Δεν θα θανατωθούν άλλα μινκ στις φάρμες της Δυτική Μακεδονίας – Νέο σύστημα επιτήρησης στις μονάδες εκτροφής

265

Δεν θα θανατωθούν άλλα μινκ στις φάρμες της Δυτική Μακεδονίας – Νέο σύστημα επιτήρησης στις μονάδες εκτροφής

Σύστημα επιτήρησης με μέτρα βιοασφάλειας θα εφαρμοστεί στις μονάδες εκτροφής γουνοφόρων της Δυτικής Μακεδονίας σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του prlogos με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα. Τα νέα δείγματα μινκ σε οκτώ ύποπτες φάρμες της ευρύτερης περιοχής, τέσσερις στην Π.Ε. Κοζάνης, τρεις στην Π.Ε. Καστοριάς και μία στην Π.Ε. Γρεβενών αποδεικνύουν ότι υπάρχει θετικότητα στον ιό.

Η θανάτωση των μινκ στην πρώτη φάρμα με έντονα συμπτώματα κορωνοϊού στο Καλονέρι είχε στόχο να αναχαιτίσει την περαιτέρω εξάπλωση. Από την στιγμή που ο ιός είχε ήδη εξαπλωθεί και σε άλλες φάρμες υπάρχει αλλαγή όλου του πλάνου διαχείρισης με αυστηρή επίβλεψη τόσο των ζώων όσο και των εργαζομένων. Κάθε βδομάδα θα γίνονται rapid tests στους εργαζόμενους από τον ΕΟΔΥ και κλινικές εξετάσεις στα γουνοφόρα. Αν υπάρχουν θετικοί εργαζόμενοι θα ακολουθούν και δειγματοληψίες στα γουνοφόρα από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες.

Αυτή τη στιγμή τα συμπτώματα κορωνοϊού σε φάρμα της Σιάτιστας παρουσιάζουν ύφεση και οι υπηρεσίες παρακολουθούν στενά και άλλες ακόμα στο Βόιο. Στην Π.Ε. Καστοριάς δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής κλινικά ευρήματα.

Ιωάννα Παπαδημητρίου

18/11/20

Σκαπτικό μηχάνημα, υλικά και πρόσληψη ενός κτηνιάτρου για τις μονάδες εκτροφής των γουνοφόρων – Για επανέλεγχο τα θετικά δείγματα των μινκ

Με απόφαση του περιφερειάρχη Γιώργου Κασαπίδη αλλά και της οικονομικής επιτροπής εγκρίθηκε η παροχή εργασίας σκαπτικού μηχανήματος για την διαχείριση εμφάνισης περιστατικών της νόσου Covid-19 σε μονάδες εκτροφής γουνοφόρων ζώων της Π.Ε Κοζάνης.

Επίσης η προμήθεια υλικών για τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής/Τμήμα Κτηνιατρικής Π.Ε. Κοζάνης, αλλά και η παροχή υπηρεσιών ενός κτηνιάτρου για την επιτήρηση της επιδημιολογικής εξάπλωσης του Covid 19 σε μονάδες γουνοφόρων ζώων, για χρονικό διάστημα μέχρι τις 28-2-2021.

Αυτές τις μέρες υπάρχουν έντονες διαβουλεύσεις για το πρωτόκολλο που θα ισχύει στα εκτροφεία σε συνεργασία με το Υπουργείο, ενώ τα πρόσφατα θετικά δείγματα μινκ από φάρμες της Π.Ε. Κοζάνης θα σταλούν για επανέλεγχο. Το σίγουρο είναι ότι έχουν εμφανιστεί συμπτώματα του ιού και σε φάρμα της Σιάτιστας πέρα από αυτή του Καλονερίου, ενώ στις φάρμες της Π.Ε .Καστοριάς δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής κλινικά ευρήματα.

Ιωάννα Παπαδημητρίου