Σοκ από τις μικρές παραγωγές και στα χωράφια του Βοϊου – Φόβοι πως δεν θα καλλιεργηθούν …..

942

Radiosiatista.gr

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, υπάρχουν αγρότες οι οποίοι παρέδωσαν 300- 350 κιλά

Radiosiatista.gr

Σοκ από τις μικρές παραγωγές και στα χωράφια του Βοϊου- Φόβοι πως δεν καλλιεργηθούν μεγάλες εκτάσεις τη νέα χρονιά

Αρνητικά είναι τα μηνύματα που λαμβάνουν οι αγρότες του Βοϊου, από τις πρώτες απόπειρες αλωνισμού των χωραφιών τους, οι οποίες ξεκίνησαν εδώ και λίγες ημέρες, με τις παραγωγές σε κριθάρι, μαλακό και σκληρό σιτάρι, να προμηνύουν ολική καταστροφή για τη φετινή χρονιά. Οι αλωνιστικές μηχανές, φεύγουν άδειες από τα χωράφια με τα κριθάρια να μην ξεπερνούν τα 200 κιλά το στρέμμα(450-500 πέρυσι), ενώ πολύ χειρότερη είναι η κατάσταση στα σκληρά σιτάρια με 100-120 κιλά/ στρέμμα(στην καλύτερη περίπτωση) και 100-150 κιλά στα μαλακά.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, υπάρχουν αγρότες οι οποίοι παρέδωσαν 300- 350 κιλά ανά στρέμμα από σκληρό σιτάρι, αλλά ουσιαστικά πρόκειται για χωράφια ενισχύθηκαν πάρα πολύ από λιπάσματα και φάρμακα κάτι που σημαίνει πως η παραγωγή είναι ασύμφορη. Πλέον οι αγρότες έχουν να αντιμετωπίσουν και μία τάση πτώσης των τιμών, καθώς η σταθερότητα που παρατηρήθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα στα σκληρά σιτηρά με 50 λεπτά το κιλό, έχει αρχίσει να χάνει έδαφος και να μετακινείται στα 49 ή και 48 λεπτά, ενώ πτώση παρατηρείται σε κριθάρι και μαλακά σιτάρια.

Πηγή: https://e-ptolemeos.gr/sok-apo-tis-mikres-paragoges-kai-sta-chorafia-tou-voiou-fovoi-pos-den-kalliergithoun-megales-ektaseis-ti-nea-chronia/ .