Απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις για το In – Season Tournament του NBA

221

Απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις για το In – Season Tournament του NBA

Εδώ και μερικές ημέρες παίζεται στην άλλη μεριά του Ατλαντικού το πρώτο In – Season Tournament στην ιστορία του Αμερικανικού πρωταθλήματος μπάσκετ. Εκτός από μια ευκαιρία για όσους παίζουν stoixima, το εν λόγω τουρνουά αποτελεί και ένα πολύ μεγάλο ερωτηματικό για τον περισσότερο κόσμο που ασχολείται με το σπορ. Και δεν εννοούμε μόνο τους θεατές. Δεν είναι λίγοι οι παίκτες που απόρησαν με το νέο αυτό format, ενώ προπονητές και παράγοντες παραμένουν επιφυλακτικοί σχετικά με τη χρησιμότητά του. Πριν το κρίνουμε όμως – άλλωστε είναι αρκετά νωρίς ακόμα για να βγουν οποιαδήποτε συμπεράσματα – καλό θα ήταν να απαντήσουμε σε μερικά από τα πιο συχνά ερωτήματα γύρω από τη νέα διοργάνωση. 

Πόσες ομάδες συμμετέχουν και πως αγωνίζονται μεταξύ τους;

Η λίγκα ήθελε ένα τουρνουά καθολικής συμμετοχής. Και μάλιστα αποφάσισε οι αγώνες που δίνουν οι ομάδες στο in – season tournament να μετρούν κανονικά στα ρεκόρ της κανονική περιόδου. Οι ομάδες τοποθετήθηκαν μέσω κλήρωσης σε έξι γκρουπ των πέντε. Που έχουν και γεωγραφικό χαρακτήρα (Ανατολή – Δύση). Οι πρώτοι των ομίλων θα παίξουν χιαστί με αντιπάλους από την άλλη περιφέρεια. Μέχρι τους προημιτελικούς, ημιτελικούς και το μεγάλο τελικό. 

Πώς θα κριθεί ο νικητής;

Το ΝΒΑ αποφάσισε τη διεξαγωγή ενός μίνι Final – Four στο Las Vegas στις αρχές Δεκεμβρίου. Ίσως και για να δοκιμάσει τις υποδομές και το κοινό της πόλης, καθώς ακούγονται φήμες για ένα πιθανό mini – expansion. Σενάριο που βλέπει την πόλη της Nevada και το Seattle να ονειρεύονται πως αποκτούν ομάδες στη λίγκα. Στον μονό τελικό του Δεκέμβρη θα κριθεί ο νικητής που θα πάρει στο σπίτι του ένα τρόπαιο, το οποίο θα απονεμηθεί για πρώτη φορά. Ενώ ενδέχεται να υπάρξουν και ξεχωριστές διακρίσεις για τους καλύτερους παίκτες του In – Season τουρνουά. 

Τι κίνητρα δίνει το NBA σε παίκτες και ομάδες; 

Όπως αναφέραμε ήδη, η νέα διοργάνωση αποτελεί ένα πείραμα και στοίχημα για τη διοίκηση της λίγκας. Εξετάστηκαν πολλά μοντέλα επιβράβευσης για να λυθεί ο Γόρδιος Δεσμός του μειωμένου ενδιαφέροντος του κοινού (αλλά και αρκετών πρωτοκλασάτων παικτών) στις αρχές της κανονικής περιόδου. Αποφασίστηκε πως τα χρήματα θα είναι το βασικό κίνητρο για τις ομάδες που θα πάνε στη φάση των νοκ-άουτ. Και μάλιστα, το ΝΒΑ θέσπισε και ατομικά χρηματικά κίνητρα ώστε τα χρήματα να μην πάνε μόνο στις ομάδες. Κάθε παίκτης της νικήτριας ομάδας θα πάρει μισό εκατομμύριο δολάρια. Ενώ λίγο λιγότερα θα μοιραστούν οι παίκτες τις φιναλίστ. Έχει αποφασιστεί όμως πως ακόμα και οι παίκτες των ομάδων που θα φτάσουν στη φάση των 8 θα λάβουν το ποσό των 50.000 δολαρίων. Και ενώ για κάποια από τα μεγάλα αστέρια τα ποσά αυτά μπορεί να είναι ευκαταφρόνητα (ειδικά αν παρακρατηθεί και ο φόρος που στην Αμερική «τσούζει») για πολλούς παίκτες με μικρότερα συμβόλαια ίσως αποδειχτεί σοβαρό κινητό. 

Αναφορικά με τις ομάδες τώρα, εκείνες έχουν επιπλέον κίνητρο τη συνολική απόδοση, καθώς όπως αναφέραμε, οι νίκες στο In – Season προσμετρώνται στο ρεκόρ της regular season. 

Γιατί βλέπουμε διαφορετικά παρκέ και φανέλες στα ματς του τουρνουά; 

Η διοργάνωση είναι ένα πείραμα. Για να δει το NBA αν μπορεί να ανεβάσει τα νούμερά του. Είτε αυτά είναι νούμερα τηλεθέασης είτε νούμερα από πωλήσεις προϊόντων. Οι συλλεκτικές φανέλες που φορέθηκαν μόνο στους αγώνες αυτούς μπορεί να αποτελέσουν νέα πηγή εσόδων. Τα νέα παρκέ, που κάποιοι ισχυρίζονται πως ζαλίζουν, μπορούν να φέρουν κόσμο στους δέκτες της τηλεόρασης έστω και για μερικά λεπτά. Γενικά, φαίνεται πως υπάρχει μια διάθεση να δοκιμαστούν νέα πράγματα και συνταγές στην προσπάθεια της λίγκας για αναβάθμιση του ενδιαφέροντος. 

Ποιοι είναι οι πραγματικοί στόχοι του Adam Silver και των ιθυνόντων της λίγκας; 

Έχουν γραφτεί πάρα πολλά για τους λόγους που οδήγησαν το NBA σε αυτή την κοσμοϊστορική αλλαγή στο πρόγραμμά του. Και μάλιστα μετά από αρκετές δεκαετίες, στις οποίες η λίγκα δεν είχε προβεί σε καινοτομίες. Οι γνωρίζοντες τα του κορυφαίου πρωταθλήματος μπάσκετ στον κόσμο, καταλαβαίνουν  πως ο κομισάριος και η παρέα του προβληματίζονται εδώ και καιρό για τα χαμηλά νούμερα που κάνει το NBA σε εισιτήρια και τηλεθέαση, ειδικά μέχρι τα Χριστούγεννα. Γνωρίζουν πως όσο παίζεται το NFL, τα σχεδόν αδιάφορα ματς μπάσκετ της κανονικής περιόδου δεν μπορούν να ανταγωνιστούν σε τηλεθέαση τα ματς του αμερικανικού football. Και πως η ώρα να πέσουν υπογραφές στα νέα τηλεοπτικά συμβόλαια πλησιάζει. Αν ο κος Silver και οι συνεργάτες του δεν έχουν στο «τσεπάκι» τους καλά νούμερα, τα κανάλια δεν θα βάλουν πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη. Κάτι που σημαίνει λιγότερα χρήματα για όλους. Κανείς δεν ξέρει ακόμα αν το In – Season Tournament είναι αρκετό για να κάνει τη διαφορά. Κυριακή κοντή γιορτή όμως….