Αρχική ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ …. ΕΙΔΗΣΕΙΣ …..

ΕΙΔΗΣΕΙΣ …. ΕΙΔΗΣΕΙΣ …..

1909

ΣΧΟΛΙΑ ΑΠΟ FB

 

 • Ο ΔΗΜΟΣ ΘΑ ΔΙΑΘΈΣΕΙ ΔΩΡΕΑΝ ΛΕΩΦΟΡΕΊΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΎΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΑΕΚ-ΑΓΙΑΞ ΓΙΑ ΤΟ CL?ΜΑΚΆΡΙ ΓΙΑΤΡΕ (ΔΗΜΑΡΧΕ)ΜΠΟΡΕΙ ΑΠΌ ΤΟΥΣ ΑΕΚΤΖΗΔΕΣ ΝΑ ΠΆΡΕΙΣ ΚΑΝΈΝΑ ΨΗΦΑΛΑΚΙ!!!ΓΙΑΤΊ ΑΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΑΠΌ ΑΛΛΟΥΣ ΤΟ ΜΑΎΡΙΣΜΑ ΘΑ ΕΊΝΑΙ ΤΈΤΟΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΓΊΝΕΙΣ ΣΑΝ ΑΡΑΠΗΣ

 • ΔΉΜΑΡΧΕ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΉ ΑΡΧΉ ΚΟΙΤΆΞΤΕ ΝΑ ΒΟΥΛΩΣΕΤΕ ΚΑΜΊΑ ΤΡΎΠΑ ΚΑΙ ΛΑΚΟΥΒΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥ(ΓΙΑΤΊ ΟΙ ΔΡΌΜΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΧΩΡΙΆ ΕΊΝΑΙ ΓΕΜΆΤΟΙ ΑΠΌ ΑΥΤΑ) ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΜΕ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΦΉΣΤΕ ΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΉΡΙΑ ΓΙΑ ΆΛΛΟΥΣ ΕΞΑΛΛΟΥ ΕΚΛΟΓΈΣ ΈΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΜΠΑΛΏΜΑΤΑ ΊΣΩΣ ΧΆΣΕΤΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΏΣ!!!

 • Όσοι προκρίνουν τους δρόμους και τα μπαλώματα έναντι του Εθνικού Ζητήματος της Μακεδονίας, άμα θα βρεθεί κανένας που θα πλαστογραφήσει την υπογραφή τους, να κάτσουν πρώτα να σφουγγαρίσουν το σπίτι τους, να σκουπίσουν την αυλή τους, και μετά, να του κάνουν μήνυση του πλαστοπροσώπου/πλαστογράφου!

  Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 4ο Θερινό Σχολείο Γούνας (Fur Summer School), το οποίο πραγματοποιήθηκε σε Σιάτιστα και Καστοριά

  Είκοσι έξι (26) συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο (Ελλάδα, Αγγλία, Αμερική, Κίνα, Ιαπωνία, Κορέα, Εσθονία, Πολωνία, Ουγγαρία, Ουκρανία, Γαλλία, Ρουμανία, Νορβηγία, Ισπανία, Δανία, Ολλανδία), μυήθηκαν στον κόσμο της γούνας μέσω εκπαιδευτικών εκδρομών σε γουνοποιητικές επιχειρήσεις και φάρμες γουνοφορών ζώων, αλλά και μέσω θεωρητικών και πρακτικών μαθημάτων υπό την καθοδήγηση των καθηγητών Βασίλη Καρδάση και Ηλία Ρέββα.

  Καθ’ όλη τη διάρκεια του F.S.S. οι συμμετέχοντες δούλευαν αδιάκοπτα προκειμένου να σχεδιάσουν και να δημιουργήσουν μοναδικά κομμάτια χρησιμοποιώντας μόνο τη φυσική γούνα, η οποία είναι ένα 100% οικολογικό προϊόν, φιλικό προς το περιβάλλον, σε αντίθεση με την πλαστική γούνα της οποίας η χρήση έχει ολέθριες συνέπειες προς το οικοσύστημα.

