Το Δ.Σ. του Ιππικού Αθλητικού Πολιτιστικού Συλλόγου Σιάτιστας «Άγιος Μόδεστος», σας προσκαλεί τη Τετάρτη 18 Δεκεμβριού 2019

2093

ΙΠΠΙΚΟΣ-ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ
«Ο ΑΓΙΟΣ ΜΟΔΕΣΤΟΣ»
—————————————-
Πλατεία 4ης Νοεμβρίου, 9
Σιάτιστα 50300
Τηλ: 698 7 565 430(Γκίλια Ναούμα)

Σιάτιστα 17/12/2019

ΠΡΟΣ:Μ.Μ.Ε.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ:

Το Δ.Σ. του Ιππικού Αθλητικού Πολιτιστικού Συλλόγου Σιάτιστας «Άγιος Μόδεστος», σας προσκαλεί τη Τετάρτη 18 Δεκεμβριού 2019, στη γιορτή που θα πραγματοποιήσει προς τιμήν του Προστάτη του Συλλόγου, Άγιο Μόδεστο!!

8:00π.μ.: -Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας.
-Ακολουθεί κέρασμα στα γραφεία του συλλόγου

8.30μ.μ.: Γλέντι στα γραφεία του συλλόγου με το μουσικό συγκρότημα «Χάλκινη Πανδαισία»

Το Δ.Σ.


ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙΓΡΑΦΕΙ ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE

ΑΓΙΟΣ ΜΟΔΕΣΤΟΣ: ΠΟΤΕ ΕΟΡΤΑΖΕΙ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ

Δευτέρα, 16 Δεκέμβριος 2019 09:35Α
Ε

Όλη η Ορθοδοξία στο Διαδίκτυο.
Ελάτε σε απευθείας επικοινωνία με τους αρθρογράφους μέσω του authors@ekklisiaonline.gr
Διεύθυνση: Δεκελείας 28Β, Αττική 14578
Τηλ: 2108074387

Άγιος Μόδεστος ο προστάτης των Ζώων. Ο Άγιος Μόδεστος εορτάζει 16 και 18 Δεκεμβρίου εκάστου έτους. Όσα αναφέρονται για τον Άγιο Μόδεστο στους περισσότερους Συναξαριστές είναι συγκεχυμένα. Γιορτάζει 2 φορές γιατί είναι δύο διαφορετικά ιστορικά πρόσωπα. Είναι και οι δύο Αρχιεπίσκοποι Ιεροσολύμων.

Ο Άγιος Μόδεστος φέρεται να προστατεύει τα ζώα, ιδιαίτερα αυτά που σέρνουν άροτρο. Στην εορτή του δεν «εορτάζουν» μόνο τα βόδια, αλλά κατά επέκταση όλα τα οικόσιτα ζωντανά. Και οι δύο Άγιοι Μοδέστοι θεωρούνται προστάτες των ζώων κατά την Ελλαδική Ορθόδοξη ΕκκλησίαΜάλιστα στον Θεσσαλικό κάμπο αλλά και σε άλλες αγροτικές περιοχές της Ελλάδος τιμάται εξόχως [1].

16 και 18 Δεκεμβρίου λοιπόν τιμάται η μνήμη του Αγίου Μοδέστου που, καθώς κατά το βίο του θεράπευε όχι μόνον ανθρώπους, αλλά και τα ζώα που εκείνοι εκτρέφαν. Θεωρείται από το λαό άγιος προστάτης και θεραπευτής ιδιαιτέρως των μεγαλόσωμων ζώων, των ζώων των κτηνοτρόφων και γεωργών, των οποίων η επιβίωση, θεωρούνταν υψίστης σημασίας για τη διαβίωση των ανθρώπων.

Άγιος Μόδεστος ανά την Ελλάδα

Αυτές τις ημέρες γίνεται το «συλλείτουργο», δηλαδή με κοινή συμμετοχή, κάνουν κόλλυβα που προσφέρουν στα ζώα και Αγιασμό. Με τον Αγιασμό τούτο ραντίζουν τα ζώα και τους στάβλους. Σε ορισμένες περιοχές, μάλιστα, ραντίζουν με αγιασμό και τα σπαρμένα χωράφια και ρίχνουν κόλλυβα στη γη.

Σε πολλά σημεία της χώρας διαβάζεται αγιασμός για τα ζώα, αφού τα συγκεντρώσουν σε ένα μέρος. Ο Ιερέας τα ραντίζει με αγιασμένο νερό και το υπόλοιπο το παίρνουν οι κτηνοτρόφοι μαζί τους για τα πρόβατα και τα άλλα ζώα.

Σε περιοχές της Κρήτης, οι αγρότες τηρούν αυστηρή αργία για χάρη των ζώων τους. Αποφεύγουν να βάλουν τα ζώα να δουλέψουν γιατί θεωρούν πως θα προκαλέσουν την οργή του Αγίου Μοδέστου.

Σε χωριά της Λέσβου, πηγαίνουν τον αγιασμό στα χωράφια, για να τα προστατεύσει από τις αρρώστιες και τις ακρίδες. Είναι και εκεί μέρα αργίας.

Στο Δρυμό Μακεδονίας, το «ύψωμα» από το πρόσφορο το δίδουν στα ζώα, ενώ τους εύχονται να ζήσουν χρόνια πολλά.

Άγιος Μόδεστος Γιορτή και Τάμα

Αν και πλέον έχει ξεχαστεί η γιορτή του Αγίου Μοδέστου, κάποτε θεωρούνταν ξεχωριστή μέρα για το λαό μας. Τότε που η επιβίωσή του ανθρώπου εξαρτιόταν σε μεγάλο βαθμό από τα οικόσιτα ζώα, τον τιμούσαν με μεγαλοπρέπεια.

Όταν έχαναν και κάποιο ζώο, φρόντιζαν να κάνουν τάμα στον Άγιο Μόδεστο, για να τους το φέρει πίσω.