Σισανίου & Σιατίστης: Σιατίστης: Εκκλησία είναι ο Χριστός και αυτός δεν κλείνει ποτέ από κανένα Κράτος

653

Nα ακολουθήσουμε τα βήματα του αγίου Νικολάου ώστε να εκπληρώσουμε στη ζωή αυτή όσο καλύτερα γίνεται το καθήκον μας απέναντι στον Θεό και τον συνάνθρωπο, προέτρεψε τους πιστούς ο μητροπολίτης Σιατίστης, Αθανάσιος.

“Αυτό θα το καταφέρουμε αν αρχίσουμε από τώρα τον πνευματικό μας αγώνα ώστε να γίνουμε καθαροί”, τόνισε από τη Σιάτιστα ο κ. Αθανάσιος που τέλεσε τις ιερές ακολουθίες για την εορτή του αγίου Νικολάου και πρόσθεσε πως “καθαροί δεν είναι αυτοί που δεν κάνουν αμαρτίες αφού αμαρτίες κάνουμε όλοι μας ακόμη και με το μυαλό. Καθαρός είναι ο άνθρωπος που στην ψυχή του δεν ενεργούν τα πάθη και έχει απελευθερωθεί από αυτά”, διευκρινίζοντας παράλληλα πως “τότε μπορούμε να δεχτούμε μέσα μας τις ακτίνες της χάριτος του αγίου πνεύματος και ανακαινισμένοι πλέον να γίνουμε κατ΄ εικόνα Θεού και να αρχίσει μέσα μας να ενεργεί και το καθ΄ ομοίωση κερδίζοντας έτσι τον παράδεισο”.

Ο μητροπολίτης Σιατίστης θέλοντας να πάρει θέση για τα μέτρα απαγόρευσης που επέβαλε η πολιτεία στην Εκκλησία για την πανδημία του κορονοϊού, σημείωσε πως “το κράτος δεν έκλεισε καμία Εκκλησία. Η Εκκλησία είναι ο Χριστός και αυτός δεν κλείνει ποτέ”, συμπληρώνοντας ταυτόχρονα πως “οι ναοί μας απλά για λίγο χρονικό διάστημα δεν τελούν τις ιερές ακολουθίες με την σωματική παρουσία του κόσμου. Τελούν όμως αυτές με την πνευματική και ψυχική παρουσία όλου του κόσμου. Άρα αυτό δεν είναι κλειστή Εκκλησία”.

Επιχειρώντας να περιγράψει το πότε πραγματικά είναι κλειστές οι Εκκλησίες, ο κ. Αθανάσιος ανέφερε πως “όταν κάποιος βρίσκεται μέσα στην Εκκλησία και παρακολουθεί την ακολουθία αλλά το μυαλό του είναι αλλού”, αφού όπως ξεκαθάρισε ο Σεβασμιώτατος “εκείνη τη στιγμή ο άγιος Νικόλαος δεν καταγράφει αυτούς που βλέπουν τηλεόραση. Καταγράφει όμως όλους όσους ακούν ή βλέπουν την ακολουθία και προσεύχονται. Τότε ο νους τους βρίσκεται μέσα στην Εκκλησία παρόλο που δεν μπορούν να είναι σωματικά”.

Από τον πανηγυρίζοντα ναό του αγίου Νικολάου ο μητροπολίτης Σιατίστης προσπαθώντας να σκιαγραφήσει με ποιόν τρόπο πρέπει να ζει ένας πραγματικός χριστιανός, επισήμανε πως “πάνω από το αγαθό της σωματικής υγείας έχει η ψυχή μας και η σωτηρία μας που μας χαρίζει ο Θεός”, προσθέτοντας συγχρόνως πως “δεν μπορούμε να ζούμε εδώ στη γη ως αθάνατοι, ως κυρίαρχοι, ως ισχυροί, ως τύραννοι. Πρέπει να ζούμε ως φιλάνθρωποι, ως ταπεινοί, ως πράοι, ως απλοί, ως αληθινοί και πιστοί. Αφού για το Θεό το υψηλότερο αξίωμα είναι η καθαρή καρδιά που είναι στολισμένη γεμάτη αρετές και δικαιοσύνη”.

Αναφερόμενος στην σημασία της καθαρής προσευχής, ο κ. Αθανάσιος υπογράμμισε πως “τότε μας αντιλαμβάνεται πραγματικά ο Θεός και προστρέχει για να μας βοηθήσει”, αφού όπως διευκρίνισε δεν μπορούμε να προσευχόμαστε και την ίδια στιγμή να ζητάμε πράγματα από το Θεό όταν έχουμε μέσα μας “κακίες, υπερηφάνεια, εκδίκηση, πλεονεξία, φιληδονία και καλοπέραση”.

Παράλληλα, ο Σεβασμιώτατος συμπλήρωσε πως “δεν μπορούμε να κάνουμε προσευχή αμέσως μόλις κλείσουμε την τηλεόραση. Δεν μπορούμε να κάνουμε προσευχή έχοντας ανοιχτό τον υπολογιστή. Όταν έχουμε μαλώσει με την οικογένειά μας. Όταν έχουμε αδικήσει τον διπλανό μας. Όταν έχουμε πει ψέματα. Όταν έχουμε συκοφαντήσει. Όταν έχουμε κουτσομπολέψει ή όταν έχουμε ασχοληθεί με τις δήθεν αμαρτίες του άλλου και δεν έχουμε ασχοληθεί με τα δικά μας βαρύτερα αμαρτήματα”.

Ο μητροπολίτης Σιατίστης έκλεισε λέγοντας πως “την σημερινή ημέρα μέσα από τις ευχές του αγίου Νικολάου θα πρέπει και εμείς να παρακαλέσουμε γονατιστοί το Θεό να μας συγχωρέσει για τα αμαρτήματά μας και να μας βοηθήσει να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι”, γιατί όπως τόνισε χαρακτηριστικά “τότε μόνο θα νικήσουμε και αυτή και την άλλη ζωή ώστε να μπορέσουμε να δεχτούμε το έλεος του Θεού και να μπούμε στον παράδεισο”.