Γυαλιά οράσεως με voucher έως 220 ευρώ: Οι δυο τρόποι για να ωφεληθείτε από την παροχή

950

Δύο οργανισμοί περίθαλψης, ο ΕΟΠΥΥ και ο ΕΔΟΕΑΠ παρέχουν voucher στους ασφαλισμένους τους για την αγορά γυαλιών οράσεως, της τάξεως των 100 και 120 ευρώ αντίστοιχα Η συγκεκριμένη πλατφόρμα στον ΕΟΠΥΥ είναι ανοιχτή καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Περίπου ίδια διαδικασία ισχύει και για τον ΕΔΟΕΑΠ με τους ασφαλισμένους να αποστέλλουν τα δικαιογητικά που απαιτούνται και να τους παρέχεται επιταγή για αγορά γυαλιών οράσεως.

ΕΟΠΥΥ

Υποβάλετε αίτημα και αποζημιωθείτε για την αγορά οπτικών, χωρίς να πάτε σε μονάδα του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

Θα χρειαστείτε:

 • τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet
 • τον ΑΜΚΑ του προστατευόμενου μέλους
 • τα απαραίτητα δικαιολογητικά σε ηλεκτρονική μορφή
 • έναν έγκυρο και ενεργό αριθμό τραπεζικού λογαριασμού (IBAN), στον οποίο είστε αποκλειστικός δικαιούχος ή συνδικαιούχος
 • τον αριθμό του κινητού σας τηλεφώνου
 • Μετά την είσοδο σας επιλέξτε “Ατομικά αιτήματα παροχών” και στην συνέχεια «Υποβολή» και «Οπτικά»

Αναλυτικές οδηγίες

Υποβάλετε πλέον το αίτημα ηλεκτρονικά για να αποζημιωθείτε για την αγορά των γυαλιών, χωρίς να χρειάζεται να πάτε σε μονάδα του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υγείας.

Μεταβείτε στην ιστοσελίδα ΕΟΠΥΥ-https://eopyy.gov.gr/

 • Επιλέξτε «φάκελος ασφάλισης υγείας».
 • Εισάγετε κωδικούς taxisnet. Οι έμμεσα ασφαλισμένοι εισέρχονται στην πλατφόρμα με τους δικούς τους κωδικούς εκτός αν πρόκειται για ανήλικα προστατευόμενα μέλη.
 • Εισάγετε τον ΑΜΚΑ σας και πατήστε «Είσοδος».
 • Επιλέξτε «Ατομικά Αιτήματα Παροχών».
 • Επιλέξτε «Υποβολή».
 • Επιλέξτε «Θέμα Αιτήματος» : « οπτικά» για αποζημίωση για γυαλιά οράσεως.
 • Καταχωρήστε τον ταχυδρομικό κώδικα «ΤΚ» της κατοικίας σας.
 • Καταχωρήστε στο πεδίο «αφορά» αν πρόκειται για έμμεσο η άμεσο μέλος και συμπληρώστε τον ΑΜΚΑ. Οι έμμεσα ασφαλισμένοι αφού επιλέξουν «έμμεσο μέλος» εισάγουν τον δικό τους ΑΜΚΑ και θα εμφανιστούν αυτόματα τα υπόλοιπα προσωπικά του στοιχεία. Μόνο στο πεδίο «στοιχεία δικαιούχου» εισάγουν αυτά του άμεσα ασφαλισμένου. Για ανήλικα προστατευόμενα μέλη κάνετε ότι για τα έμμεσα ασφαλισμένα μέλη.
 • Στα στοιχεία επικοινωνίας σας καταχωρείτε το λογαριασμό email και το κινητό τηλέφωνο σας.

Στα στοιχεία δικαιούχου συμπληρώνετε τα στοιχεία του άμεσα ασφαλισμένου και το λογαριασμό τράπεζας ΙΒΑΝ που επιθυμείτε να λάβετε το ποσό της αποζημίωσης. Στο πεδίο «Αιτούμενο ποσό» αναγράφουμε το ακριβές ποσό του παραστατικού (απόδειξη) που σας δόθηκε από το κατάστημά οπτικών.

Στα στοιχεία παραπεμπτικού/γνωμάτευσης βλέπετε τις διαθέσιμες Γνωματεύσεις Παροχών ΕΚΠΥ (Πίνακας «Διαθέσιμες»). Επιλέξτε τον αριθμό που συμπίπτει με αυτόν που βρίσκεται κάτω ακριβώς από το barcode στη γνωμάτευση παροχών ΕΚΠΥ, που σας χορήγησε οφθαλμίατρός και πατήστε το βελάκι για να την μεταφέρετε στον πίνακα «Επιλεγμένες».

Ανεβάστε πατώντας «+» «σκαναρισμένα» τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που σας ζητούνται σε μορφή .pdf (απόδειξη πληρωμής, βεβαίωση του καταστήματος οπτικών, πρώτη σελίδα του βιβλιαρίου τραπέζης ή άλλο έγγραφο που πιστοποιεί τον αριθμό IBAN που καταχωρήσατε).

Πατάτε στα τετράγωνα κουμπιά ότι αναλαμβάνετε την υποχρέωση να τηρείτε για 5 χρόνια τα πρωτότυπα δικαιολογητικά και ότι με ατομική σας ευθύνη τα στοιχεία και τα δικαιολογητικά είναι αληθή.
Πατήσετε «υποβολή αιτήματος» και περιμένετε να γίνει η επιβεβαίωση.

Ο ασφαλισμένος εισπράττει στον τραπεζικό του λογαριασμό από τον ΕΟΠΥΥ για δαπάνη αγοράς γυαλιών το ποσό των 100 ευρώ.

ΕΔΟΕΑΠ

Ο Οργανισμός του ΕΔΟΕΑΠ αποζημιώνει δαπάνη για γυαλιά οράσεως ή φακούς επαφής, για μυωπία ή/και πρεσβυωπία, κάθε διετία, ως εξής:

Α. Άμεσα ασφαλισμένοι

120 ευρώ για την πρώτη πάθηση
80 ευρώ για τη δεύτερη πάθηση ή
200 ευρώ για πολυεστιακά

Β. Έμμεσα ασφαλισμένοι

60 ευρώ για το πρώτο ζεύγος
40 ευρώ για το δεύτερο ζεύγος ή
100 ευρώ για πολυεστιακά

Γ. Παιδιά έως 12 ετών

Άθραυστα γυαλιά μέχρι του ποσού των 100 ευρώ

Δ. Αλλαγή κρυστάλλων

Σε παιδιά έως 18 ετών ή σε ενήλικες άνω των 40 ετών, το ανώτερο μέχρι 2 φορές ετησίως, λόγω αλλαγής βαθμών ±0,25 (απαιτείται βεβαίωση από οφθαλμίατρο για τη μεταβολή) ή λόγω θραύσης (απαιτείται το σπασμένο κρύσταλλο), ο Οργανισμός καλύπτει δαπάνη 25 ευρώ/κρύσταλλο ή 40 ευρώ/κρύσταλλο για πολυεστιακούς φακούς.
Το δικαίωμα εξαντλείται είτε για την αγορά γυαλιών οράσεως είτε για αγορά φακών επαφής.

Για την καταβολή της δαπάνης απαιτείται η προσκόμιση:

 • Συνταγής οφθαλμιάτρου
 • Απόδειξης οπτικού
 • Βεβαίωσης οπτικού σχετικά με το είδος των γυαλιών που αγοράστηκαν

ΠΗΓΗ: dnews.gr