Πρωινός Τύπος (16/4): «Εχει βουίξει ο κόσμος ότι ο ΠΑΟ έκατσε να χάσει – Πλεονεκτεί η ΑΕΚ του ΠΑΟΚ»

1692

Θεωρεί κανείς ότι ο ΠΑΟ έκατσε να χάσει από τον ΟΦΗ; Ποιο είναι το «κλειδί» της συμμετοχής του Ολυμπιακού στην Αδριατική; Που πλεονεκτεί η ΑΕΚ επί του ΠΑΟΚ ενόψει τελικού; Ολες οι απαντήσεις στον Πρωινό Τύπο.

Χαρτί… Ο πιο όμορφος τρόπος να γράφεις, ο πιο όμορφος τρόπος να διαβάζεις. Κι αν το SDNA υπηρετεί τη σύγχρονη μορφή ενημέρωσης κι αν η τεχνολογία ποδοπατάει τον ρομαντισμό, κάποιες αξίες αξίζει να παραμένουν στην επιφάνεια.

Γι’ αυτό και η στήλη στην ιστοσελίδα μας, μια στήλη που φέρνει τα μπρος – πίσω. Ή τα πίσω – μπρος! Καθημερινά στον Πρωινό Τύπο θα μπορείτε να διαβάζετε τα καλύτερα από την αρθρογραφία των εφημερίδων.

Από το χαρτί! Όπως παλιά. Περίπου, δηλαδή…

ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΓΗΣ – LIVESPORT

To βράδυ της Κυριακής ο Παναθηναϊκός καταποντίστηκε από τον ΟΦΗ κι αυτό σίγουρα αποτέλεσε «λεκέ» στη φετινή παρουσία του. Ουδείς όμως -ουδείς!- δικαιούται να αφήνει υπονοούμενα για την ηθική ανθρώπων όπως ο Δώνης και ο Νταμπίζας, που πάλεψαν να κρατήσουν τον Παναθηναϊκό όρθιο. Δύο άνθρωποι οι οποίοι έχουν δώσει εδώ και πολλά χρόνια τα διαπιστευτήριά τους. Επίσης, το κυριότερο, ουδείς δικαιούται να προσβάλλει τον Παναθηναϊκό με συζητήσεις παρακμιακού «καφενείου». Ο Νταμπίζας πολύ καλά έκανε και απευθύνθηκε στους νοήμονες Παναθηναϊκούς. Εκείνους που είναι, δικαίως, πολύ πληγωμένοι, αλλά μπορούν να καταλάβουν αυτά που ενδέχεται να συμβούν στο ποδόσφαιρο μέσα από τα σοβαρά λάθη μιας βραδιάς. Τα οποία προφανώς δεν τα αποποιούνται Δώνης και Νταμπίζας.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΡΠΕΤΟΠΟΥΛΟΣ – SPORTDAY

Για να είμαι ειλικρινής δεν την κατάλαβα τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου του Νίκου Νταμπίζα. Ο Γιώργος Δώνης είπε μετά το τέλος του ματς του Παναθηναϊκού με τον ΟΦΗ ότι κανείς καλοπροαίρετος οπαδός δεν πρέπει να χρησιμοποιήσει αυτό το ματς για να βγάλει συμπεράσματα. Γιατί χρειάστηκε μια μέρα αργότερα να υπάρξει κάποια νέα τοποθέτηση για ένα ματς, κατά τον προπονητή, ασήμαντο: Ο Δώνης έχει εξαγγείλει από μέρες ότι θα χρησιμοποιήσει στα τελευταία ματς κάποιους παίκτες που δεν είχαν μεγάλο χρόνο συμμετοχής. Το έχει πει και ο Μαρτίνς και το κάνει και ο Χιμένεθ. Ο ΟΦΗ βρήκε σε ένα άδειο ΟΑΚΑ έναν Παναθηναϊκό με πολλές προγραμματισμένες αλλαγές και τον κέρδισε. Όποιος οπαδός είχε αντίρρηση έπρεπε να την εκφράσει όταν ο Δώνης ανακοίνωσε ότι θα κάνει πειράματα στα τελευταία ματς. Ίσως το μόνο λάθος του κόουτς ήταν ότι έβαλε όλους τους τιμωρημένους να εκτίσουν την ποινή τους σε αυτό το ματς.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΙΣΑΡΗΣ – ΤΑ ΝΕΑ

