Αλλάζει το σκηνικό του καιρού
Ραγδαία αλλαγή θα παρουσιάσει το σκηνικό του καιρού τις επόμενες ώρες με τη χώρα να μπαίνει σε τριήμερη κακοκαιρία.
Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, το κυριότερο χαρακτηριστικό από Παρασκευή και κυρίως το Σαββατοκύριακο θα είναι οι ασταθείς αέριες μάζες που θα μας απασχολήσουν.
Αναλυτικότερα την Παρασκευή, ο καιρός θα είναι καθαρός, μόνο στη βόρεια Ελλάδα ενδέχεται να συναντήσουμε μπόρες ή και τοπικές καταιγίδες.
Το Σάββατο μας προσεγγίζουν κάποιες ψυχρές λίμνες, ψυχρότερες αέριες μάζες.
Θα έχουμε μπόρες ή και τοπικές καταιγίδες στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά αλλά και το βόρειο και βορειοδυτικό Αιγαίο και εκδηλώνονται κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Τα φαινόμενα το βράδυ εκδηλώνονται πάνω από θαλάσσιες εκτάσεις με αποτέλεσμα πιο θερμή θάλασσα.
Δεν αλλάζει την Κυριακή το καιρικό μοτίβο.
Άστατος και πάλι ο καιρός κυρίως μεσημβρινές ώρες στα ηπειρωτικά και κυρίως στο βορειοδυτικό Αιγαίο και έτσι φαίνεται ότι θα ξεκινήσει και η επόμενη εβδομάδα με την αστάθεια να επικρατεί και τον υδράργυρο να πλησιάζει στις κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες στους 22 με 26 βαθμούς Κελσίου.
Ο Κολυδάς εξηγεί την «Ψυχρή Λίμνη»
Ο όρος «Ψυχρή Λίμνη» ακούγεται αρκετά τα τελευταία 24ωρα από τους μετεωρολόγους, οι οποίοι μας προετοιμάζουν για βροχές και καταιγίδες τις επόμενες ώρες.
Ο Διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Εταιρείας, Θοδωρής Κολυδάς, μέσα από ένα σύντομο κείμενο εξηγεί όσο πιο κατανοητά γίνεται τι ακριβώς είναι το φαινόμενο της «Ψυχρής Λίμνης», πώς προκαλείται και που εμφανίζεται.
Ο όρος «Ψυχρή Λίμνη» αποτελεί μετάφραση του όρου «Cold Pool». Αυτό το φαινόμενο αποτελεί μια ψυχρή περιοχή που περιβάλλεται από θερμές μάζες. Η κατακόρυφη έκταση αυτών των ψυχρών αερίων μαζών καταλαμβάνει τις μέσες στάθμες της τροπόσφαιρας και η κίνηση του αέρα είναι κυκλωνική, δηλαδή αντίθετη με τους δείκτες του ρολογιού.
Η ύπαρξη ψυχρών αέριων μαζών πάνω από θερμές και υγρές αέριες μάζες κοντά στο έδαφος οδηγεί στη δημιουργία αστάθειας. Η αστάθεια είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημιουργία καταιγίδων, ενώ άλλες δύο προϋποθέσεις είναι η ύπαρξη υγρών αέριων μαζών και ένα αίτιο ανύψωσης των αέριων μαζών.
Όσο καλοκαιριάζει το αίτιο ανύψωσης των θερμών και υγρών αερίων μαζών κοντά στο έδαφος είναι κυρίως η θέρμανση του εδάφους ειδικά τις μεσημβρινές και πρώτες απογευματινές ώρες. Ο θερμός αέρας είναι πιο ελαφρύς από τον ψυχρό επομένως ανεβαίνει με επιτάχυνση αν βρεθεί σε ψυχρό περιβάλλον, όπως κατά την παρουσία ψυχρής λίμνης.
Η αλληλεπίδραση ψυχρών αερίων μαζών της ανώτερης ατμόσφαιρας, του θερμού εδάφους και του προσκείμενου σε αυτό αέρα σε συνθήκες αυξημένης υγρασίας ευνοεί την ανάδευση των ασταθών αερίων μαζών καθ’ ύψος, δημιουργώντας νέφη κατακόρυφης ανάπτυξης που αποτελούν προπομπούς των καταιγιδοφόρων νεφών.
Για τον λόγο αυτό παρατηρούμε ότι ο υετός εντοπίζεται κυρίως πάνω από τις ηπειρωτικές περιοχές όπου αναπτύσσονται άλλωστε και οι υψηλότερες θερμοκρασίες.
ΠΗΓΗ:newsbomb.gr