ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ !!!

2302

Σπουδαία διάκριση για το 1ο δημοτικό σχολείο Σιάτιστας

Σπουδαία διάκριση για το 1ο δημοτικό σχολείο Σιάτιστας

Το 2ο βραβείο για την ταινία μας

Μια σπουδαία διάκριση για το σχολείο μας έφερε η συμμετοχή των παιδιών της ΣΤ΄ τάξης στον 9ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών μικρού μήκους «Cinema… διάβασες;».

Η ταινία μας με τίτλο «Σιάτιστα: Ένας γάμος από παλιά…» διακρίθηκε με το 2ο βραβείο στην κατηγορία τεκμηρίωσης.

Στον συγκεκριμένο διαγωνισμό συμμετείχαν 180 σχολεία από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ομογένεια.

Η εκδήλωση βράβευσης θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 10 Μαΐου 2019 στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» στην Αθήνα.

Να σημειωθεί ότι οι βραβευμένες ταινίες θα προβληθούν από το κανάλι της Βουλής κατά την επόμενη τηλεοπτική σεζόν. Τα παιδιά θα διαφημίσουν την πόλη μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Θυμίζουμε ότι η συγκεκριμένη ταινία είναι ένα απόσπασμα του έργου «Σιάτιστα: Ένα ταξίδι σε μια αρχόντισσα» που είχαν δημιουργήσει οι μαθητές και οι μαθήτριες κατά το προηγούμενο σχολικό έτος.

Περιγραφή-περίληψη ταινίας:
Ο Βασίλης δεν το παίρνει απόφαση. Ούτε η Ρηνούλα. Γι’ αυτό αναλαμβάνει δράση η Στασιά, γνωστή προξενήτρα της παλιάς Σιάτιστας. Γρήγορα, στο σπίτι του Νικόλα και της Βασίλους. Κι όλα παίρνουν τον δρόμο τους. Ένας γάμος παραδοσιακός με όλα τα έθιμά του, ένας γάμος… από παλιά. Ένας γάμος που ενεργοποιεί μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας της Σιάτιστας. 2018 – Ευρωπαϊκό έτος πολιτιστικής κληρονομιάς. «Σιάτιστα: Ένας γάμος από παλιά…», ταινία μικρού μήκους από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Σιάτιστας – τάξη ΣΤ’ – Νοέμβριος 2018

Ανεξάρτητα από τη διάκριση και τη βράβευση, αυτό που ξεχωρίζει είναι η προσπάθειά των παιδιών καθοδηγούμενα από τον δάσκαλό τους κ. Δούβλο Μιχάλη.

Μεγάλη σημασία δίνει το σχολείο στην προώθηση τέτοιων ενδιαφερόντων στα παιδιά, ενδιαφέροντα που προάγουν την πρόοδό τους και χαρίζουν πραγματική χαρά. Θερμά συγχαρητήρια στα παιδιά της ΣΤ΄ τάξης του σχολείου μας μιας και μας χάρισαν απέραντη χαρά και περηφάνια.

Επιπλέον, ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι στήριξαν την προσπάθεια των παιδιών:
Τη γυμνάστρια του σχολείου μας, κα Χατζηζήση Αναστασία για τον «Τρανό χορό» και τον «Νυφιάτικο».

Τους γονείς όλων των παιδιών της Στ΄ τάξης για την πλήρη στήριξή τους.
Τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων.
Την κα Τατιάνα Ντέρου για τον διάλογο του προξενιού, τα προικιά καθώς και το δόσιμό της επί μια εβδομάδα για τα γυρίσματα του γάμου στην Παραδοσιακή κατοικία «Τσιότσιου – Ντέρου».