Το πρωτάθλημα που άρχισε με το πέναλτι του Κουτσιαύτη στο ΠΑΟΚ – Αστέρας Τρίπολης στην πρεμιέρα θα τελειώσει με το κανονικό γκολ του Κρίζμαν στα Γιάννινα που ακύρωσε ο βοηθός Πάτρας; Ή έπεται και συνέχεια; Το ματς ΠΑΣ Γιάννινα – Αστέρας Τρίπολης ήταν απ’αυτά που λέμε μία κατηγορία. Όχι σαν σχήμα λόγου. Στην κυριολεξία. Με το (κανονικό) γκολ του Κροάτη να μη μετράει, η βαθμολογία στην ουρά έχει ως εξής. Γιάννινα 27, ΟΦΗ 28, Αστέρας 29. Αν το γκολ είχε μετρήσει η βαθμολογία θα ήταν ΟΦΗ 28, Αστέρας 28, Γιάννινα 29. Τα Γιάννινα που σήμερα είναι στη 14η θέση και υποβιβάζονται, θα ήταν στην 12η και θα είχαν δυο ομάδες από κάτω τους. Δεν έχουμε να κάνουμε με αλλοίωση αποτελέσματος. Αλλά με καραμπινάτη αλλοίωση του πίνακα της βαθμολογίας. Όταν μένουν δύο αγωνιστικές για να τελειώσει το πρωτάθλημα η ζημιά που προκλήθηκε στον ΠΑΣ δεν επανορθώνεται. Είναι μη αναστρέψιμη.

Θ. ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ – ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Εχει βουίξει ο κόσμος ότι ο Παναθηναϊκός – λέει – έκατσε να χάσει από τον ΟΦΗ, δηλαδή πως αυτό το ματς στήθηκε. Θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο, αλλά δεν θα το μάθουμε ποτέ. Όμως, υπάρχουν και ένα σωρό δεδομένα που μαρτυράνε το αντίθετο. Ξεκινάμε με το πιο βασικό και διαχρονικό: ο Παναθηναϊκός ουδέποτε έχει κάτσει να χάσει σε κάποιο παιχνίδι στην ιστορία του, που μετρά ήδη 111 χρόνια. Υπάρχουν δεκάδες παραδείγματα μέσα στη διάρκεια των χρόνων και ένα τρανταχτό κάπου στις αρχές του 21ου αιώνα. Οταν ο Εθνικός Αστέρας ήθελε νίκη εντός έδρας για να σωθεί και οι πράσινοι τον νίκησαν με 2-1 ρίχνοντας τον στη Β΄ Εθνική. Σημαντική λεπτομέρεια: Προπονητής της ομάδας της Καισαριανής ήταν ο Σπύρος Λιβαθηνός. Επί δέκα χρόνια παίκτης του τριφυλλιού και κουμπάρος του Γιάννη Βαρδινογιάννη. Ούτε τότε, όμως, ούτε σε άλλες περιπτώσεις έκατσε ο Παναθηναϊκός να σπιλώσει το όνομα του. Θεωρεί κανείς ότι το έκανε τώρα;

ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΑΚΑΛΕΑΣ – ΕΘΝΟΣΠΟΡ

Ο Πορτογάλος μπαίνει σε μια λίστα που τελευταία έχει μεγαλώσει επικίνδυνα, όντας ο τρίτος ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ που υπέστη σοβαρό τραυματισμό στην διάρκεια της φετινής σεζόν. Η αρχή είχε γίνει με τον Πόντους Βέρνμπλουμ, τον περασμένος Δεκέμβριο. Ο Σουηδός υπέστη ρήξη αχίλλειου τένοντα και πλέον βρίσκεται στο τελευταίο κομμάτι αποθεραπείας, στον δρόμο για την επιστροφή του στην αγωνιστική δράση. Ακολούθησε ο τραυματισμός του Μαουρίσιο, που υπέστη ρήξη χιαστού στις αρχές Μαρτίου. Αν σε αυτούς προστεθούν και οι μυϊκοί τραυματισμοί που έχουν υποστεί οι Ελ Καντουρί και Ενρίκε, μπορεί εύκολα να καταλάβει κανείς την κατάσταση που καλείται να διαχειριστεί, αγωνιστικά αλλά και πνευματικά για τους υπόλοιπους, ο Ράζβαν Λουτσέσκου, με φόντο το φινάλε της σεζόν, που αναμένεται να περιλαμβάνει και τον τελικό του Κυπέλλου, με στόχο την κατάκτηση του νταμπλ.

ΜΑΝΟΣ ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ – ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ

Όλο και πιο κοντά στην Αδριατική Λίγκα βρίσκεται ο Ολυμπιακός. Οι «ερυθρόλευκοι» στην ουσία προετοιμάζουν το έδαφος, μετρούν αντιδράσεις, ανοίγουν την ατζέντα τους και όλα αυτά, πριν το συμβούλιο της ABA League με βασικό θέμα συζήτησης την είσοδο του Θρύλου στην διοργάνωση. Ο Ερυθρός Αστέρας έχει κάνει το 2-0 στη σειρά των τελικών με την Μπουντούτσνοστ και οι όποιες εξελίξεις θα τρέξουν με την ολοκλήρωση του «ζευγαριού» και την ανάδειξη του πρωταθλητή. Στο Βελιγράδι ωστόσο βρίσκονται από το μεσημέρι της περασμένης Κυριακής ο Γενικός Διευθυντής και ο Team Manager της ομάδας Χρήστος Μπαφές, έχοντας ξεκινήσει μία σειρά επαφών και συζητήσεων με τις σέρβικες ομάδες που είναι μέλη της ABA League. Το «κλειδί» της συμμετοχής του Ολυμπιακού στην Αδριατική θα μπορούσε να πει κάποιος πως βρίσκεται στην σερβική πρωτεύουσα.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΩΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ – SPORTIME

Στην ΑΕΚ αυτή τη στιγμή είναι όλα ρευστά,μια και ακόμα ο Απρίλιος είναι στη μέση και η επόμενη σεζόν θα αργήσει να αρχίσει. Η ΑΕΚ, άλλωστε, θα μπει στο Γιουρόπα στα τέλη του Ιουλίου με αρχές Αυγούστου. Αυτή τη στιγμή, στην «Ένωση» έρχονται πολλές προτάσεις με παίκτες, που αξιολογούνται. Ο Νίκος Λυμπερόπουλος με το τιμ που χειρίστηκε αυτές τις υποθέσεις τόσο πέρυσι όσο και πρόπερσι (μαζί με Μαϊστόροβιτς) ακόμα δεν έχει καταλήξει.

