Πότε έρχονται και τι θα περιλαμβάνουν τα καλάθια της Σαρακοστής και του Πάσχα

773

Μετά τα νέα μέτρα για την ακρίβεια που ξεκίνησαν να ισχύουν από την 1η Μαρτίου, σειρά παίρνει το Σαρακοστιανό Καλάθι και έπεται το Καλάθι του Πάσχα.

Σκοπός του υπουργείου Ανάπτυξης είναι η μόνιμη μείωση τιμών αλλά και η στοχευμένη προστασία των καταναλωτών σε περιόδους αιχμής όπως η Σαρακοστή και το Πάσχα.

Πασχαλινό Καλάθι

Το Πασχαλινό καλάθι αναμένεται μέσα στον Απρίλιο και λίγο πριν την Μεγάλη Εβδομάδα, καθώς το Πάσχα φέτος θα είναι αργότερα από πέρσι και συγκεκριμένα στις 5 Μαΐου.

Στο καλάθι του Πάσχα θα περιλαμβάνονται προϊόντα όπως νωπό αρνί και κατσίκι, τσουρέκια και σοκολατένια αυγά.
Τα νέα μέτρα κατά της ακρίβειας

Εν τω μεταξύ, τα νέα μέτρα κατά της ακρίβειας έκαναν πρεμιέρα την 1η Μαρτίου και ήδη παρατηρείται μείωση τιμών σε 4.000 προϊόντα.

Οι μειώσεις αφορούν πάνες, βρεφικό γάλα, καθαριστικά, οδοντόκρεμες, απορρυπαντικά , σαμπουάν και conditioner.

Διευκρινίζεται ότι ενδεχόμενες προσφορές σε αυτά τα προϊόντα θα υπολογίζονται με βάση τις νέες μειωμένες τιμές ενώ τα μέτρα έχουν μόνιμο χαρακτήρα και στοχεύουν στην αποκλιμάκωση της ακρίβειας και του πληθωρισμού και την στήριξη των εισοδημάτων των νοικοκυριών.

«Το πόσο θα είναι η μείωση θα το δούμε τις επόμενες ημέρες. Από την πρώτη μέρα που πραγματοποιήσαμε αυτοψίες είδαμε ότι έχουμε αποκλιμάκωση των τιμών, μειώσεις στις τιμές των προϊόντων», επεσήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας. «Έχουμε μειώσεις που μπορεί να φτάσουν 15% ή και 20%. Έχουμε σταθεροποίηση και μείωση τιμών», πρόσθεσε.

Η μέση μείωση τιμών χονδρικής ανά κατηγορία προϊόντος είναι:

Βρεφικές και παιδικές πάνες: -18,1%
Σαμπουάν, αφρόλουτρα και conditioner: -17,0%
Απορρυπαντικά πιάτων: -16,0%
Καθαριστικά παντός είδους: -15,8%
Απορρυπαντικά ρούχων: -15,6%
Οδοντόκρεμες: -15,1%
Σαπούνια: -12,7%

Ακριβέστερες εκτιμήσεις θα μπορούν να βγουν από τον Απρίλιο τόσο για τον συνολικό αριθμό των προϊόντων που μειώνεται η τιμή τους όσο και για την επίδραση των νέων μέτρων στον πληθωρισμό.

Πηγή: iefimerida.grr