Το παρασκήνιο της Ιεράς Συνόδου: Πρόταση για ακοινωνησία βουλευτών

569

«Η Εκκλησία δεν νομοθετεί και δεν φέρει ευθύνη για τους νόμους. Αν σιωπήσει, όμως, φέρει βαρύτατη ευθύνη και αυτοκαταργείται», υπογραμμίζεται στο κείμενο ενώ εξαπολύονται πυρά κατά των εμπνευστών του νομοσχεδίου.

Η Κυβέρνηση προσπαθεί να διαχειριστεί το κάθετο «όχι», ξεκαθαρίζοντας πως ακούει τις απόψεις αυτές, αλλά η ίδια εφαρμόζει το πρόγραμμά της.

Παρά τα όσα δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος περί πιθανότητας δημοψηφίσματός, κανένας δεν έθεσε τέτοιο ζήτημα κεκλεισμένων των θυρών.

Αυτό το οποίο συνέβη, όπως είχαμε γράψει, ήταν ότι η Διαρκής Ιερά Σύνοδος εξέδωσε μία αυστηρή ανακοίνωση με την οποία είπε ένα κάθετο, ομόφωνο και ηχηρό «όχι» στον γάμο και την τεκνοθεσία ομόφυλων ζευγαριών.

Για το Μαξίμου αυτή η εξέλιξη ήταν απολύτως αναμενόμενη. Εξάλλου, πηγές έλεγαν τις προηγούμενες ημέρες στο CNN Greece, ότι πέρα από την συνάντηση Μητσοτάκη – Ιερώνυμου η οποία αποκαλύφθηκε, τα ιδιαίτερα γραφεία τους ήταν σε συνεχή επικοινωνία εδώ και εβδομάδες για το ζήτημα.

Αυτό το οποίο προκαλεί ανησυχία στο Κυβερνητικό στρατόπεδο, δεν είναι τόσο το κείμενο το οποίο θα αναγνωστεί στις 4 Φεβρουαρίου στους ναούς όλης της χώρας, αλλά η επιστολή προς Βουλευτές στην οποία θα αναφέρονται οι λόγοι για τους οποίους η Εκκλησία είναι αντίθετη στον γάμο και στην τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών και κυρίως τα υπονοούμενα των συνεπειών για όσους επιλέξουν να την αγνοήσουν. Τι θα πρέπει δηλαδή να φοβούνται πως θα ακολουθήσει, εάν υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο.

Ιεράρχης εντός της συνόδου πρότεινε μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες να επιβληθεί το επίτημο της ακοινωνησίας σε όσους Βουλευτές την αγνοήσουν. Κάτι που σημαίνει ότι δεν θα μπορούν να κοινωνούν κατά την τέλεση της Θείας Ευχαριστίας, ενώ αυτό το μέτρο μπορεί να επεκταθεί και στην απαγόρευση της συμμετοχής στη Θεία Λειτουργία και στις άλλες ιερές ακολουθίες, γενικώς στον εκκλησιασμό.

ΠΗΓΗ: cnn.gr