Μόνιμη κούραση: 6 αιτίες που αισθάνεστε συνέχεια κουρασμένοι και τι να κάνετε για να λύσετε το πρόβλημα

1182

Μόνιμη κούραση – Συμβουλές για την υγεία: Σε περίπτωση που νιώθετε κουρασμένη συνεχώς, θα πρέπει να το ψάξετε. Δηλαδή, να επισκεφθείτε κάποιον ειδικό, ώστε να μάθετε με βεβαιότητα τι είναι αυτό που σας συμβαίνει. Ωστόσο, παρακάτω υπάρχει μία λίστα με πιθανά αίτια σταθερής κούρασης.

Μόνιμη κούραση – Συμβουλές για την υγεία: Έξι πιθανά αίτια που είστε μονίμως κουρασμένοι

1. Αφυδάτωση: Υγιείς γυναίκες που απέτυχαν να αντικαταστήσουν μόλις το 1,5% του νερού στο σώμα τους ένιωσαν έντονες εναλλαγές της διάθεσης. Επιπλέον, ένιωσαν χαμηλά επίπεδα ενέργειας, σύμφωνα με σχετική έρευνα. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι οι νευρώνες στον υποθάλαμο του εγκεφάλου είναι υπεύθυνοι για τον έλεγχο της ενυδάτωσης. Είναι υπεύθυνοι επίσης για τη θερμοκρασία του σώματος. Δηλαδή, στέλνουν μηνύματα για την απότομη αλλαγή διάθεσης και συμπεριφοράς ως μία έγκαιρη προειδοποίηση για να πιείτε περισσότερο νερό.

2. Έχετε έλλειψη βιταμίνης B12: Το σώμα σας χρειάζεται τη βιταμίνη Β12 για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και για την σωστή λειτουργία των νευρώνων. Η έλλειψη της συγκεκριμένης βιταμίνης μειώνει την ποσότητα του οξυγόνου στο αίμα σας αφήνοντάς σας με αυτό το αίσθημα υπνηλίας. Επειδή μόνο ζωικές τροφές περιέχουν βιταμίνη Β12, οι χορτοφάγοι αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εξάντλησης.

Μόνιμη κούραση – Συμβουλές για την υγεία: Κι άλλα πιθανά αίτια που είστε μονίμως κουρασμένοι

3. Αυξημένο στρες: Κανονικά, τα επίπεδα της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης είναι υψηλότερα το πρωί και πέφτουν προς το βράδυ, βοηθώντας σας να διατηρείτε έναν φυσιολογικό καθημερινό ρυθμό. Αλλά το χρόνιο στρες επηρεάζει αυτήν τη διαδικασία.

Αν το σώμα σας παραμένει σε συνεχή εγρήγορση, τα επίπεδα της κορτιζόλης σας δεν πέφτουν ούτε το βράδυ, διαταράσσοντας έτσι τον ύπνο σας. Επίσης μπορεί τα επινεφρίδια σας να μην ανταποκρίνονται πλέον στην αυξημένη παραγωγή κορτιζόλης, αφήνοντας σας με έντονο το αίσθημα της υπνηλίας όλη την ημέρα.

4. Έχετε κάποια καρδιακή πάθηση: Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι γυναίκες που εκδηλώνουν καρδιακά επεισόδια έχουν προβλήματα στον ύπνο και αισθάνονται ασυνήθιστα κουρασμένες κατά τις εβδομάδες πριν το καρδιακό επεισόδιο. Κόπωση και δύσπνοια όταν ασκείστε, όταν ανεβαίνετε τις σκάλες ή πιέζετε τον εαυτό σας με κάποιο άλλο τρόπο θα πρέπει να σας θορυβήσει.

Μόνιμη κούραση – Συμβουλές για την υγεία: Τα τελευταία πιθανά αίτια που είστε μονίμως κουρασμένοι

5. Έχετε έλλειψη σιδήρου: Τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου οδηγούν σε προβλήματα στα ερυθρά αιμοσφαίρια που στερούν από το σώμα σας το οξυγόνο. Μην πάρετε όμως πολύ σίδηρο (συμπληρώματα χωρίς την συμβουλή γιατρού), καθώς μπορεί να σας προκαλέσει αντίστοιχα προβλήματα.

6. Δεν γυμνάζεστε: Μια αγχωτική μέρα στη δουλειά ανεβάζει στα ύψη την κορτιζόλη και τη γλυκόζη στο αίμα σας, και έτσι νιώθετε έτοιμοι για δράση. Όταν όμως κάθεστε στον καναπέ ή μπροστά στον υπολογιστή δεν μπορείτε ποτέ να απελευθερώσετε αυτή την ενέργεια και την ένταση. Αυτό μπορεί διαταράξει τον ύπνο σας τη νύχτα ή να ρίξει τόσο χαμηλά τα επίπεδα κορτιζόλης, ώστε την επόμενη μέρα να νιώθετε έντονη κούραση.