Ειδήσεις …..

561

Την 1η Δεκεμβρίου ο διοικητής του Μαμάτσειου νοσοκομείου Κοζάνης, Σ. Γκανάτσιος, με δηλώσεις του σε τοπικά τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά  μέσα, καθώς και κάποιοι από το, στενό, φιλικό & ιατρικό περίγυρό του, μέσω του διαδικτύου, επιδόθηκαν σε μια επικοινωνιακή προσπάθεια, όπως θα αποδειχτεί και παρακάτω, να πείσουν την τοπική κοινωνία ότι στο Μαμάτσειο νοσοκομείο Κοζάνης ξεκίνησε τη λειτουργία  της η ΜΕΘ (Μονάδα Εντατικής Θεραπείας). “Θα είναι ΜΕΘ!”, έλεγε την 1/12, ο Σ. Γκανάτσιος, την ίδια ακριβώς μέρα, που ο Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του  νοσοκομείου, με αφορμή τη δημιουργία διατομεακής ομάδας γιατρών για την υποστήριξη διασωληνωμένων περιστατικών,  ανέφερε, μέσω της επιστολής παραίτησής του (από το συγκεκριμένο πόστο), τη δημιουργία αυτού του τμήματος, μονάδας ή όπως αλλιώς θέλει να το “βαπτίσει” κάποιος,  ως υποκατάστατο ΜΕΘ και σε καμία περίπτωση ως ΜΕΘ. Στην εν λόγω επιστολή, στοιχειοθετείται, μεταξύ άλλων, γιατί αυτό που δημιουργήθηκε δεν είναι ΜΕΘ αλλά και διάφορα άλλα, εξίσου ενδιαφέροντα, που για ευνόητους λόγους, που καταλαβαίνουν οι άμεσα εμπλεκόμενοι, η στήλη θα αποφύγει να υπεισέλθει σε  λεπτομέρειες. Ο ίδιος, εν τέλει,  υπέβαλε την παραίτησή του (από τη Διεύθυνση της Ιατρικής Υπηρεσίας), σημειώνοντας πως αν παρέμενε στη θέση του θα ήταν σα να συναινούσε σ’ όλα αυτά που δρομολογήθηκαν, όπως δρομολογήθηκαν. Πληροφορούμαστε πως η παραίτησή του δεν έγινε αποδεκτή, ωστόσο το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα, είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για ένα “τμήμα – χώρο” με κλίνες διασωληνωμένων (το οποίο ορθώς δημιουργήθηκε, για να στηρίξει τις όποιες ανάγκες προκύψουν κατά τη διάρκεια της μάχης ενάντια στην πανδημία), όχι όμως για “τμήμα – χώρο” με κλίνες ΜΕΘ. Σημαντική διαφορά γι’ αυτούς που γνωρίζουν τι σημαίνει ΜΕΘ, μικρή κι ασήμαντη διαφορά για εκείνους που ενδιαφέρονται αποκλειστικά και μόνο για επικοινωνιακά πυροτεχνήματα. Αυτοί οι τελευταίοι, ας συνειδητοποιήσουν πως στο χώρο της υγείας δε χωρούν επικοινωνιακά τερτίπια κι οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν την αλήθεια. Το “πρώτο βήμα” λοιπόν, όπως λένε, έγινε – κι ορθώς έγινε – αλλά έγινε για τη δημιουργία υποστήριξης διασωληνωμένων ασθενών, που νοσηλεύονται, άνευ προκαθορισμένης διάρκειας υποστήριξης, εν αναμονής, εύρεσης κλίνης σε οργανωμένη ΜΕΘ της χώρας. Γι’ αυτό έγινε το πρώτο βήμα και γι’ αυτό πρέπει να ακολουθήσουν κι άλλα πολλά βήματα ώστε να οργανωθεί αυτό το “τμήμα – χώρος” όσο γίνεται καλύτερα, προκειμένου να εξυπηρετήσει το σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε, γιατί ακόμη απαιτούνται πολύ περισσότερα να υλοποιηθούν και να εξασφαλισθούν τόσο για αυτούς που κλήθηκαν να υπηρετήσουν εκεί όσο και για αυτούς που θα νοσηλευτούν.

Όσο για την ΜΕΘ,  όταν τελειώσει η πανδημία, η διοίκηση ας δρομολογήσει όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες, έχοντας και τις εμπειρίες που απέκτησε απ’ όλα αυτά, ώστε να λειτουργήσει, έτσι, όπως πρέπει κι όλοι επιθυμούμε.

Η Χύτρα

Ο ΕΟΦ ενέκρινε την δοκιμή του φαρμάκου των μονοκλονικών αντισωμάτων και στην Ελλάδα και οι κλινικές μελέτες πρόκειται να ξεκινήσουν άμεσα

Πριν λίγες ώρες ο ΕΟΦ ενέκρινε την δοκιμή του φαρμάκου των μονοκλονικών αντισωμάτων στην Ελλάδα το οποίο είχε χορηγηθεί και στον Τραμπ και οι κλινικές μελέτες πρόκειται να ξεκινήσουν άμεσα. Έτσι το φάρμακό που αναπτύχθηκε στα εργαστήρια της Regeneron στις ΗΠΑ – μια εταιρεία που έχει έντονο ελληνικό άρωμα –  αναμένεται να φτάσει στην χώρα μας και θα σταλεί σε 5 νοσοκομεία της χώρας μας.  Σε 2 νοσοκομεία στην Αττική και σε 3 στην περιφέρεια.

