Ειδική δομή του ΕΟΔΥ στη Δυτική Μακεδονία ζητά η Περιφέρεια- Στήνεται εργαστήριο αποκλειστικά για δείγματα της περιοχής

748

Την ανάγκη δημιουργίας στη Δυτική Μακεδονία, ειδικής δομής του ΕΟΔΥ με την οποία θα υπάρχει άμεση επικοινωνία των φορέων της περιοχής, ζήτησε από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, ο Περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης, κατά τη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο άνδρες.

Ο κ. Κασαπίδης έχει προωθήσει το συγκεκριμένο αίτημα στο αρμόδιο Υπουργείο Υγείας, ενημέρωσε και τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος ήρθε μεν στην Κοζάνη δε συνάντησε όμως τον Περιφερειάρχη αλλά και κανέναν άλλο αυτοδιοικητικό αν και επικοινώνησε με ακόμα 4 Δημάρχους, αλλά και τον Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς, Δημήτρη Σαββόπουλο.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες του «Π» και ο κ. Σαββόπουλος επεσήμανε το συγκεκριμένο αίτημα της Περιφέρειας προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, καθώς φαίνεται πως η Δυτική Μακεδονία που αντικειμενικά έχει αυξημένο πρόβλημα με τα ύποπτα αλλά και επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊου, μετρώντας μάλιστα 4 νεκρούς, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με διαδικασίες που καθυστερούν.

Είναι δεδομένο πως τόσο στην Περιφερειακή Αρχή αλλά και σε άλλους φορείς της Δυτικής Μακεδονίας που καλούνται να επικοινωνήσουν με τον ΕΟΔΥ, διαπιστώνεται κωλυσιεργία ή ακόμα και μεγάλες καθυστερήσεις που πολλές φορές οδηγούν σε αδιέξοδο σε ότι έχει να κάνει με τις ενέργειες που πρέπει να ακολουθηθούν.

Παράλληλα ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ενημερώθηκε και για τις ενέργειες της Περιφέρειας σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο και άλλους φορείς, ώστε να στηθεί ειδικό εργαστήριο πιθανότατα στην Κοζάνη, το οποίο θα ασχολείται αποκλειστικά με τα δείγματα της Δυτικής Μακεδονίας.

Οι ενέργειες αυτές βρίσκονται σε καλό επίπεδο, καθώς έχουν εξασφαλιστεί κάποια ειδικά μηχανήματα, χρειάζεται όμως να υπάρξει και η προμήθεια κάποιων ακόμα, ενώ αναζητείται και ο κατάλληλος χώρος ώστε να λειτουργήσει το εργαστήριο.

Οι φωνές, κυρίως από την Καστοριά, είναι πάρα πολλές για τη ροή των δειγμάτων που στέλνονται αλλά και την καθυστέρηση που υπάρχει στα αποτελέσματα, καθώς όπως είναι φυσικό  δείγματα στέλνονται από όλη την Ελλάδα.

Η ανησυχία που επικρατεί είναι έκδηλη καθώς η καθυστέρηση των αποτελεσμάτων τόσο στο Νοσοκομείο της Καστοριάς, αλλά και της Κοζάνης, δεν επιτρέπει την μεγαλύτερη ιχνηλάτηση δειγμάτων, ενώ εφόσον στηθεί το συγκεκριμένο εργαστήριο είναι πιθανόν να εξεταστεί πολύ περισσότερος κόσμος.

Σε εκκρεμότητα παραμένει το μεγάλο ζήτημα της καραντίνας ή της απαγόρευσης κυκλοφορίας στην Καστοριά, με τον Υπουργό να ενημερώνεται τόσο από Γιώργο Κασαπίδη όσο και από το Δημήτρη Σαββόπουλο, οι οποίοι μετέφεραν τις απόψεις τους στο Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, ο καθένας με τη δική του οπτική.

Ο Υπουργός φαίνεται πως δεν έδωσε απάντηση σε κανέναν από τους δύο, ενώ για το θέμα άκουσε και τους Δημάρχους Καστοριάς και Άργος Ορεστικού, οι οποίοι κατέθεσαν τις απόψεις τους.

Ζήσης Πιτσιάβας