Ένα ρωμαϊκό άγαλμα 1.800 ετών βρέθηκε σε πάρκινγκ αυτοκινήτων

988
Ένα ρωμαϊκό άγαλμα 1.800 ετών βρέθηκε σε πάρκινγκ αυτοκινήτων

Ένα ρωμαϊκό άγαλμα που χρονολογείται σχεδόν 2.000 χρόνια πριν ανακαλύφθηκε από εργάτες οικοδομής που κατασκεύαζαν ένα πάρκινγκ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο οδηγός εκσκαφέα Greg Crawley ανακάλυψε το μαρμάρινο κεφάλι μιας ρωμαίας γυναίκας στο εξοχικό κτήμα Burghley House του 16ου αιώνα στο Peterborough της Αγγλίας, όταν ανέλαβε εργασίες ανακαίνισης.

Λίγο αργότερα βρέθηκε μία ακόμη προτομή κοντά στη θέση του αρχικού ευρήματος. Τα κομμάτια καθαρίστηκαν, εξετάστηκαν, επανασυναρμολογήθηκαν και χρονολογήθηκαν στον 1ο ή 2ο αιώνα.

Οι ειδικοί παρατήρησαν ότι ένας σιδερένιος πείρος είχε προστεθεί στο άγαλμα, επιτρέποντάς του να στερεωθεί σε προτομή ή βάθρο – μια προσαρμογή που έγινε ιστορικά από Ιταλούς αντιπροσώπους αρχαιοτήτων στα τέλη του 18ου αιώνα όταν πουλούσαν αντικείμενα σε αριστοκράτες που ταξίδευαν στην Ιταλία.

«Πιστεύεται ότι κατά τη διάρκεια μιας από τις δύο περιοδείες του ένατου Κόμη στην Ιταλία τη δεκαετία του 1760, όταν αγόρασε πολλές αρχαιότητες, έφερε το γλυπτό πίσω στο Burghley», ανέφερετο κτήμα στη σχετική δήλωση.

Ο Μπράουνλοου Σέσιλ, ο ένατος κόμης του Έξετερ, κληρονόμησε τον τίτλο το 1754 και ήταν μανιώδης ταξιδιώτης και συλλέκτης καλών τεχνών, σύμφωνα με το κτήμα. Ωστόσο, δεν είναι σίγουρο πώς το κεφάλι και η προτομή κατέληξαν θαμμένα στον χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων. Το Burghley House σημείωσε ότι «οι εξηγήσεις κυμαίνονται από μια διάρρηξη μέχρι κάποιον που απλώς πέταξε το άγαλμα».

Ο οδηγός του εκσκαφέα Crawley είπε ότι ήταν «καταπληκτικό συναίσθημα που βρήκα κάτι τόσο παλιό και ιδιαίτερο» και χαρακτήρισε το εύρημα «την καλύτερη ανακάλυψή του».

«Έπαθα σοκ καθώς ο κουβάς του εκσκαφέα κύλησε πάνω από αυτό που νόμιζα ότι ήταν μια μεγάλη πέτρα για να αποκαλύψει ένα πρόσωπο», είπε ο Crawley. «Δεν μπορούσα να το πιστέψω όταν μου είπαν ότι ήταν ένα ρωμαϊκό μαρμάρινο άγαλμα», πρόσθεσε.

Το άγαλμα θα εκτίθεται τώρα μαζί με άλλα αγάλματα που συγκέντρωσε ο ένατος Κόμης στο Burghley House.

Με πληροφορίες από CNNi: 1,800-year-old Roman statue discovered in parking lot