  Τα αποτελέσματα της δουλειάς των σχεδιαστών, παρουσιάστηκαν στο κοινό κατά την Τελετή Λήξης η οποία πραγματοποιήθηκε σε γνωστό ξενοδοχείο της Σιάτιστας την Παρασκευή 31 Αυγούστου 2018, όπου οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να δουν τη δουλειά τους, αλλά και να ακούσουν τις εμπειρίες που αποκόμισαν κατά το Θερινό Σχολείο Γούνας. Στη τελετή λήξης παρευρέθηκε επίσης και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γούνας της Ρουμανίας Daniel Margarit.

  Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας Δημήτριος Κοσμίδης φανερά ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα δήλωσε πως «Εδώ και 400 χρόνια η Δυτική Μακεδονία ασχολείται με την τέχνη της γούνας. Η τεχνική που χρησιμοποιείται σε Καστοριά και σε Σιάτιστα είναι μοναδική στον κόσμο. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, περισσότερα από 100 άτομα από όλη την υφήλιο, επισκέπτονται την περιοχή μας, μαθαίνουν τα πάντα γύρω από τη γούνα και την αγαπούν ακόμα περισσότερο. Γίνεται αντιληπτό πόσο σημαντικό είναι να χρησιμοποιείται το προϊόν της γούνας στις δημιουργίες των νέων σχεδιαστών. Η γούνα βρίσκεται πλέον παντού. Εκτός από τα πατροπαράδοτα παλτό, χρησιμοποιείται στα υποδήματα, στις τσάντες, στα κοσμήματα και γενικότερα σε όλα τα γυναικεία και αντρικά ρούχα και αξεσουάρ. Είμαι απόλυτα ευχαριστημένος και ικανοποιημένος, διότι γνωρίζω πως μέσω του Θερινού Σχολείου η Καστοριά και η Σιάτιστα συνεχίζουν να βρίσκονται στο επίκεντρο του παγκόσμιου χάρτη της γούνας».

  Τέλος, η Ε.Ο.Γ. θα ήθελε να ευχαριστήσει την ΕΔΗΚΑ για τη φιλοξενία, όλες τις γουνοποιητικές επιχειρήσεις και τις φάρμες γουνοφόρων ζώων που συμμετείχαν στις εκπαιδευτικές εκδρομές, τους καθηγητές Βασίλη Καρδάση και Ηλία Ρέββα οι οποίοι δίδαξαν στους συμμετέχοντες την τέχνη της γούνας και όλους όσοι συνέβαλαν στο να πραγματοποιηθεί ακόμα ένα πετυχημένο Θερινό Σχολείο Γούνας.

  Σιδηροδρομική Εγνατία: Η Καλαμπάκα κλειδί για να πάει το τρένο Ιωάννινα, Ηγουμενίτσα και Κοζάνη

