Πως επηρεάζει την παραγωγικότητα η έλλειψη ύπνου

1366

Τα οφέλη του ύπνου για τον οργανισμό είναι γνωστά, καθώς μπορεί να επηρεάσει πολλούς και διαφορετικούς τομείς της ζωής μας, από την όρεξή μας μέχρι τη διάθεσή μας και τα επίπεδα του στρες.

Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Sleep Health (Journal of the National Sleep Foundation), ακόμη και η απώλεια μόλις 16 λεπτών ύπνου μπορεί να μειώσει την παραγωγικότητά σας.

Η Soomi Lee, ερευνήτρια ύπνου και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα, και οι συνάδελφοί της, παρακολούθησαν 130 υγιείς εργαζόμενους που απασχολούνταν στον τομέα της πληροφορικής και είχαν τουλάχιστον ένα παιδί που πήγαινε σχολείο.
Μέτρησαν τον χρόνο που κοιμούνταν, τη διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου.

Επίσης εξέτασαν τις «γνωστικές παρεμβάσεις», συμπεριλαμβανομένης της ικανότητάς τους να ελέγχουν τις σκέψεις τους, κάνοντας ερωτήσεις, όπως για παράδειγμα πόσο συχνά σκέφτονται προσωπικά τους προβλήματα ή αν είχαν δυσκολίες συγκέντρωσης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν οι συμμετέχοντες κοιμόντουσαν μόλις 16 λεπτά λιγότερο από το συνηθισμένο, ανέφεραν ανεπαρκή ποιότητα ύπνου και αντιμετώπιζαν περισσότερα γνωστικά προβλήματα την επόμενη μέρα, ήταν δηλαδή λιγότερο συγκεντρωμένοι και δεν μπορούσαν να σκεφτούν τόσο καθαρά. Εξαιτίας αυτού, τα επίπεδα άγχους αυξήθηκαν, ειδικά όσον αφορά στη διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το αυξημένο άγχος και η έλλειψη συγκέντρωσης μπορούν να οδηγήσουν άμεσα σε μειωμένες επιδόσεις στην εργασία και να επηρεάσουν περισσότερο την ποιότητα του ύπνου.

Επίσης, οι πιο αγχωμένοι και λιγότερο συγκεντρωμένοι εργαζόμενοι, τείνουν να κοιμούνται και να ξυπνούν νωρίτερα λόγω εξάντλησης. Οι ερευνητές συνέκριναν επίσης τις καθημερινές με τα Σαββατοκύριακα και διαπίστωσαν ότι οι συνέπειες της έλλειψης ύπνου απουσίαζαν όταν κάποιος δεν πήγαινε στο γραφείο την επόμενη ημέρα.

Ο ύπνος των εργαζομένων επηρεάζεται από το καθημερινό άγχος που βιώνουν, ενώ μπορεί να αυξήσει τις αγχωτικές εμπειρίες, όπως εξηγεί η Lee. «Όσοι κοιμούνται καλά μπορούν να είναι καλύτεροι στην εργασία τους λόγω της ικανότητας να παραμείνουν συγκεντρωμένοι, να κάνουν λιγότερα λάθη και να έχουν λιγότερες διαπροσωπικές συγκρούσεις».

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι δεν αρκεί κάποιος να κοιμάται αρκετές ώρες, αλλά να ακολουθεί και σταθερό πρόγραμμα ύπνου. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κοιμάται και να ξυπνάει την ίδια ώρα κάθε μέρα, καθώς στην αντίθετη περίπτωση μπορεί να υπάρχουν επιπτώσεις στην καρδιαγγειακή υγεία και τον μεταβολισμό του.

Πηγή: onmed.gr