Ελεύθερη η 17 χρονη ασυνόδευτη από το Κονγκό που αποχώρησε από τη δομή του Πενταλόφου – Γιάννης Θεοφύλακτος: «Πρέπει να σεβαστούμε την θέληση του παιδιού» – Μια ακόμη ασυνόδευτη έφτασε το βράδυ της Πέμπτης

1855

O Γιάννης Θεοφύλακτος, βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ν. Κοζάνης μίλησε στο Λύσανδρο Ρήγα και το ραδιοΛόγος, το διαδικτυακό ραδιόφωνο του prlogos για τη δομή ασυνόδευτων ανηλίκων στον Πεντάλοφο και το περιστατικό με την 17χρονη από το Κονγκό, η οποία είχε ήδη αφεθεί ελεύθερη από την Πέμπτη. Το βράδυ της ίδιας μέρας έφτασε στη δομή ασυνόδευτων ανηλίκων μια ακόμα ασυνόδευτη από το Αφγανιστάν. Αναμένονται άλλες δέκα ανήλικες από διάφορες εθνικότητες την επόμενη βδομάδα.

«Ο πρόσφυγας και ο μετανάστης είναι ο πλησίον» τόνισε ο Γιάννης Θεοφύλακτος. Είναι άνθρωποι που έχουν ανάγκη, ειδικότερα όταν αναφερόμαστε σε ανήλικα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα. Στον Πεντάλοφο υπήρχε το Καρούτειο Ίδρυμα, καταλήξαμε σε αυτό το πρόγραμμα για 40 προσφυγόπουλα και 39 θέσεις εργασίας που δεν της βρίσκεις εύκολα, ανέφερε. «Όταν συνωστίζονται πρόσφυγες σε δομές που παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν μπορεί να υπάρχουν δομές αναξιοποίητες» συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση για το γεγονός ότι ο Πεντάλοφος είναι απομακρυσμένος και αν αυτό προβληματίζει απάντησε ότι: «Όπως ζουν και εκεί Έλληνες, έτσι μπορούν να ζήσουν και προσφυγόπουλα. Το βασικό είναι η στέγαση, η τροφή και η εκπαίδευση». Για το περιστατικό της 17χρονης κοπέλας που έφυγε είπε ότι πρέπει να σεβαστούμε την θέληση του παιδιού, βρίσκεται και σε μια ταραγμένη κατάσταση, περιμένουμε να ηρεμήσει λίγο και να πάει κάπου αλλού όσο φιλοξενείται στο αστυνομικό τμήμα Νεάπολης.

Ήδη όμως η 17χρονη έχει αφεθεί ελεύθερη να πάρει το δρόμο της, αφού υπάρχει νομοθετικό κενό και με απόφαση εισαγγελέα το αστυνομικό τμήμα Νεάπολης δεν είχε κανένα λόγο να συνεχίσει την κράτησή της. Φυσικά το που πάει, τι θα συναντήσει στο δρόμο, δεν ενδιαφέρει κανέναν.

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Πηγή : Πρωινός Λόγος