλείας από τα εργαστήρια είναι καλά, οι επιστήμονες μπορούν να ελέγξουν ότι το εμβόλιο ή η θεραπεία είναι επίσης αποτελεσματικά.

Αυτό περιλαμβάνει δοκιμές σε μεγάλο αριθμό εθελοντών.

Οι μισοί λαμβάνουν το εμβόλιο και οι άλλοι μισοί ψεύτικο ή εικονικό φάρμακο (placebo). Οι ερευνητές και οι συμμετέχοντες δεν ενημερώνονται σε ποια ομάδα είναι ποιο μέχρι την ανάλυση των αποτελεσμάτων, για να αποφευχθεί η προκατάληψη.

Όλες οι μελέτες και τα ευρήματα ελέγχονται και επαληθεύονται ανεξάρτητα.

Οι δοκιμές εμβολίων Covid έχουν αναπτυχθεί αρκετά γρήγορα, πράγμα που ανησυχεί πολλούς, ωστόσο δεν έχουν παραλείψει κανένα από αυτά τα βήματα.

Η δοκιμή εμβολίων της Οξφόρδης, AstraZeneca, τέθηκε εθελοντικά σε αναμονή σε ένα στάδιο για να διερευνήσει γιατί ένας συμμετέχων – από τις πολλές χιλιάδες – είχε πεθάνει. Επανεκκινήθηκε μόλις κατέστη σαφές ότι δεν σχετίζεται με το εμβόλιο.

Ποιος εγκρίνει εμβόλια ή θεραπείες;

Η έγκριση θα δοθεί για ένα εμβόλιο μόνο εάν ο κυβερνητικός ρυθμιστής (η Ρυθμιστική Υπηρεσία φαρμάκων και υγειονομικής περίθαλψης ή MHRA) είναι σίγουρος ότι είναι και ασφαλές και αποτελεσματικό.

Μετά την έγκριση, οι έλεγχοι συνεχίζουν να διασφαλίζουν ότι δεν υπάρχουν περαιτέρω παρενέργειες ή μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι.

Εάν κάποιος υποψιάζεται ότι έχει παρενέργειες από τον εμβολιασμό, μπορεί να το αναφέρει στο MHRA.

Τι περιέχουν τα εμβόλια Covid;

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά εμβόλια Covid σε εξέλιξη.

Ορισμένα περιέχουν τον ίδιο τον πανδημικό ιό σε εξασθενημένη μορφή.

Το εμβόλιο της AstraZeneca χρησιμοποιεί έναν μεταλλαγμένο ιό που μοιάζει αρκετά με τον Sars-CoV-2, τον ιό που προκαλεί την Covid-19.

Τα εμβόλια των Pfizer – BioNTech και Moderna χρησιμοποιούν κομμάτια γενετικού κώδικα για να προκαλέσουν ανοσοαπόκριση και ονομάζονται εμβόλια mRNA.

Αυτά δεν μεταβάλλουν τα ανθρώπινα κύτταρα. Παρουσιάζουν μόνο στο σώμα οδηγίες για την ανοσία στον Covid.

Ορισμένα εμβόλια Covid περιέχουν πρωτεΐνες από τον κορωνοϊό.

Τα εμβόλια περιέχουν μερικές φορές άλλα συστατικά, όπως το αλουμίνιο, που καθιστούν το εμβόλιο σταθερό ή πιο αποτελεσματικό.

Θα με κάνει ένα εμβόλιο άρρωστο;

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οποιοδήποτε από αυτά τα συστατικά προκαλεί βλάβη όταν χρησιμοποιείται σε τόσο μικρές ποσότητες.

Τα εμβόλια δεν σας μεταφέρουν την ασθένεια. Αντ ‘αυτού, προετοιμάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματός σας ώστε να αναγνωρίζει και να καταπολεμά τη μόλυνση.

Μερικοί άνθρωποι υποφέρουν από ήπια συμπτώματα, όπως μυϊκοί πόνοι ή λίγο θερμοκρασία, μετά τον εμβολιασμό.

Αυτή δεν είναι η ίδια η ασθένεια, αλλά η αντίδραση του σώματος στο εμβόλιο.

Οι αλλεργικές αντιδράσεις στα εμβόλια είναι σπάνιες. Σε οποιοδήποτε εγκεκριμένο εμβόλιο, αναφέρονται τα συστατικά.

Να γνωρίζετε ότι ιστορίες κατά των εμβολίων που διαδίδονται στο διαδίκτυο μέσω των κοινωνικών μέσων, κατά πάσα πιθανότητα δεν βασίζονται σε επιστημονικά στοιχεία.

Είναι ασφαλές για κάποιον που είχε νοσήσει από κορωνοϊό να κάνει το εμβόλιο;

Εάν εγκριθεί ένα εμβόλιο Covid, είναι πιθανό στους ανθρώπους που είχαν νοσήσει να χορηγηθεί το εμβόλιο.

Αυτό συμβαίνει επειδή η φυσική ανοσία μπορεί να μην είναι μακροχρόνια και η ανοσοποίηση θα μπορούσε να προσφέρει περισσότερη προστασία.

Εάν εμβολιαστούν όλοι οι άλλοι, χρειάζεται να εμβολιαστώ και εγώ;

Υπάρχουν συντριπτικά επιστημονικά στοιχεία ότι ο εμβολιασμός είναι η καλύτερη άμυνα κατά των σοβαρών λοιμώξεων.

Τα εμβόλια Covid φαίνεται να προστατεύουν τους ανθρώπους από το να αρρωσταίνουν σοβαρά.

Οι πρώτες δόσεις που θα είναι διαθέσιμες πιθανότατα θα χορηγηθούν σε άτομα με υψηλότερη ανάγκη, όπως οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς, που θα μπορούσαν να νοσήσουν σοβαρότερα.

Δεν είναι ακόμη σαφές πόσα εμβόλια θα μπορούσαν να χρειαστούν ώστε να διακοπεί τελείως η διάδοση του Covid από άτομο σε άτομο.

Ο εμβολιασμός αρκετών ατόμων θα μπορούσε, όμως, να εξουδετερώσει την ασθένεια.

Πηγή: BBC