Πότε και πώς φτιάχτηκαν τα πρώτα πατατάκια

963

Ολοι τα λατρεύουμε. Ξέρετε όμως πώς φτιάχτηκαν;

Ο George Speck γεννήθηκε το 1822 στη λίμνη Saratoga, στο Saratoga Springs, στη Νέα Υόρκη. Ο Speck υιοθέτησε το παρατσούκλι «Crum», δεδομένου ότι ήταν ένα όνομα που ο πατέρας του χρησιμοποίησε στη δική του καριέρα ως jockey.

Ως νεαρός, ο George εργάστηκε ως οδηγός όταν συνειδητοποίησε ότι είχε ένα ιδιαίτερο ταλέντο για το μαγείρεμα και έγινε μάγειρας. Το 1853 λοιπόν, ένας πλούσιος πελάτης μπήκε πεινασμένος στο Moons Lake House, εστιατόριο στις όχθες της λίμνης Saratoga στη Saratoga Springs της Νέας Υόρκης, στο εστιατόριο που δούλευε ως μάγειρας ο George Speck.

Εκείνη τη στιγμή, οι τηγανιτές πατάτες (γαλλικές τηγανιτές πατάτες) σερβίρονται συνήθως σε χοντρές φέτες κομμένες σύμφωνα με την γαλλική παράδοση.Ο πλούσιος λοιπόν πελάτης έστελνε πίσω στην κουζίνα διαρκώς τη μερίδα του, ζητώντας να τεμαχιστούν λεπτότερα οι πατάτες του.

Ο George, που δεν πολυανεχόταν τέτοιες συμπεριφορές αποφάσισε να φτιάξει φέτες τόσο λεπτές όσο ένα φύλλο χαρτί, οι οποίες όταν τηγανίστηκαν έγιναν αρκετά τραγανές, και ήταν αδύνατο να φαγωθούν με το πιρούνι. Σκοπεύοντας να διδάξει τον πλούσιο πελάτη ένα μάθημα καλής συμπεριφοράς, περίμενε την ώρα που θα έπρεπε να δικαιολογήσει την μερίδα που είχε φτιαξει αλλά, ο πελάτης ενθουσιάστηκε. Τις επόμενες μέρες και άλλοι ερχόντουσαν και ζητούσαν τις λεπτές πατάτες Saratoga του Crum. Μόλις είχαν γεννηθεί τα πατατάκια