Στη Σιάτιστα, την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης

1716

Στη Σιάτιστα, την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου, θα βρεθεί, κατά πάσα πιθανότητα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης. Αυτό ανέφερε κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Βοΐου, ο δήμαρχος Χρήστος Ζευκλής, σημειώνοντας, πως, έτσι, θα δοθεί η ευκαιρία να τεθούν στον Υπουργό διάφορα ζητήματα που σχετίζονται με τις εξισωτικές αποζημιώσεις, τη ξύλευση, τα βιολογικά, καθώς και θέματα που έχουν να κάνουν με μελέτες που επιθυμεί να εκπονήσει ο Δήμος Βοΐου κι αφορούν τις σπάνιες φυλές αιγών κι αλόγων της περιοχής.

kozan.gr

20.000 φωτογραφικά στιγμιότυπα και βίντεο, από 45 εξελιγμένες τεχνολογικά κάμερες χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας, τροφοδοτούμενες από φωτοβολταϊκά πάνελ, έχουν τοποθετηθεί κατά μήκος περίπου 55 χιλιομέτρων του Κάθετου Άξονα Σιάτιστας – Καστοριάς της Εγνατίας Οδού και παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για τις αρκούδες

45 εξελιγμένες τεχνολογικά κάμερες χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας, τροφοδοτούμενες από φωτοβολταϊκά πάνελ, έχουν τοποθετηθεί κατά μήκος περίπου 55 χιλιομέτρων του Κάθετου Άξονα Σιάτιστας – Καστοριάς της Εγνατίας Οδού. Οι κάμερες αυτές τοποθετούνται περιοδικά στα υπόγεια περάσματα του αυτοκινητόδρομου και παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για την επιλογή εκείνων που χρησιμοποιούνται πιο συχνά από αρκούδες.

Σε διάστημα 3 μηνών έως τα τέλη Οκτωβρίου 2019, οι κάμερες είχαν συλλέξει πάνω από 20.000 φωτογραφικά στιγμιότυπα και βίντεο, τα οποία αξιολογούνται από την ομάδα του LIFE SAFE-CROSSING.  Στόχος είναι οι καφέ αρκούδες να διασχίζουν τις υπόγειες διαβάσεις και όχι το οδόστρωμα.

Γι’ αυτό και στην επόμενη φάση του έργου θα γίνουν παρεμβάσεις βελτίωσης των επιλεγμένων περασμάτων (με χωματουργικά έργα, φυτεύσεις, ενισχύσεις της περίφραξης, αφαίρεση φυσικών εμποδίων κ.λπ.), προκειμένου να γίνουν πιο ελκυστικά στις αρκούδες και άλλα είδη της άγριας πανίδας. Προς όφελος των ίδιων, των επιβαινόντων στα οχήματα και, βεβαίως, του Περιβάλλοντος.