Θα συνεργαστεί τελικά με ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ ο Κ. Μητσοτάκης μετεκλογικά;

1378

Την απάντηση έδωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Το ισχυρό προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου τόσο για τις βουλευτικές εκλογές όσο και για τις ευρωεκλογές, καταγράφεται και στη δημοσκόπηση της MRB που παρουσιάστηκε χθες από τον τηλεοπτικό σταθμό STAR. Με τις αποκαλύψεις για το ρόλο του Μανώλη Πετσίτη και τις σχέσεις του με το Μέγαρο Μαξίμου να πληθαίνουν, το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ των δύο κομμάτων προβληματίζει έντονα το πρωθυπουργικό επιτελείο και δεν αποκλείεται να αποτελέσει τον καταλύτη για την προκήρυξη πρόωρων εθνικών εκλογών.

Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη χθεσινοβραδινή συνέντευξή του στο OPEN,δεν απέκλεισε οι εθνικές κάλπες να προηγηθούν και των ευρωεκλογών. «Που ξέρετε μπορεί να γίνουν και νωρίτερα», διέκοψε ο πρόεδρος της ΝΔ την Έλλη Στάη, όταν η δημοσιογράφος ξεκίνησε να λέει πως οι εθνικές εκλογές μπορεί να πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές. Ο ίδιος πάντως, κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία, ακόμη και μέσα στο Πάσχα, καθώς όπως πρόσθεσε, κάθε μέρα και κάθε εβδομάδα που περνάει, τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα».

Από τη μέτρηση της MRB ωστόσο, βγαίνει ακόμη ένα κρίσιμο στοιχείο, το οποίο θα παίξει σημαντικό ρόλο στην επόμενη μέρα. Η Βουλή που προκύπτει από τη συγκεκριμένη δημοσκόπηση, είναι πεντακομματική, με το ΚΙΝΑΛ να ενισχύεται και να είναι τρίτο κόμμα, ενώ το ΚΚΕ βρίσκεται οριακά πίσω (κατά 0,1%) από τη Χρυσή Αυγή. Οι μόνοι από τους «μικρούς» που ίσως να μπορέσουν να μπουν στην επόμενη Βουλή, είναι η Ένωση Κεντρώων και η Ελληνική Λύση, του Κυριάκου Βελόπουλου.

Υπό τα δεδομένα αυτά, ο κ. Μητσοτάκης όταν ρωτήθηκε με ποια κόμματα θα συνεργαστεί την επομένη των εκλογών, απάντησε ξεκάθαρα. Πρώτον, με το ΚΙΝΑΛ δεν απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, παρά το γεγονός ότι η Φώφη Γεννηματά στο Συνέδριο του κόμματός της, απέρριψε μια συνεργασία κατά μόνας. Ο κ. Μητσοτάκης, υπενθύμισε στην κα Γεννηματά, ότι η ίδια είχε συγκυβερνήσει πολύ πρόσφατα με τη ΝΔ.

Για το Ποτάμι, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ανέφερε ότι είναι ένα αυτόνομο κόμμα, που επιλέγει μια ανεξάρτητη διαδρομή. Ο κ. Μητσοτάκης εκτιμά πως θα κριθεί από τους πολίτες αν το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη, θα έχει ρόλο και θέση στην πολιτική της επόμενης μέρας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η στάση που θα κρατήσει ο πρόεδρος της ΝΔ απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. «Σας απαντώ ευθέως ότι τον ΣΥΡΙΖΑ με τη σημερινή του μορφή έτσι όπως τον ξέρουμε με αυτά τα οποία λέει, όχι» απάντησε ο κ. Μητσοτάκης πρώτα για το ζήτημα της εθνικής συνεννόησης.

«Η αντίληψή μας για το ήθος και το ύφος της εξουσίας είναι τόσο διαφορετική που με το σημερινό ΣΥΡΙΖΑ δεν βλέπω κανένα περιθώριο συμπόρευσης, συνεργασίας σε κανένα απολύτως επίπεδο» πρόσθεσε στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΝΔ. Ο ίδιος εκτίμησε πως οι πολίτες αν θεωρούν ότι πράγματι το ΚΙΝΑΛ εννοεί αυτό το οποίο λέει, ότι αποκλείεται να συνεργαστεί δλδ με τη ΝΔ, ενδεχομένως να το συνυπολογίσουν και αυτό στις εκλογικές προτιμήσεις τους.

newpost.gr