  Με καρδιά την Καλαμπάκα, το δυτικό τμήμα της λεγόμενης σιδηροδρομικής Εγνατίας, από Θεσσαλονίκη μέχρι Ηγουμενίτσα, είναι σήμερα ένα από τα έργα που οραματίζεται για τα επόμενα χρόνια η χώρα μας. Αν και έχει κατηγορηθεί ως ένα Φαραωνικό έργο που οικονομικά δεν θα είναι βιώσιμο, η σιδηροδρομική σύνδεση των περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου αλλά και η σύνδεση της Θεσσαλίας με το νότιο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας συμβάλλει στη δημιουργία ενός σιδηροδρομικού πλέγματος που με τις κατάλληλες πολιτικές μπορεί να φέρει σημαντική αναπτυξιακή διάσταση σε αυτές τις Περιφέρεις.
  Αν και η κουβέντα έχει στραφεί γύρω από το ανατολικό τμήμα που έχει έντονο εμπορικό ενδιαφέρον λόγω της σύνδεσης με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, το δυτικό τμήμα είναι αυτό που από τη μία θα καλύψει δυσπρόσιτες σήμερα περιοχές της χώρας αλλά και θα προσφέρει σύνδεση με Αλβανία και Σκόπια και δυνητικά με την Ιταλία.
  Το σημείο κλειδί στα έργα αυτά είναι η Καλαμπάκα. Σήμερα είναι τερματικός της Γραμμής Παλαιοφάρσαλος-Καλαμπάκα, κλάδος συνδέεται με την Αθήνα ως κλάδος του ΠΑΘΕΠ. Μάλιστα προβλέπεται μέχρι το 2022 να έχει λειτουργήσει σηματοδότηση-ηλεκτροκίνηση συρρικνωνοντας την χρονοαπόσταση σε κάτω από 3 ώρες.
  Το Δυτικό τμήμα της Σιδηροδρομικής Εγνατίας σχεδιάζεται με μονή γραμμή και ταχύτητες 160-200χλμ, έχει 2 βασικά νέα έργα που θα δημιουργήσουν μία ενιαία γραμμή μέχρι τη Θεσσαλονίκη που είναι άλλωστε ο πυρήνας του έργου. Το συνολικό κόστος σύμφωνα με σιδηροδρομικά στελέχη δεν είναι τόσο εξωφρενικό όσο αρχικά υπολογιζόταν (γινόταν λόγος για 5 και πλέον δισ.ευρώ) καθώς στο σύνολο τους υπολογίζονται σε περίπου 1,65δισ.ευρώ, ποσό που θα μπορούσε δυνητικά σε μία περίοδο 10-15 ετών να εξευρεθεί μέσα από διάφορα κανάλια χρηματοδότησης.
  Το πρώτο είναι η νέα μονή γραμμή Καλαμπάκα-Κοζάνη (με σύνδεση και των Γρεβενών-Σιάτιστας) μήκους 105χλμ. Εδώ μάλιστα υπάρχει και μία μεγάλη ιστορία καθώς έχουν εκτελεστεί έργα υποδομής την περίοδο 1927-1932 σε ποσοστό που ιστορικοί παράγοντες του σιδηρόδρομου υποστηρίζουν ότι αγγίζει το 67% και μία ενδεχόμενη μελέτη θα μπορούσε να τα λάμβανε υπόψη της σε μία μελλοντική προσπάθεια υλοποίησης. Μάλιστα αν κάποιος πάει κατά μήκος της χάραξης αυτής, θα δει τα έργα που είχαν εκτελεστεί, με την ύπαρξη ακόμα και σηράγγων. Ωστόσο σιδηροδρομικά στελέχη υποστηρίζουν ότι τόσες δεκαετίες μετά τα έργα αυτά επί της ουσίας δεν αποτελούν «βάση» για την υλοποίηση ενός project.
  Η τότε προσπάθεια αν και ξεκίνησε με φιλόδοξες προοπτικές και μάλιστα με την Ελληνική Κυβέρνηση (επί Πάγκαλου) να παίρνει δάνειο 21εκατ.δολαρίων (μεγάλο ποσό για την εποχή) για την υλοποίηση του, κόλλησε στην παγκόσμια οικονομική κρίση του 30` και με τις ακόλουθες πολεμικές περιπέτειες της χώρας δεν μπορέσε ποτέ να βγει από τα συρτάρια και να μπει στο τραπέζι των έργων. Σήμερα, το κόστος των έργων εκτιμάται σε περίπου 400εκατ.ευρώ ενώ περιλαμβάνει σηματοδότηση-ηλεκτροκίνηση και την δημιουργία σταθμών. Επιπρόσθετα μελετάται και η σύνδεση Κοζάνης-Βέροιας ως by pass της σημερινής γραμμής με εκτιμώμενο κόστος 250εκατ.ευρώ που θα μειώσει ακόμα περισσότερο την χρονοαπόασταση Θεσσαλονίκης-Ηγουμενίτσας.