ΤΑΣΟΣ ΝΙΚΟΛΟΓΙΑΝΝΗΣ – Η ΠΡΑΣΙΝΗ

Το καλοκαίρι αναμένεται να είναι καυτό για τον Νταμπίζα, που θα αναλάβει με τον Δώνη, την αλλαγή του ρόστερ, με στόχο η ομάδα να είναι πολύ καλύτερη τη νέα χρονιά. Δεν θα είναι απλή υπόθεση. Θα είναι κάτι δύσκολο, αφού πρώτα πρέπει να δει ποιοι θα φύγουν και μετά να ληφθούν οι αποφάσεις. Ο Δώνης ολοκληρώνει την αξιολόγησή του και θα αποφασίσει κάποιοι από αυτούς είτε να αποχωρήσουν, είτε να δοθούν δανεικοί, για να πάρουν παιχνίδια και να αξιολογηθούν τη νέα σεζόν, αν μπορούν να γίνουν καλύτεροι. Ο Δώνης θα κρατήσει τους νέους παίκτες, που διαπίστωσε, ότι μέσα στη χρονιά παρουσίασαν βελτίωση, ή είδε, ότι στα παιχνίδια που αγωνίστηκαν έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους και βοήθησαν την ομάδα.

XΡΗΣΤΟΣ ΜΕΓΓΛΙΔΗΣ – ΦΩΣ

Κι όσο, βέβαια, βλέπει κάποιος τον Ολυμπιακό να παίζει τόσο καλό ποδόσφαιρο και να έχει μεγάλες ποιοτικές διαφορές από τις υπόλοιπες ομάδες, ακόμη και από τον πρωταθλητή ΠΑΟΚ, δεν στέκεται μόνο στο γεγονός ότι την επόμενη χρονιά τα πράγματα λογικά θα είναι πολύ διαφορετικά και από βαθμολογικής πλευράς. Κάνει και κάτι ακόμη: αναρωτιέται, απορεί, πικραίνεται (αν είναι Ολυμπιακός) για τους λόγους που οδήγησαν στην απώλεια των φετινών τίτλων. Διότι το πρόβλημα δεν ήταν, φυσικά, μόνον οι εξωγενείς παράγοντες που συνετέλεσαν ώστε να προωθηθεί ο ΠΑΟΚ και να υποχωρήσουν οι υπόλοιποι. Σαφέστατα συνέβη κι αυτό – και όποιος δεν το βλέπει, εθελοτυφλεί. Στο «εξυγιαντικό» περιβάλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου, ο Ολυμπιακός έπρεπε να κάνει τεράστιες υπερβάσεις ώστε να ξεπεράσει όλα τα εμπόδια. Μέσα σε αυτές ήταν να αποφύγει μεγάλα δικά του λάθη. Και βέβαια δεν τα απέφυγε.

ΠΑΝΟΣ ΛΟΥΠΟΣ – ΩΡΑ ΤΩΝ ΣΠΟΡ

Με δεδομένο ότι ο ΠΑΟΚ έχει κάποια σημαντικά αγωνιστικά πλεονεκτήματα σε σχέση με την ΑΕΚ, με βασικότερα την πιο «δεμένη» άμυνα και την τρομερή του δύναμη στα στημένα, θεωρώ ότι μετρώντας πλέον αντίστροφα προς τον τελικό, η απόσταση αυτή μειώνεται πολύ, με την ομάδα του Μανόλο να έχει αρχίσει να πλεονεκτεί αισθητά σε άλλους τομείς. Βέβαια είναι ακόμα νωρίς για εκτιμήσεις και αναλύσεις. Και μην ξεχνάμε ότι η ΑΕΚ κατέκτησε πέρυσι κοτζάμ μαραθώνιο πρωταθλήματος, συνδυάζοντάς το μάλιστα, με αήττητη πορεία στην Ευρώπη και πορεία ως τον τελικό του Κυπέλλου όπου απέκλεισε τον ΟΣΦΠ, έχοντας χάσει από τις αρχές της σεζόν, τους δύο από τους τρεις αρχηγούς της, δηλαδή τον Μάνταλο και τον Γιόχανσον!

* Για να διαβάσετε ολόκληρο ένα άρθρο θα πρέπει να απευθυνθείτε στο περίπτερο της γειτονιάς σας. Ενισχύοντας την εφημερίδα που εκτιμάτε περισσότερο, δίνετε πνοή στην πολυφωνία του Τύπου…