Ρεύμα: Έκτακτη είδηση για όσους έχουν απλήρωτο λογαριασμό

579

Ρεύμα: Έκτακτη είδηση για όσους έχουν απλήρωτο λογαριασμό

Τέρμα βάζουν οι πάροχοι ενέργειας στο φαινόμενο των απλήρωτων λογαριασμών των καταναλωτών.

Oι οποίοι λόγω της εφαρμογής του νέου μοντέλου τιμολόγησης από τον Αύγουστου, και της ελεύθερης μετακίνησής τους από τον έναν πάροχο στον άλλον, χωρίς καμία επιβάρυνση, ξεχνούν να πληρώσουν.

Όπως αποδείχτηκε, δεν ήταν λίγοι οι καταναλωτές που άλλαξαν πάροχο τον Αύγουστο αφήνοντας πίσω τους… ανεξόφλητους λογαριασμούς, αφού δεν δεσμεύονται σχετικά από τον νόμο.

Προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν το σόβαρο πρόβλημα συσσώρευσης ληξιπρόθεσμων οφειλών, που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, οι πάροχοι ενέργειας σχεδιάζουν την επιβολή ενός «Τειρεσία» – που θα μπλοκάρει τους οφειλέτες από τα «πέρα δώθε».

Αυτό που ανησυχεί έντονα τους παρόχους, είναι πως η τάση των καταναλωτών να αφήνουν απλήρωτους λογαριασμούς ευνοείται από την ελεύθερη μετακίνησή τους με την εφαρμογή του νέου μοντέλου τιμολόγησης.

Είναι χαρακτηριστικό πως τον Αύγουστο, πρώτο μήνα εφαρμογής του νέου αυτού μηχανισμού τιμολόγησης, οι μετακινήσεις πελατών μεταξύ προμηθευτών, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, είναι αυξημένες κατά 20% σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες – ποσοστό που εκτιμάται ότι θα αυξηθεί περαιτέρω τον Σεπτέμβριο και τη χειμερινή περίοδο, αφού ο Αύγουστος λόγω θερινών διακοπών δεν αποτελεί ενδεικτικό μήνα.

μετακινήσεις του Αυγούστου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, είναι καταναλωτές που άλλαξαν πάροχο αφήνοντας πίσω τους όμως… ανεξόφλητους λογαριασμούς.

Ρεύμα: Πότε θα μπλοκάρεται η μετακίνηση

Ο νέος ενεργειακός «Τειρεσίας» θα λειτουργεί κατά τα πρότυπα του αντίστοιχου συστήματος της κινητής τηλεφωνίας (με την κωδική ονομασία «Τηλεγνούς») – με τις εταιρείες να έχουν πρόσβαση σε δεδομένα για τους λογαριασμούς ρεύματος.

Στόχος είναι να συγκεντρωθούν τα λιγότερα δυνατα προσωπικά δεδομένα, αλλά να γνωρίζουν εξαρχής οι προμηθευτές αν ο νέος υποψήφιος πελάτης τους έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές ή όχι.

Θα έχουν «μάλιστα» τη δυνατότητα να μην δεχθούν έναν καταναλωτή με χρέη, ο οποίος δεν έχει προχωρήσει στον διακανονισμό τους ή δεν εξοφλεί τις δόσεις της ρύθμισης.

Με βάση, μάλιστα, το ύψος των οφειλών στον προηγούμενο πάροχο, θα μπορούν μεν να δεχθούν πελάτες με χρέη, επιστρατεύοντας όμως ενισχυμένες ασφαλιστικές δικλείδες, όπως για παράδειγμα:

την αυξημένη εγγύηση ή
την υποχρεωτική εξόφληση των λογαριασμών αποκλειστικά μέσω πάγιας εντολής.

Στο μπόνους σε όσους καταναλωτές κάνουν εξοικονόμηση στην κατανάλωση ρεύματος αναφέρθηκε το Σάββατο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Όπως εξήγησε, η σύγκριση προκειμένου να δοθεί το μπόνους των 50 ευρώ για τους πολίτες που θα μειώσουν την κατανάλωση ρεύματος κατά 15% θα γίνετα με την περσινή κατανάλωση ρεύματος.

Ο κ. Σκρέκας ανέφερε πως οι «κύκλοι μέτρησης» του ΔΕΔΔΗΕ είναι σταθεροί κάθε τετράμηνο ή κάθε οκτάμηνο σε απομακρυσμένες περιοχές, υπάρχει η δυνατότητα να επιμεριστεί σε μέση ημερήσια κατανάλωση.

νοικοκυριό πετυχαίνει μια μέση ημερήσια εξοικονόμηση της τάξης του 15% στην κατανάλωση ενέργειας, μπορεί λοιπόν στον εκκαθαριστικό που έρχεται να βλέπει μια επιπλέον επιδότηση που θα τον βοηθάει ακόμα περισσότερο να έχει χαμηλότερο λογαριασμό ρεύματος», τόνισε ο υπουργός σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο διακοπών ρεύματος το χειμώνα, ο κ. Σκρέκας επανέλαβε ότι δεν είναι πιθανό, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως βάζει το χέρι του στη φωτιά πως η κυβέρνηση έκανε ό,τι είναι δυνατό για να μην έχουμε διακοπές ρεύματος.

Για τα χρέη των πολιτών προς τις εταιρίες ηλεκτρικής ενέργειας, ο υπουργός τόνισε πως τόσο η ΔΕΗ ΔΕΗ-0,48% όσο και οι ιδιώτες πάροχοι δίνουν τη δυνατότητα ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών σε δόσεις και πως η κυβέρνηση απορροφά το μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης στο ρεύμα προκειμένου να βοηθήσει τα νοικοκυριά.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή, ο κ. Σκρέκας ανέφερε ότι δόθηκε παράταση έως 1η Νοεμβρίου για την ολοκλήρωση των αγορών, καθώς υπάρχουν ακόμη αρκετοί δικαιούχοι που ενώ έχουν δεσμεύσει τα voucher δεν τα έχουν εξαργυρώσει.

Στη συνέχεια θα δοθεί η δυνατότητα σε 200.000 δικαιούχους που είναι επιλαχόντες να λάβουν voucher και να προμηθευτούν νέες, πολύ ενεργειακά αναβαθμισμένες συσκευές. Ο υπουργός εξήγησε ότι ένα Inverter κλιματιστικό μπορεί να αποτελέσει έναν οικονομικό τρόπο θέρμανσης το χειμώνα.

Τέλος, σχετικά με το πετρέλαιο κίνησης για τα αυτοκίνητα, ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι καθώς οι διεθνείς τιμές αποκλιμακώνονται για 7η συνεχόμενη εβδομάδα φαίνεται πως δεν χρειάζεται επιπλέον επιδότηση. Διευκρίνησε πως εάν αλλάξει αυτή η εικόνα και πάντα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του προϋπολογισμού, η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει τους πολίτες.

Ο φούρνος 3-4 kw και οι εστίες 1-2 kw, άρα 2 με 3 ευρώ ανά ώρα χρήσης.

– Ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας 4 kw

-Το πιστολάκι και ο βραστήρας, παρόλο που είναι μικρές συσκευές, έχουν ισχύ 2 kw και μπορεί να καταναλώνουν περίπου 0,07 ευρώ ανά 10 λεπτά.