Ο ΕΟΦ τις επόμενες ώρες αναμένεται να λάβει από τις ΗΠΑ το ειδικό πρωτόκολλο που θα γράφει με λεπτομέρεια και την δοσολογία αλλά θα λέει και ποιος είναι ο αριθμός των συμμετεχόντων στην συγκεκριμένη μελέτη και ποια είναι τα κριτήρια που αυτοί πρέπει να πληρούν.

Το φάρμακο αυτό δεν θα το παίρνουν όλοι και χορηγείται μόνο στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με πληροφορίες στην χώρα μας θα γίνουν 2 μελέτες. Η μία θα έχει να κάνει με ασθενείς που έχουν ήπια έως μέτριας βαρύτητας συμπτώματα άνω των 12 ετών.

Η δεύτερη μελέτη έχει ένα εξαιρετικό ενδιαφέρον καθώς σύμφωνα με πληροφορίες θα χορηγείται σε στενές επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Στόχος είναι να διαπιστωθεί αν μπορεί το συγκεκριμένο φάρμακο να έχει και προφυλαχτική δράση.

Νωρίτερα, ο Προέδρος του ΕΟΦ Δημήτρης Φιλίππου δήλωσε στον ΣΚΑΙ 100,3  ότι έρχεται σήμερα στην Ελλάδα για κλινική μελέτη μια από τις δυο θεραπέιες μονοκλωνικών αντισωμάτων και θα ζητηθεί από ασθενείς με κορωνοϊό που νοσηλεύονται  στα νοσοκομεία-  αλλά όχι σε βαριά κατάσταση  – να συμμετάσχουν δοκιμαστικά στην χορήγησή του.

Πρόκειται για θεραπεία μονοκλωνικών αντισωμάτων της Ρετζένερον στην οποία ηγετικές θέσεις κατέχουν δυο Έλληνες Επιστήμονες.

Όσον αφορά την τιμή του ο κ. Φιλίππου διευκρίνισε ότι αυτή  θα καθοριστεί από την στιγμή που θα  εγκριθεί  το φάρμακο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Όσον αφορά το εμβόλιο της Pfizer  ο Προέδρος του ΕΟΦ ανέφερε ότι οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα μπορούν να ξεκινήσουν το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουάριου από την στιγμή που θα πάρει έγκριση  από τοn Ευρωπαϊκό Οργανισμό τέλη Δεκέμβριου,  όπως έχει προγραμματιστεί.

&&&&&&&&&&&&

Ο Διευθυντής του Θεραπευτηρίου “Σπινάρη” στην Κοζάνη, μιλά για το κρούσμα κορωνοϊού που εντοπίστηκε σε 70χρονη νοσηλευόμενη στην κλινική (η οποία μεταφέρθηκε στο Μαμάτσειο), καθώς και για όλες τις ενέργειες που ακολουθήθηκαν. Ελήφθησαν δείγματα από περίπου 50 άτομα. Δείτε τα όσα δήλωσε στο TOP Channel.

Radiosiatista.gr

Κ. Κυριακίδης, για όσα συμβαίνουν στο ΕΒΕ Κοζάνης: “Ο πρόεδρος αν θέλει το καλό του Επιμελητηρίου, βλέποντας ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει λειτουργία όπως θα έπρεπε να υπάρχει …οι πρόεδροι παίρνουν τις μεγάλες αποφάσεις, αν κρίνει ότι πρέπει να αποχωρήσει καλώς να αποχωρήσει, αν είναι αυτή η λύση που θα βοηθήσει το επιμελητήριο να λειτουργήσει” (Βίντεο)

Radiosiatista.gr

Για όσα συμβαίνουν στο ΕΒΕ Κοζάνης, μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό West Channel o πρώην Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Κ. Κυριακίδης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, ανέφερε: “Σε κανέναν δεν αρέσει αυτή η εικόνα του Επιμελητηρίου. Όσο αναφορά το νέο πρόεδρο, ο οποίος αυτή τη στιγμή βάλλεται, σίγουρα υπάρχει λόγος και βάλλεται, το θέμα είναι ότι πρέπει να καταλάβουν ότι το επιμελητήριο πρέπει να λειτουργήσει. Αν είναι να λειτουργήσει το επιμελητήριο – και απ’ ότι διαβάζουμε – στα τοπικά ΜΜΕ υπάρχει μομφή από 16-17 άτομα, πραγματικά ο πρόεδρος αν θέλει το καλό του Επιμελητηρίου βλέποντας ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει λειτουργία όπως θα έπρεπε να υπάρχει λειτουργία του επιμελητηρίου. οι πρόεδροι παίρνουν τις μεγάλες αποφάσεις, αν κρίνει ότι πρέπει να αποχωρήσει καλώς να αποχωρήσει, αν είναι αυτή η λύση που θα βοηθήσει το επιμελητήριο να λειτουργήσει, θα δώσει μία αρμονία στη διοίκηση του επιμελητηρίου πραγματικά γιατί υπάρχει ανάγκη”.