Να ξεκινήσει η κατασκευή νέας γέφυρας στη λίμνη Πολυφύτου προτείνει ο περιφερειάρχης-Γιώργος Κασαπίδης: «Η γέφυρα αυτή έχει την κατασκευή του Μοράντι , της γέφυρας που έπεσε στη Γένοβα»

1110

Δημήτρης Ζάκης: Στο θέμα διαχείρισης  της δημόσιας πληροφορίας οκ.Μητούλης είναι επικίνδυνος

Στο περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας συζητήθηκε το πρόβλημα στατικότητας της Υψηλής Γέφυρας Σερβίων .Ο περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης ανέφερε ότι  δεν είναι η κατάσταση στο κόκκινο, αλλά οφείλουμε να προστατέψουμε την  πιο όμορφη της Ευρώπης ,η οποία  έχει τα δικά της μοναδικά χαρακτηριστικά.Πρότεινε  μάλιστα να ξαναγίνει, αφού θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

«Να ανακουφίσουμε το φαινόμενο με ελαφριού τύπου  ανακουφιστικές εργασίες μετά από έγκριση από το αρμόδιο υπουργείο  και εξασφάλισης της ελαφριάς βύθισης που παρατηρείται» σημείωσε. Έχουν παρθεί μέτρα κυκλοφορίας και βάρους με όριο  μεικτού φορτίου 50 τόνους, χωρίς συστοιχία φορτηγών.

Οι βυθίσεις (οφθαλμοφανείς) είναι μεγαλύτερες τα τελευταία τέσσερα χρόνια σύμφωνα με τον κ. Στέργιο Μητούληαναπληρωτήκαθηγητήστο Πανεπιστήμιο του Σάρεϊ, όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης. Η γέφυρα αυτή έχει την κατασκευή του Μοράντι , της γέφυρας που έπεσε στη Γένοβα και είχε σταματήσει να χρησιμοποιείται γιατί αποδείχθηκε καταστροφική συνέχισε  ο περιφερειάρχης.Με τα υλικά της εποχής μια γέφυρα έχει 70 χρόνια και τώρα με νέα υλικά θα έχει ζωή 120 χρόνια είπε.

«Αυτή είναι και η πρόταση του καθηγητή» τόνισε  ο κ. Κασαπίδης . «Αν η αποκατάσταση κοστίζει το 40% του έργου, καλύτερα είναι να ξαναγίνει. »Η τεχνογνωσία του Μοράντι είναι της ίδιας τεχνογνωσίας με αυτής  της Γένοβας ως προς την προστασία του χάλυβα, έχουμε όμως περισσότερους τένοντες είπε, αλλά χρειάζεται να προστατέψουμε την φέρουσα κατάσταση.

Δημήτρης Ζάκης: Εγκληματικές και επικίνδυνες οι δηλώσεις του κ.Μητούλη

Λίγο νωρίτερα ο αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Ζάκης , αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών των Σερβίων  είχε εκφράσει τον προβληματισμό του για την κατάσταση της Γέφυρας. Ιδιαίτερα επικριτικός στον περιφερειάρχη και τον καθηγητή κ. Μητούλη είπε  «Όταν κατεβαίνετε κ. περιφερειάρχη  στα Σέρβια να είμαστε και εμείς παρόντες .Θα  συνιστούσα  στον καθηγητή να είναι προσεχτικός στις δημόσιες δηλώσεις του .Στο θέμα διαχείρισης  της δημόσιας πληροφορίας θα τον χαρακτήριζα επικίνδυνο.Όλατα συμπεράσματα έγιναν από πρόχειρο οπτικό έλεγχο.Είναι εγκληματικό να συνδέει τη Γέφυρα των Σερβίων με της Γένοβας.  Έχει αρχίσει μεγάλη ζημιά για την περιοχή μας».

Ο Θόδωρος Καρυπίδης, τόνισε ότι από το 2010 άρχισαν οι ενέργειες χωρίς να υπάρχει ανταπόκριση από το υπουργείο ρωτώντας αν υπήρχε ερώτηση από τον κ. Βελόπουλο στον υπουργό κ. Καραμανλή . Η Γεωργία Ζεμπιλιάδου , επικεφαλής της  ελάσσονος αντιπολίτευσης κατέκρινε τον περιφερειάρχη για την μη ενημέρωση του σώματος, την αλληλογραφία που υπάρχει με το αρμόδιο υπουργείο, χωρίς πρόταση από την αρμόδια διεύθυνση, συμμετοχή από το ΤΕΕ και την Τεχνική Υπηρεσία.

Ο Ηλίας Κάτανας τόνισε ότι μια ολόκληρη κοινωνία είναι σε πανικό από τον τρόπο διαχείρισης του θέματος από την Περιφέρεια. Αυτή η φημολογία έχει αντίκτυπο στο χειμερινό τουρισμό  είπε αναφέροντας επίσης ότι αν η γέφυρα βυθίζεται 1% κάθε χρόνο, τότε πρέπει να την κλείσουμε .Η επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος κρύβει άλλες σκοπιμότητεςσυμφώνησε ο κ.Χαστάς.

Ιωάννα Παπαδημητρίου