Έφαγε τόσο «ξύλο» που ομολόγησε έγκλημα που δεν είχε διαπράξει

1662

Δύο Τσέχοι αστυνομικοί κατηγορούνται ότι υπέβαλαν σε βασανιστήρια έναν Ρομά κατά τη διάρκεια της ανάκρισής του, όπως ανέφερε σήμερα 17 Σεπτεμβρίου η υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων που ερευνά αδικήματα που διαπράττονται από αστυνομικούς.

Ο άνδρας αυτός αρχικά δέχτηκε «χυδαίες προσβολές και εξαναγκασμό», σύμφωνα με τη Γενική Επιθεώρηση των Δυνάμεων Ασφαλείας. Στη συνέχεια, οι αστυνομικοί τον χαστούκισαν, συνεχίζοντας να τον προσβάλουν και να τον πιέζουν προκειμένου να ομολογήσει.

Τα τσεχικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο ύποπτος, ηλικίας 32 ετών, ανακρίθηκε ενώ ήταν δεμένος με χειροπέδες. Στο τέλος «ομολόγησε μια ενέργεια που δεν είχε διαπράξει», τόνισαν οι ερευνητές, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το εν λόγω αδίκημα, που δεν διευκρινίστηκε ποιο ήταν, διαπράχθηκε στις αρχές του μήνα στην πόλη Τσέσκε Μπουντεχόβιτσε, στη νότια Τσεχία.

Αν κριθούν ένοχοι οι δύο αστυνομικοί κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε κάθειρξη οκτώ ετών.

Η μειονότητα των Ρομά στην Τσεχία, μια χώρα 10,6 εκατομμυρίων κατοίκων, αριθμεί περίπου 250-300.000 ανθρώπους. Στη φετινή έκθεσή της η οργάνωση Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί τις τσεχικές αρχές για διακρίσεις σε βάρος των Ρομά κυρίως σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση και τα στεγαστικά επιδόματα.