Τη σοβαρότατη καταγγελία έκαναν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι με επιστολή τους ζητούν επίσημες και συγκεκριμένες απαντήσεις από τους αρμόδιους
Παιδιά εκτεθειμένα συνεχώς σε κίνδυνο, «πρωταγωνιστές» σε περιστατικά παραβατικότητας, επιθετικότητας και βίας μεταξύ τους, κατά άλλων παιδιών, ασθενών, κατά γιατρών και νοσηλευτών, παιδιά που περιθωριοποιούνται και ιδρυματοποιούνται «φιλοξενούμενα» μέσα στα Παιδιατρικά νοσοκομεία της χώρας. Αυτή είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία Παίδων της Αθήνας όπως τη βιώνουν οι εργαζόμενοι με ένταση που ολοένα δυναμώνει τα τελευταία χρόνια, σε ό,τι αφορά τη φιλοξενία των παιδιών που έχουν παραπεμφθεί με εισαγγελική εντολή.
Μια κατάσταση που την έχουν περιγράψει πολλές φορές προς τους αρμόδιους, αλλά το πράττουν και πάλι με αφορμή μια δραματική εξέλιξη, την κακοποίηση νοσηλευόμενου παιδιού από ανήλικο φιλοξενούμενο με εισαγγελική παραπομπή.
Με επιστολή που υπογράφουν οι εργαζόμενοι και την οποία απευθύνουν προς τη διοίκηση και τις νομικές και κοινωνικές υπηρεσίες των νοσοκομείων Παίδων, τους εισαγγελείς ανηλίκων, την 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής και τα αρμόδια υπουργεία Υγείας και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ζητούν επίσημες και συγκεκριμένες απαντήσεις ως προς την ανάληψη συγκεκριμένων και δεσμευτικών δράσεων για την αντιμετώπιση των δεκάδων παιδιών που βρίσκονται «φιλοξενούμενα» κι «εγκλωβισμένα» στα Παίδων.
Ο σκοπός της «φιλοξενίας» αυτής είναι ο ιατρικός τους έλεγχος πριν τη μεταφορά τους σε κάποιο κατάλληλο Ίδρυμα προνοιακό, που όμως στην πραγματικότητα δεν λαμβάνει χώρα ποτέ.
Υπενθυμίζουν οι εργαζόμενοι πως οι διευθυντές των παιδιατρικών κλινικών και του παιδοψυχιατρικού τμήματος του «Η Αγία Σοφία» ενημέρωσαν τους ιατρούς των κλινικών ήδη από το Νοέμβριο του 2016 για την πρωτοβουλία τους να αιτηθούν και να προτείνουν μία σειρά από ενέργειες στο Υπουργείο Υγείας, έχοντας σύμμαχό τους και τον διοικητή (θέση του διοικητή φέρεται να είναι ότι τα παιδιά αυτά δεν θα πρέπει να βρίσκονται στο νοσοκομείο για διάστημα πέραν του ιατρικώς απαραίτητου).
Είχε προταθεί αρμοδίως κάθε παιδί να προσάγεται στο νοσοκομείο έχοντας ήδη συνδεθεί με το ίδρυμα ή φορέα που θα αναλάβει την προσωρινή ή μόνιμη φιλοξενία και φροντίδα του.
Η σκληρή «φιλοξενία» των παιδιών με εισαγγελικές παραπομπές
Τα παιδιά αυτά παραμένουν στο νοσοκομείο πάνω από έξι μήνες, με το επιχείρημα πως δεν υπάρχουν επαρκείς δομές για την φιλοξενία τους. Κατά την παραμονή τους στο νοσοκομείο τα περισσότερα των παιδιών είναι ασυνόδευτα, με εξαίρεση όσα καλύπτονται για κάποιες ώρες ημερησίως από την παρουσία εθελοντών.
Τα παιδιά απέχουν από εκπαιδευτικές δραστηριότητες-σχολείο, δεν έχουν κανέναν οικείο, δεν έχουν συγκεκριμένους ενήλικες φροντιστές, δεν έχουν οργανωμένη δραστηριότητα και οι μέρες τους κυλούν χωρίς περιεχόμενο. Τα περιστατικά βίας και παραβατικής συμπεριφοράς και οι σχετικές καταγραφές στους ιατρούς φακέλους και αστυνομικές εκθέσεις συσσωρεύονται.
Η υπομονή, το φιλότιμο και η ανοχή του προσωπικού του νοσοκομείου να προσπαθεί πέραν των αρμοδιοτήτων του να περιθάλψει να προστατεύσει και να προστατευθεί έχει υπερβεί προ πολλού τα όρια του εφικτού, επισημαίνουν οι εργαζόμενοι, εξηγώντας πως «τα νοσοκομεία δεν διαθέτουν κατάλληλο προσωπικό σε αριθμό και αρμοδιότητα για τη διαχείριση του φαινομένου και παρακωλύεται συνεχώς η ομαλή τους λειτουργία και η παροχή φροντίδας στα παιδιά που νοσούν».
Τέσσερα ερωτήματα χωρίς απαντήσεις
«Σε ένα μείζον κοινωνικό ζήτημα, τη φροντίδα και προστασία ανηλίκων, κρίνουμε εντελώς απαράδεκτη την προχειρότητα και την κατ' επίφαση αντιμετώπιση του, μέσω της κακής διαχείρισης και χρήσης δομών που υπηρετούν άλλη αποστολή, όπως τα νοσοκομεία. Τα γεγονότα συγκλίνουν στην ανάγκη για τον σχηματισμό δομών φιλοξενίας για το παρόν και για βελτίωση της κοινωνικής πολιτικής προς άμβλυνση του φαινομένου του επισφαλούς ανηλίκου στο μέλλον» αναφέρουν. Ωστόσο, δηλώνουν επιφυλακτικοί τόσο ως προς τους χρόνους εφαρμογής του σχεδιασμού των τριών υπουργείων που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα κατόποιν κινητοποιήσεων, σύμφωνα με τους οποίους θα δημιουργηθούν δύο ξενώνες με προγράμματα και συνέργειες εξπρές μέχρι τον Ιούνιο.
«Αρνούμαστε να γίνουμε συνένοχοι στην συνεχιζόμενη κακοποίηση και αποστέρηση των βασικών δικαιωμάτων των παιδιών που βρίσκονται στα νοσοκομεία με εισαγγελική εντολή» «φωνάζουν» οι εργαζόμενοι και απαιτούν από τους αρμόδιους να λάβουν συγκεκριμένες και εμπεριστατωμένες απαντήσεις στα εξής:
-Τι προβλέπεται σε περίπτωση τραυματισμού ή υλικής ζημιάς εργαζόμενου στο νοσοκομείο;
-Βάσει ποιας νομοθεσίας παραμένουν τα παιδιά σε ομηρία στα νοσοκομεία παίδων;
-Για όσο διάστημα παραμένουν, ποιος έχει ευθύνη για την υγεία τους;
- Με σχεδιασμό και συγκεκριμένες δράσεις 0α επιτευχθεί η οριστική αντιμετώπιση του φαινομένου;