  Το δεύτερο τμήμα είναι το Καλαμπάκα-Ιωάννινα-Ηγουμενίτσα. Με μήκος 152χλμ αυτό το τμήμα θα ενώσει οριστικά την ιστορική πρωτεύουσα της Ηπείρου και το κύριο λιμάνι εξόδου προς Ιταλία και Δυτική Ευρώπη με το εσωτερικό δίκτυο της χώρας και ειδικότερα για τα εμπορευματικά φορτία με τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης αλλά και της Αλεξανδρούπολης. Εδώ μάλιστα έχει σχεδιαστεί και η μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα της χώρας, στην περιοχή της Κατάρας με μήκος που ξεπερνά τα 10χλμ. Το κόστος της μονής γραμμής έχει εκτιμηθει σε περίπου 1 δισ.ευρώ.
  Η σημασία αυτής της γραμμής μπορεί να είναι δυνητικά ακόμα μεγαλύτερη καθώς η γραμμή Πειραιάς-Ηγουμενίτσα θα μπορέσει να αποφορτίσει την βασική γραμμή προς Ειδομένη και να δώσει μεγάλες αναπτυξιακές προοπτικές στο χώρο των Logistics στις περιοχές από όπου θα περνά το τρένο. Για τα Ιωάννινα θα σημάνει σύνδεση με τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας πράγμα που θα αποτελέσει για την πόλη την περαιτέρω αναβάθμιση της ως κόμβου, τουριστικού και πολιτιστικού προορισμού και νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες για την ευρύτερη περιοχή που ήδη με την Εγνατία και την Ιόνια Οδό είδε να μεταμορφώνεται προς το καλύτερο.
  Ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως για αυτό το τμήμα σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com υπάρχουν εγκεκριμένοι περιβαλλοντικοί όροι (με δημοσιευμένη ΚΥΑ) και αυτό που χρειάζεται για την ολοκλήρωση της ωρίμανσης του έργου είναι οι οριστικές μελέτες που θα μπορούσαν μελλοντικά να οδηγήσουν στην υλοποίηση του.
  Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός πως αυτή η δυτική πλευρά της Σιδηροδρομικής Εγνατίαςθα μπορεί να συνδεθεί με το Αλβανικό σιδηροδρομικό δίκτυο αλλά και με τα Σκόπια ως δεύτερη επιλογή κάνοντας το όλο έργο Διευρωπαϊκό και ανοίγοντας την κάνουλα της Ευρωπαϊκής χρηματοδότησης που από την πλευρά της έχει ξεκαθαρίσει ότι το μέλλον των συγκοινωνιών στην Ευρώπη είναι σιδηροδρομικό και έχει ως προτεραιότητα την υλοποίηση τέτοιων έργων.
  Νίκος Καραγιάννης
  ypodomes.com

  Συλλαλητήριο χωρίς εξέδρες και ομιλητές για τη Μακεδονία έξω από τη ΔΕΘ

  Το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα 19:00 καλούμε όλους τους Έλληνες έξω από το συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης για να εκφράσουμε ειρηνικά και αποφασιστικά την έντονη αντίδραση μας στην συμφωνία των Πρεσπών που πλήττει ανεπανόρθωτα τα δίκαια του Μακεδονικού Ελληνισμού.

  Όλοι με την Ελληνική σημαία στο χέρι ελάτε να πλημμυρίσουμε την Θεσσαλονίκη με αφορμή την παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Α. Τσίπρα στην έναρξη της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Η συγκέντρωση είναι υπόθεση όλων των Ελλήνων γιατί δεν πρέπει να επιτραπεί η σλαβοποίηση του Μακεδονικού Ελληνισμού που οδηγεί σε παραχώριση Ελληνικών εδαφών.

  Χωρίς εξέδρες και ομιλητές. Θα μιλήσει ο Ελληνικό λαός.

  Προσυγκέντρωση στον Λευκό Πύργο.

  Οι Διοργανωτές
  Παμμακεδονικές Ενώσεις Υφηλίου
  Επιτροπές Αγώνα για την Μακεδονία