Επιστήμονες από ΗΠΑ στο γεωλογικό αποτύπωμα του Μπούρινου

1938

 

Ομάδα γνωστών Αμερικανών γεωλόγων – ερευνητών, αποτελούμενη από ομότιμους και εν ενεργεία καθηγητές των πανεπιστημίων της Καλιφόρνιας θα επισκεφτούν την  περιοχή του Χρωμίου το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2018.

Στην δεκαπενταμελή ομάδα θα βρίσκεται μεταξύ άλλων ο ερευνητής καθηγητής Nicholas Pinter και επικεφαλής ο διακεκριμένος ομότιμος καθηγητής Eldridge Mouzes από το πανεπιστήμιο Ντέϊβιντ, που θεωρείται ως ένας από τους «πατέρες» της θεωρίας των τεκτονικών πλακών με βάση την επιστημονική του εργασία πάνω στους οφιόλιθους του Μπούρινου.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Κοζάνης ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Χρωμίου Ευάγγελος Γαμβρέλλας, τόνισε ότι το οφιολιθικό σύμπλεγμα του Μπούρινου που είναι παγκοσμίως γνωστό για τη γεωλογική του μοναδικότητα και σημασία, σε συνάρτηση με τις θετικές εξελίξεις με το Γεωπάρκο Γρεβενών Τηθύος την αναγνώριση από το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO σε συνάρτηση με την επίσκεψη των δεκαπέντε καθηγητών – ερευνητών ενισχύει και την ανάδειξη της γεωλογικής μας κληρονομιάς και ανοίγει δρόμους για νέες επιστημονικές έρευνες. Ο κ. Γαμβρέλλας επεσήμανε ότι στην περιοχή κατά την διάρκεια της τριήμερης επίσκεψης των επιστημόνων θα παρευρεθεί και ο Πρόξενος της Θεσσαλονίκης στη Θεσσαλονίκη.

Στην εκδήλωση που θα ξεκινήσει  στις 5 το απόγευμα  στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Συλλόγου στο Χρώμιο του Δήμου Κοζάνης, στην παγκόσμια κληρονομιά του Μπούρινου θα αναφερθούν ο  καθηγητής Eldridge Mouzes και η κ Άννα Ράσιου, θα γίνει η αποκάλυψη τιμητικών ενθυμίων, σε διεθνούς φήμης προσωπικότητες της γωολογίας.

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ: Σύνταξη- Δέσποινα Αμαραντίδου