Επιμένει στο «νόμιμο» φακελάκι η κυβέρνηση – Εντός Μαρτίου ξεκινούν τα απογευματινά χειρουργεία

899

Εντός του Μαρτίου αναμένονται να ξεκινήσουν τα πρώτα απογευματινά χειρουργεία, το «νόμιμο» φακελάκι όπως έχει χαρακτηριστεί από υγειονομικούς φορείς

Παρά τις σφοδρές αντιδράσεις από γιατρούς και νοσηλευτές η κυβέρνηση προχωρά στη νομοθέτηση των απογευματινών χειρουργείων, το «νόμιμο» φακελάκι όπως έχει χαρακτηριστεί από υγειονομικούς φορείς.

Όπως δήλωσε στο MEGA ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους εντός του Μαρτίου αναμένονται να ξεκινήσουν τα πρώτα απογευματινά χειρουργεία. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, αυτή η νομοθέτηση θα επιφέρει τη μείωση των αναμονών ώστε να εξυπηρετηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες

«Τα χρήματα που είναι από το Ταμείο Ανάκαμψης θα είναι για τα 55.000 περιστατικά που περιμένουν πάνω από 4 μήνες»

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε πως τουλάχιστον 55.000 περιστατικά βρίσκονται σε λίστα αναμονής χειρουργείων πάνω από 4 μήνες, στα οποία θα δοθεί προτεραιότητα μόλις ξεκινήσουν τα απογευματινά χειρουργεία.

«Η χώρα μας έχει λίστα αναμονής, η οποία είναι ένας δείκτης που μετράμε στο στο σύστημα πόσο οι πολίτες περιμένουν να χειρουργηθούν. Αυτό που κάναμε τους τελευταίους μήνες είναι ότι καταγράψαμε πόσο περιμένουν οι πολίτες σε διάφορα νοσοκομεία ανάλογα με την γεωγραφική περιοχή. Έχουμε περισσότερη αναμονή στη Θεσσαλονίκη απ’ ότι στην Αθήνα. Έχουμε 102.000 άτομα να βρίσκονται σε λίστα αναμονής, τα 45.000 είναι από 0 έως 4 μήνες αναμονής και τα 55.000 που έχουν αναμονή μεγαλύτερη των 4 μηνών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, δεν υπάρχει αναμονή για χειρουργεία που αφορούν καρκινοπαθείς. «Τα χρήματα που είναι από το Ταμείο Ανάκαμψης θα είναι για τα 55.000 περιστατικά που περιμένουν πάνω από 4 μήνες. Ως προς τη σειρά προτεραιότητας, αρχίζει από το παλαιότερο προς το νεότερο. Όποιος περιμένει περισσότερο χρόνο έχει σειρά προτεραιότητας. Τα πρώτα απογευματινά χειρουργεία αναμένονται να τεθούν σε λειτουργία εντός του Μαρτίου, ενώ μετά την ομαλοποίηση της λίστας αναμονής θα ακολουθήσουν τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή», υποστήριξε.

Ο υφυπουργός Υγείας τόνισε ότι το υψηλότερο ποσό που μπορεί να δώσει κανείς για μία σοβαρή χειρουργική επέμβαση είναι γύρω στα 2.000 ευρώ. «Για αυτά τα περιστατικά έχουμε έξι διαφορετικές κατηγορίες ανάλογα την επέμβαση και το ποσό αυτό πηγαίνει για τη χειρουργική ομάδα», δήλωσε.

«Για να μην έχεις αναμονές πρέπει να ανοίξεις την περιεκτικότητα του συστήματος»

«Ο θεσμός των απογευματινών ιατρείων δεν είναι ελληνική πατέντα, είναι κάτι που τα δημόσια συστήματα υγείας εφαρμόζουν εδώ και δεκαετίες. Είναι τρόπος ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας. Δεν καταργείται η δωρεάν υγεία, είναι τρόπος να ενισχυθεί η δωρεάν υγεία», πρόσθεσε ακόμη ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

Η αιτία πίσω από τις μεγάλες λίστες αναμονής είναι ο κορονοϊός, εξήγησε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στο φακελάκι, λέγοντας ότι «ο τρόπος να μειώσεις τη πιθανότητα για φακελάκι είναι να μην έχεις αναμονές. Για να μην έχεις αναμονές πρέπει να ανοίξεις την περιεκτικότητα του συστήματος. Όσο περισσότερα χειρουργεία γίνονται και δεν έχεις αναμονές, τότε δεν θα υπάρχει αυτό», κατέληξε.

ΠΗΓΗ:in.gr