Έφυγε από τη ζωή, σήμερα το πρωί, σε ηλικία 91 ετών, ο γεννηθείς στο Τσοτύλι, καταξιωμένος δημοσιογράφος Γεράσιμος Δώσσας

1177

Σύμφωνα με πληροφορίες του kozan.gr, έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 91 ετών, o γεννηθείς στο Τσοτύλι, Γεράσιμος Δώσσας. Η κηδεία του θα γίνει αύριο Τετάρτη στις 12μμ στον Αγιο Αθανάσιο Τσοτυλίου.

Ο Γεράσιμος Δώσσας (του Μιχαήλ και της Βασιλικής, το γένος Καραμίχου), που γεννήθηκε στο Τσοτύλι το 1930, ήταν απόφοιτος του ιστορικού Γυμνασίου Τσοτυλίου και της Νομικής Σχολής (ΝΟΕ) του ΑΠΘ και δημοσιογράφος. Εργάστηκε ως συντάκτης, αρχισυντάκτης και διευθυντής συντάξεως του «Ελληνικού Βορρά». Διετέλεσε αρχισυντάκτης στο περιοδικό «Μακεδονική Ζωή» και προσέφερε επί μακρά σειρά ετών κείμενα στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Υπήρξε συνεργάτης των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών σταθμών Θεσσαλονίκης και επικεφαλής του Γραφείου Τύπου της ΔΕΘ (επί 30ετία και πλέον). Πρώην πρόεδρος της ΕΣΗΕΜ-Θ, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΘΒΕ, μέλος του ιδρυτικού Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), πρόεδρος της Εταιρείας Μελετών Άνω Βοΐου, επίτιμος πρόεδρος του Συλλόγου Τσοτυλιωτών Θεσσαλονίκης και πρώην μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Μακεδονικής Φιλεκπαιδευτικής Αδελφότητος.

Του απονεμήθηκαν: Δίπλωμα Τιμής και Ευγνωμοσύνης μετά ειδικής τιμητικής πλακέτας της Κυπριακής Εστίας Βορείου Ελλάδος, τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής Δημοσιογραφίας Αθανασίου Βασιλείου Μπότση και τα μετάλλια (χρυσό και χάλκινο) της Αποστολικής Εκκλησίας Θεσσαλονίκης (Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης). Τιμήθηκε από τους: Ομοσπονδία Δυτικομακεδονικών Σωματείων Θεσσαλονίκης, Βοϊακή Εστία Θεσσαλονίκης, Σύνδεσμο Φοιτησάντων στο Γυμνάσιο Τσοτυλίου, Σύλλογο Υπαλλήλων ΔΕΘ, καθώς και από σειρά ιδρυμάτων και οργανώσεων της Θεσσαλονίκης.

Εξέδωσε: «Έλκοντες και ελκόμενοι χρόνοι του κ. Ήτα Επτά», «Δηλωσίας ή Τα Γυμνά Δέντρα του Δάσους», «H ίδρυση της Μακεδονικής Φιλεκπαιδευτικής Αδελφότητος το 1871 και η ιστορική στιγμή, Απανθίσματα και Συμπεράσματα για το Τσοτύλι» (ομιλίες που έγιναν στο Τσοτύλι το 1984 και το 1993), το ανάτυπο «Ελληνικά», από τη «Μακεδονική Ζωή και την ποιητική συλλογή «Κανονισμός Ορίων». Συμμετείχε στα συλλογικά έργα «Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και η Βόρεια Ελλάδα» και «Η νεότερη ιστορία της Θεσσαλονίκης και ο Τύπος». Επιμελήθηκε (μαζί με τον αξέχαστο Νίκο Καλογερόπουλο): «Το παζάρι του Τσοτυλίου» (έκδοση του Δήμου Τσοτυλίου και της Εταιρείας Μελετών Άνω Βοΐου, Τσοτύλι 2006).

Ο Γεράσιμος Μιχαήλ Δώσσας ήταν εταίρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών και μέλος της Μακεδονικής Φιλεκπαιδευτικής Αδελφότητος και του Συνδέσμου Φοιτησάντων στο Γυμνάσιο Τσοτυλίου.