«Η μεγαλοσύνη στα έθνη δεν μετριέται με το στρέμμα, με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται …». Κωστής Παλαμάς . . Άρθρο του Ευσταθίου Λαμπριανίδη

373

Radiosiatista.gr

«Η μεγαλοσύνη στα έθνη δεν μετριέται  με το στρέμμα, με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται …». Κωστής Παλαμάς.

.  

                                Άρθρο του Ευσταθίου Λαμπριανίδη

  Ο Κωστής Παλαμάς (1859-1943) υπήρξε ποιητής από τους πιο σημαντικούς.  Με το έργο του εξέφρασε την  αγάπη  του, το πάθος του, τον πόνο του και την αγωνία του για το ελληνικό έθνος.

Με την εν λόγω φράση του  ο  μεγάλος μας ποιητής αναφέρεται στην Ελλάδα.  Ποια η σημασία της φράσεως ;  Η μεγαλοσύνη, δηλ η  ιδιότητα του μεγάλου, ενός κράτους δεν μετριέται-εξαρτάται από την γεωγραφική έκτασή του, από το αν δηλ. η έκτασή του είναι μικρή, όπως είναι της Ελλάδος, αλλά από το πύρωμα της καρδιάς  του  λαού του, ήτοι από το πόσο πυρακτωμένη είναι η ψυχή του  λαού του εν λόγω κράτους, εν προκειμένω του ελληνικού, για ελευθερία, δημοκρατία και όλες τις άλλες πανανθρώπινες αξίες (ισότητα, ισονομία, δικαιοσύνη κ.λ.π.). Κατ΄ αντιστοιχία, η  ιδιότητα του μεγάλου, ενός  κράτους, δεν εξαρτάται από το πόσο μεγάλο είναι  γεωγραφικά. 

Η γειτονική χώρα, με μορφή παραληρήματος,  προσβάλλει το λαό μας και την ηγεσία του (πολιτειακή, πολιτική και στρατιωτική). Μας απειλεί και μας προκαλεί νυχθημερόν. Θέτει παράλογα θέματα. Μεταξύ αυτών το αίτημα να αποστρατικοποιήσουμε  τα νησιά μας. Ζητεί να  αφήσουμε τα νησιά μας στο ανατολικό Αιγαίο (βόρειο και νότιο) χωρίς ασφάλεια. Μας ζητεί να απομακρύνουμε στρατό και αστυνομία. Να αφήσουμε δηλ. παππούδες, γιαγιάδες, γυναίκες, παιδιά χωρίς προστασία. 

Μπορούμε να αφήσουμε στην τύχη τους    τους συμπατριώτες-συμπολίτες μας  και τα από αρχαιοτάτων χρόνων με τους αρχαιολογικούς θησαυρούς ελληνικά νησιά μας του ανατολικού αιγαίου, που γέννησαν  και ανέθρεψαν σπουδαίους Έλληνες και σπουδαίες Ελληνίδες ; 

 Νήσος Κως : Τον  Ιπποκράτη, (4ος αιών π.Χ. ), πατέρα της Ιατρικής, ο οποίος έγραψε τον ομώνυμο όρκο, στον οποίο (όρκο) ορκίζονται,  και τον  οποίο (όρκο) δίνουν,  όλοι οι γιατροί του κόσμου.

         Νήσος Σάμος : Τον  Πυθαγόρα, πατέρα των Μαθηματικών, που γεννήθηκε στο νησί αυτό της Θεάς Ήρας. 

         Νήσος Σάμος: Τον Αρίσταρχο τον Σάμιο, πατέρα της Αστρονομίας. 

Νήσος Ρόδος : Τον Κλεόβουλο τον Ρόδιο, έναν εκ των επτά σοφών της αρχαίας Ελλάδος, που γεννήθηκε στην αρχαία ελληνική πόλη της Ρόδου Λίνδο, και έδρασε  κατά το  τέλος του 7ου  π.Χ. αιώνα  και στις αρχές  του  6ου  αιώνα π.Χ.

Νήσος Ρόδος :  τον Διαγόρα, σπουδαίο αρχαίο  έλληνα ολυμπιονίκη, με  πολλές νίκες στα Ολύμπια, στα Πύθια, στα  Ίσθμια, στα Νέμεα και στην Αθήνα.                                                    

Νήσος Λέσβος : Τον  Πιττακό τον Μυτιληναίο, έναν από τους επτά σοφούς της αρχαίας Ελλάδας, ο  οποίος γεννήθηκε στη Μυτιλήνη και έζησε  κατά το  τέλος του 7ου  π.Χ. αιώνα  και στις αρχές  του  6ου  αιώνα π.Χ.

Νήσος Λέσβος : την Σαπφώ, (630 π.Χ.-570 π.Χ.), την  σημαντικότερη  αρχαία ελληνίδα λυρική ποιήτρια. 

Νήσος Χίος : Τον Ίωνα τον Χίο (Ίων ο Χίος), 4ος  αιών  π.Χ. αρχαίο Έλληνα τραγικό και διθυραμβικό ποιητή. 

Ο πατέρας της Ιατρικής, ο πατέρας της Αστρονομίας, και δύο από τους επτά σοφούς της αρχαίας Ελλάδος κατάγονται  από τα  ελληνικά νησιά μας του ανατολικού Αιγαίου.

Μπορούμε, όσοι ζούμε στην ηπειρωτική Ελλάδα, να βρεθούμε για λίγο στη θέση των συμπολιτών-συμπατριωτών ακριτών νησιωτών μας στα νησιά μας  του ανατολικού αιγαίου, που δέχονται από κοντά τις  απαράδεκτες  τουρκικές απειλές και νιώθουν-αισθάνονται στο «πετσί» τους τις παραβιάσεις και παραβάσεις του εθνικού μας εναέριου χώρου. Τους καμαρώνουμε. Έχουν ακμαιότατο ηθικό και υψηλότατο φρόνημα, όμοια με τα  δικά μας. 

Η εν λόγω γεμάτη σοφία φράση του Κωστή Παλαμά είναι ζώσα και θα είναι ζώσα εις τους αιώνες, για να θυμίζει στους  πάντες, γείτονες και μη,  πως η  Ελλάδα μπορεί να  είναι μικρή γεωγραφικά, όμως η μεγαλοσύνη της, η ιδιότητα του μεγάλου,  δεν  μετράται  με την μικρή της  έκταση,  αλλά με τον βαθμό πυράκτωσης της ψυχής του λαού της, που είναι μέγιστος. 

  Η γειτονική χώρα ζητεί από εμάς σχέση υποτέλειας :  Να μην επισκέπτονται η Πρόεδρος  της Δημοκρατίας, ο  πρωθυπουργός, τα  κυβερνητικά στελέχη  τα νησιά μας στο ανατολικό Αιγαίο, να μην υπάρχει εκεί  στρατός, αστυνομία,  να μην γίνονται στρατιωτικές ασκήσεις στη Θράκη μας, να μην εξοπλιζόμαστε εμείς παρά μόνον η ίδια, λίγο-πολύ να αλλάζουμε τους στρατηγούς μας, τους  υπουργούς κ.λ.π., γιατί δεν είναι της αρεσκείας της. Κι όλα αυτά, λες κι η Ελλάδα δεν είναι κυρίαρχο κράτος. 

 Είμαστε ενωμένοι. Σινικό Τείχος.

                                                                 Κοζάνη   12-11-2022