Επαναστατική οδοντιατρική θεραπεία θα καταργήσει απονευρώσεις και σφραγίσματα

1326

Νέα έρευνα ρίχνει φως σε μια πιθανή επαναστατική αλλαγή στον τομέα της οδοντιατρικής, με μία θεραπεία που αν εφαρμοστεί αναμένεται να αλλάξει τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Dental Research, βρίσκεται στα «σκαριά» μία καινοτομία που θα μπορούσε να απαλλάξει αμέτρητους ασθενείς από τους αγχωτικούς ήχους των οδοντιατρικών εργαλείων αλλά και την ταλαιπωρία των θεραπειών απονεύρωσης. Οι επιστήμονες συγκεκριμένα διερευνούν μια νέα προσέγγιση για την καταπολέμηση της προχωρημένης τερηδόνας, αφήνοντας στην άκρη τα οδοντιατρικά…τρυπάνια.

Η πρωτοποριακή αυτή μέθοδος περιλαμβάνει την εφαρμογή ρεσολβίνων, μορίων που έχουν τη δυνατότητα της επούλωσης και την ικανότητα να αναγεννούν τον κατεστραμμένο οδοντικό πολφό. Αυτή η ανακάλυψη προσφέρει ελπίδα για ένα μέλλον όπου οι χρονοβόρες και συχνά επίφοβες επεμβάσεις απονεύρωσης μπορεί να αποτελέσουν παρελθόν. Επικεφαλής αυτής της πρωτοποριακής έρευνας είναι ο Thomas Van Dyke, συν-συγγραφέας της μελέτης και αντιπρόεδρος του Κέντρου Κλινικής και Μεταφραστικής Έρευνας της ADA Forsyth.

Μιλώντας για την έρευνα, τόνισε τη σημασία αυτής της ανακάλυψης, ιδίως για την αντιμετώπιση ενός κοινού προβλήματος στοματικής υγείας, γνωστού ως πολφίτιδα, δηλαδή φλεγμονή του δοντικού πολφού ή αλλιώς του ιστού στο κέντρο ενός δοντιού. «Η πολφίτιδα είναι μια πολύ συχνή ασθένεια της στοματικής υγείας που μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρή κατάσταση υγείας εάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά. Αυτή η κατάσταση, που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή εντός του οδοντικού πολφού, αποτελεί σημαντική απειλή για την υγεία και την άνεση των ασθενών. Η πολφίτιδα προκύπτει συχνά λόγω κοιλοτήτων, ρωγμών στο δόντι ή άλλων τραυματισμών, με πιθανές μολύνσεις ικανές να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωτικότητα του οδοντικού πολφού και να προκαλέσουν αφόρητο πόνο», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Στόχος μας είναι να καταλήξουμε σε μια μέθοδο για την αναγέννηση του οδοντικού πολφού»

Παραδοσιακά, χρησιμοποιούνται θεραπείες απονεύρωσης για την καταπολέμηση των λοιμώξεων εντός του οδοντικού πολφού, διαδικασίες που περιλαμβάνουν την αφαίρεση του μολυσμένου ιστού, ακολουθούμενη από την πλήρωση του προκύπτοντος κενού με ένα βιοσυμβατό υλικό. Αν και αποτελεσματική, η ριζική θεραπεία έχει τους περιορισμούς της, όπως εξήγησε ο Van Dyke. «Η ριζική θεραπεία (RCT) είναι αποτελεσματική, αλλά έχει κάποια προβλήματα, καθώς αφαιρούνται σημαντικά τμήματα της οδοντίνης και το δόντι ξηραίνεται με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος κατάγματος στην πορεία. Ο στόχος μας είναι να καταλήξουμε σε μια μέθοδο για την αναγέννηση του πολφού, αντί να γεμίσουμε τον ριζικό σωλήνα με αδρανές υλικό», συμπλήρωσε μεταξύ άλλων.

γίνει μια ευρέως διαδεδομένη πραγματικότητα, η υπόσχεση ότι θα φέρει επανάσταση στην οδοντιατρική περίθαλψη και την αναγεννητική ιατρική είναι αναμφισβήτητη. Για όσους έχουν υπομείνει την ταλαιπωρία και το άγχος που σχετίζονται με τις παραδοσιακές διαδικασίες απονεύρωσης, η προοπτική μιας λιγότερο επεμβατικής και πιο αποτελεσματικής εναλλακτικής λύσης αποτελεί φάρο ελπίδας.