Πόσο κρατάνε τελικά τα αυγά; – Περισσότερο από όσο νομίζουμε

133

Για πόσο καιρό μπορούμε να κρατήσουμε στο ψυγείο ωμά ή βραστά αυγά, κρόκους και ασπράδια.

Πολλοί έχουμε βρεθεί σε αυτή τη θέση. Μια καρτέλα με αυγά έχει ξεχαστεί μέσα στο ψυγείο, ίσως κρυμμένη από άλλα τρόφιμα. Ξαφνικά, τη θυμόμαστε, τσεκάρουμε την ημερομηνία λήξης που αναγράφει και έχει περάσει. Μπορούμε να τα φάμε; Συνήθως ακολουθούν διαφωνίες μέσα στο σπίτι, αναζητήσεις στο διαδίκτυο ή και δεύτερες σκέψεις αφού τα καταναλώσουμε.

Πόσο κρατάνε τελικά τα αυγά; Οι Νew York Times δίνουν μία απάντηση σε αυτό το σύνηθες ερώτημα, επισημαίνοντας ότι- σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας- τα αυγά «αντέχουν» περισσότερο από όσο νομίζουμε οι περισσότεροι.

Αν είναι με το τσόφλι τους μπορούν να κρατήσουν 3-5 εβδομάδες από την ημέρα που τα αγοράσαμε και να ξεπεράσουν την ημερομηνία που αναφέρει η καρτέλα.

Πώς πρέπει να αποθηκεύουμε τα αυγά

Βάλτε τα στο ψυγείο μόλις φτάσετε σπίτι. Σιγουρευτείτε ότι η θερμοκρασία του ψυγείου είναι στους 4 βαθμούς Κελσίου ή χαμηλότερα. Επίσης, μην βάζετε τα αυγά στην πόρτα του ψυγείου, όπου η θερμοκρασία είναι συνήθως υψηλότερη από ό,τι στα ράφια. Επίσης, μην αφήνετε τα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερες από δύο ώρες. Μην βγάλετε τα αυγά από την καρτέλα, προκειμένου να μην απορροφήσουν οσμές.

Τι ισχύει για τα ωμά ασπράδια και κρόκους

Μπορείτε να διατηρήσετε στο ψυγείο ωμό ασπράδι αυγού σε αεροστεγές δοχείο για έως τέσσερις ημέρες. Στην κατάψυξη μπορούν να διατηρηθούν έως ένα χρόνο, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας.

Οι ωμοί κρόκοι κρατάνε για έως δύο ημέρες, αλλά μπορούν να αντέξουν πολύ περισσότερο στην κατάψυξη, με λίγη προσοχή. Oι NYT προτείνουν πριν τους καταψύξετε να χτυπήσετε τους κρόκους, προσθέτοντας λίγο αλάτι και ζάχαρη. Το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας συνιστά μία πρέζα αλάτι και 1,5 κουραλάκι ζάχαρη για κάθε τέσσερα αυγά.

Πόσο καιρό αντέχουν τα βρασμένα αυγά

Αν μπουν στο ψυγείο με το κέλυφος τα βραστά αυγά αντέχουν έως μία εβδομάδα. Αν τα καθαρίσουμε, θα πρέπει να τα φάμε μέσα σε μία ημέρα.

Πώς καταλαβαίνουμε αν ένα αυγό είναι μπαγιάτικο

Το παλιό τρικ είναι αρκετά γνωστό. Βάλτε το αυγό σε νερό, αν βυθιστεί είναι φρέσκο, αν επιπλεύσει δεν είναι. Τα μπαγιάτικα αυγά μπορούν να χρησιμοποιηθούν πάντως στη ζαχαροπλαστική, σημειώνουν οι ΝΥΤ. Αλλά η κοινή λογική είναι ο καλύτερος οδηγός: αν μυρίζει άσχημα, το ασπράδι είναι αραιό ή έχει ξεθωριάσει το χρώμα του κρόκου, πετάξτε το. Το ίδιο ισχύει και με τα ραγισμένα αυγά.

ΠΗΓΗ: dnews.gr