Τον κ. Παπά Θ. Αναστάσιο για την Ερατώ, το άλογο.
Τον κ. Μητράγκο Αθ. Ιωάννη για την κάλυψη των εξόδων μετακίνησης της ορχήστρας.
Τον Δήμο Βοΐου και το Α.Τ. Βοΐου για το κλείσιμο του δρόμου στην πλατεία της Γεράνειας.
Τους κυρίους Τσιαούση Ανδρέα και Καλαμπούκα Γεώργιο για το τραγούδι στα «προζύμια».
Τους μικρούς Καλαμπούκα Δ. Γεώργιο για τα «προζύμια» και Πολύζο Θ. Κωνσταντίνο για το «φλάμπορο».
Την κα Δανόγλου Αγγελική για τη λήψη γυρίσματος του «Τρανού χορού».
Την Δημοτικολαϊκή ορχήστρα «Παύλος Μελάς» καθώς και τον κ. Σαλαγκιώτη Χάρη για το κλαρίνο.
Τους κυρίους Μπόσιακα Διονύση και Καρακουλάκη Ιωάννη για το τραγούδι «Σιάτιστα».
Τον κ. Φίλιο Νικόλαο για την προσφορά του «νυφικού» της μαθήτριας.
Τις κυρίες Μπόντα Καλλιόπη, Ζωγράφου Βώρου Θεοδώρα και τον κ. Δημόλα Ναούμ για την προσφορά των βιβλίων τους.
Τις ιστοσελίδες siatistanews.gr, siatistabibl.gr, radiosiatista.gr, sierafm.gr και siatista-info.blogspot.com για το υλικό.
Τον συγκεκριμένο διαγωνισμό διοργανώνουν η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας, η ΕΡΤ ΑΕ (Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση) και η Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα – Μορφωτικό Γραφείο –Σπίτι της Κύπρου.

Το Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας στο Άγιο Όρος

Το Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας στο Άγιο Όρος

Διανύοντας την Μεγάλη Τεσσαρακοστή, το Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας «Κωνσταντίνος και Ελένη Παπανικολάου» πραγματοποίησε τριήμερη προσκυνηματική εκδρομή στα πλαίσια του προγράμματος που διοργανώνει το Σχολείο για την φετινή χρονιά «Περιδιαβαίνοντας το περιβόλι της Παναγίας».

Κατά την άφιξη στο Άγιον Όρος οι μαθητές με τους συνοδούς καθηγητές τους επισκέφθηκαν το Πρωτάτο όπου προσκύνησαν την θαυματουργή εικόνα του Άξιον Εστί, είδαν τις καταπληκτικές αγιογραφίες του Πανσελήνου και στη συνέχεια την Ιερά Επιστασία του Αγίου Όρους.

Η πρώτη διανυκτέρευση έγινε στην Ιερά Μονή Ιβήρων όπου είχαν την ευκαιρία να προσκυνήσουν την θαυματουργή εικόνα της Πορταΐτισσας και όλα τα ιερά λείψανα που φυλάσσονται στην Μονή. Επίσης έγινε ξενάγηση στο Λαογραφικό Μουσείο της Μονής όπου οι μαθητές έμειναν έκπληκτοι από αυτά που είχαν την ευκαιρία να δούν. Την επόμενη ημέρα, μετά την ακολουθία του όρθρου, η αποστολή επισκέφθηκε την Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου, την Σκήτη του Αγίου Ανδρέα – Σεράι όπου προσκύνησαν τα ιερά κειμήλια των Μονών, καθώς και την Αθωνιάδα Σχολή.

Μεγάλη ευλογία αποτέλεσε η συνάντηση με τον γέροντα Γαβριήλ, ο οποίος  δέχθηκε με μεγάλη θέρμη και μίλησε στα παιδιά και τους έδωσε πολλές  χρήσιμες συμβουλές. Η δεύτερη διανυκτέρευση έγινε στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου όπου η αποστολή έτυχε θερμής υποδοχής από τους πατέρες της Ιεράς Μονής. Οι μαθητές παρηκολούθησαν την ακολουθία των χαιρετισμών και εν συνεχεία την ομιλία από τον ηγούμενο της Μονής γέροντα Εφραίμ. Την επομένη, μετά την ακολουθία του όρθρου, το Μουσικό Σύνολο Βυζαντινής Χορωδίας του σχολείου ψάλλανε μαζί με τον υπεύθυνο καθηγητή τους Θωμά Θεοδωρόπουλο στην Θεία λειτουργία στο παρεκκλήσιο του Αγίου Παντελεήμονος.

Όλοι μείνανε κατενθουσιασμένοι από την αβραμιαία φιλοξενία που παρέθεσαν όλες οι Μονές, και την μεγάλη ευλογία που απεκόμισαν από αυτή την εκδρομή. Τέλος οι μαθητές δεσμεύθηκαν όπως επαναλάβουν την επόμενη χρονιά την επίσκεψή τους  στο Άγιον Όρος.

Η διεύθυνση και οι καθηγητές του Σχολείου εκφράζουν τις θερμές ευχαριστίες στον μεγάλο ευεργέτη του Σχολείου κ. Κων/νο Παπανικολάου ο οποίος για άλλη μια φορά χρηματοδότησε ένα μέρος αυτής της εκδρομής. Ο Θεός να του χαρίζει δύναμη και υγεία.