Σιάτιστα: Προχωρά η αποκατάσταση του αρχοντικού Μανούση – Δούκα Τζάτζα

400

Το Αρχοντικό Μανούση-Δούκα Τζάτζα κτίστηκε το 1763 από τους αδερφούς Γεώργιο και Θεόδωρο Μανούση. Τα δύο αδέρφια δημιούργησαν εμπορικό οίκο στην Βιέννη και ήταν δραστήρια μέλη της εκεί ελληνικής κοινότητας, δήλωσε στην ΕΡΤ3 ο Λάζαρος Κώτσικας, πολιτικός Μηχανικός, συνεργάτης του Δήμου Βοΐου.

Η κατασκευή του γίνεται την περίοδο που η Σιάτιστα γνωρίζει την μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξή της, ως εμπορικό κέντρο με έντονη παρουσία στον ευρύτερο χώρο της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και της Κεντρικής Ευρώπης. Η πλούσια διακόσμηση του κτιρίου αντικατοπτρίζει τον πλούτο της οικογένειας Μανούση, που είχε δημιουργήσει έναν από τους ισχυρότερους Σιατιστινούς εμπορικούς οίκους στην Αυστροουγγρική αυτοκρατορία.
Είναι ένα μνημείο με εντυπωσιακό ζωγραφικό και ξυλόγλυπτο διάκοσμο, που επέλεξε μάλιστα ο Φώτης Κόντογλου να αντιγράψει ζωγραφικές του παραστάσεις και με πλούσια ιστορία. Κατοικήθηκε από την οικογένεια Δούκα Τζάτζα έως το 1937 οπότε απαλλοτριώθηκε από το Υπουργείο Τουρισμού και κηρύχτηκε προστατευόμενο μνημείο. Από τα τέλη του 2017 ανήκει στο Δήμο Βοΐου.
Εφόσον ολοκληρωθεί η αναπαλαίωσή του το Αρχοντικό Μανούση θα λειτουργήσει ως επισκέψιμο μνημείο.

Συνεχίζονται οι εργασίες αποκατάστασης του αρχοντικού Μανούση Δούκα – Τζάτζα

https://www.dei.gr/el/gia-tin-epixeirisi/revma/eidikes-katigories/agrotika-timologia-gaia/

O Eργολάβος Σάκης KARABELIAS προχωρά στην πλήρη αποκατάσταση της στέγης, ενώ θα ακολουθήσουν εργασίες αρμολόγησης και εσωτερικές εργασίες αποκατάστασης.

Σε συνεργασία με την εφορία Αρχαιοτήτων και το Δήμο Βοίου, η Περιφερειακή Αρχή προχώρησε στην υλοποίηση του έργου της πλήρης αποκατάστασης του Αρχοντικού, συνολικού προϋπολογισμό 649.783,34 € (με Φ.Π.Α) με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς Πόρους.

Η αποκατάσταση του Αρχοντικού Μανούση – Δούκα Τζάτζα κρίθηκε σκόπιμη για τη διατήρηση της ιστορικότητας της πόλης της Σιάτιστας, με τη διάσωση σημαντικών κτηρίων συγκεκριμένης ιστορικής περιόδου. Σκοπός δεν είναι η επαναφορά του κτιρίου στην αρχική του κατάσταση, αλλά η διατήρηση και η ανάδειξη βασικών χαρακτηριστικών, με τη διατήρηση όσο το δυνατόν περισσότερων αυθεντικών του στοιχείων.

Επιγραμματικά, οι εργασίες που θα γίνουν είναι:

  1. Προεργασίες καθαιρέσεων αποξηλώσεων (κεραμιδιών, επιχρισμάτων, αρμολογήματος, σανίδων δαπέδου, οροφής και κουφωμάτων)
  2. Συμπλήρωση, αντικατάσταση λίθων, αναδόμηση περιοχών και νέο αρμολόγημα
  3. Αποκατάσταση ξυλοδεσιών και εφαρμογή ενεμάτων
  4. Αποκατάσταση, στερέωση και ενίσχυση τοιχοποιίας
  5. Τοποθέτηση μόνωσης
  6. Αποκατάσταση δαπέδων και στέγης
  7. Κατασκευή λοιπού εξοπλισμού (τζάκια, φεγγίτη στέγης, καπνοδόχους κα)
  8. Επιχρίσματα και κονιάματα

Η αποκατάσταση του Αρχοντικού Μανούση – Δούκα Τζάτζα κρίνεται σκόπιμη για τη διατήρηση της ιστορικότητας της πόλης της Σιάτιστας, με τη διάσωση σημαντικών κτιρίων συγκεκριμένης ιστορικής περιόδου. Σκοπός δεν είναι η επαναφορά του κτιρίου στην αρχική του κατάσταση, αλλά η διατήρηση και η ανάδειξη βασικών χαρακτηριστικών, με τη διατήρηση όσο το δυνατόν περισσότερων αυθεντικών του στοιχείων.