Κοινωνικό Μέρισμα 2020: Ανακοινώσεις, ποιοι θα το πάρουν, χωρίς αιτήσεις στο koinonikomerisma.gr

999

Τα ευάλωτα νοικοκυριά, αναμένεται να λάβουν το κοινωνικό μέρισμα 2020 το οποίο θα καταβληθεί πριν τα Χριστούγεννα. Ειδικότερα, σήμερα στις 09.30, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας και ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Γιάννης Βρούτσης, θα πραγματοποιήσουν δηλώσεις ανακοινωνοντας τους φετινούς δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος ενώ οι αιτήσεις αναμένονται να γίνουν στο koinonikomerisma.gr

Συγκεκριμένα, θα ανακοινωθούν τα κριτήρια με τα οποία θα χορηγηθεί το μέρισμα 2020, προκειμένου να ξεκινήσουν οι αιτήσεις των δικαιούχων και η καταβολή του να γίνει μέσα στον Δεκέμβριο και πριν τα Χριστούγεννα.

Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των φετινών Χριστουγέννων θα αφορά μόνο όσους δεν έχουν καλυφθεί από τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση. Έτσι, αναμένεται να δοθεί σε όσους δεν ενισχύθηκαν και δεν προβλέπεται να ενισχυθούν με άλλα μέτρα.

Δείτε νέα ενημέρωση: Κοινωνικό Μέρισμα 2020: Ποιοι θα πάρουν και πότε το διπλό Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, όλα τα ποσά

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (πρώην ΚΕΑ), ειδικότερα πρόκειται για πάνω από 240.000 νοικοκυριά. Τον Οκτώβριο έλαβαν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα 241.964 νοικοκυριά και συνολικά καλύφθηκαν 457.269 άτομα – ωφελούμενοι.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να ενισχυθούν και χιλιάδες μακροχρόνια άνεργοι που επειδή είχαν ήδη συμπληρώσει 12 μήνες ανεργίας πριν τον Μάρτιο του 2020 δεν συμπεριλαμβάνονται στην νέα έκτακτη ενίσχυση των 400 ευρώ, που ανακοινώθηκε. Ουσιαστικά, πρόκειται για περίπου 400.000 μακροχρόνια άνεργους που είναι προς το παρόν εκτός των έκτακτων ενισχύσεων.

Οι πρώτες πληροφορίες θέλουν οι αιτήσεις να γίνονται στο koinonikomerisma.gr. Όπως διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των φετινών Χριστουγέννων θα αφορά «περιπτώσεις που δεν έχουν καλυφθεί από τα μέχρι στιγμής μέτρα. Ομάδες πολιτών που έχουν πιεστεί από την κρίση του κορονοιού και δεν έχουν καλυφθεί».

Κοινωνικό μέρισμα 2020: Σήμερα οι ανακοινώσειςΠαράλληλα, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας ερωτηθείς για το κοινωνικό μέρισμα, τόνισε ότι αυτό θα δοθεί πριν από τα Χριστούγεννα σε οικονομικά ευάλωτους πολίτες ενώ διευκρίνισε ότι μέσα στον σχεδιασμό δεν συμπεριλαμβάνονται αυτή τη φορά οι υγειονομικοί.

Εκτός των μέχρι σήμερα μέτρων ενίσχυσης έχουν βρεθεί, για παράδειγμα, περίπου 50.000 εποχικά εργαζόμενοι στον επισιτισμό, χωρίς δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης, οι οποίοι δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να λάβουν το έκτακτο επίδομα ανεργίας που δόθηκε το καλοκαίρι και ειδικότερα τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο.

Σύμφωνα με τις αναφορές των αρμόδιων κρατικών αξιωματούχων, η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των φετινών Χριστουγέννων θα κατευθυνθεί σε ομάδες που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορoνοϊού και όχι σε ομάδες που δεν έχουν χάσει τμήμα του εισοδήματός τους.

Στο πλαίσιο αυτό δεν αναμένεται να συμπεριληφθούν στους δικαιούχους οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι, οι οποίοι ενισχύθηκαν άλλωστε πρόσφατα με τα αναδρομικά του 2015 – 2016 και θα λάβουν και τα αναδρομικά του νόμου Βρούτση εντός Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Κοινωνικό Μέρισμα 2020 θα δοθεί περί μέσα Δεκεμβρίου, επομένως οι αιτήσεις θα ανοίξουν στο αμέσως προηγούμενο διάστημα. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται μέσα από την πλατφόρμα www.koinonikomerisma.gr (σήμερα φέρει την ένδειξη «Κοινωνικό Μέρισμα 2019») η οποία θα φέρει τον τίτλο «Κοινωνικό Μέρισμα 2020».