ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΚΛΗΡΙΚΟΥ ΜΆΡΚΟΥ ΛΑΖΟΓΚΑ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ Σάββατο, 05 Οκτώβριος 2019

2275

Μια ιδιαίτερη ευλογία έζησε η παναγιοσκέπαστη Καστοριά το διήμερο αυτό. Συγκεκριμένα, προστέθηκε ένας νέος Κληρικός στο δυναμικό της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας. Την Παρασκευή το απόγευμα, στην Ιερά Μονή Παναγίας Μαυριωτίσσης, τελέστηκε Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανασίου και συμπροσευχομένου του επιχωρίου Επισκόπου, Μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ. Πολλοί Κληρικοί, μέλη των μοναστικών αδελφοτήτων, και πιστοί από την Καστοριά και την Σιάτιστα, την ιδιαίτερη πατρίδα του νέου μοναχού, προσήλθαν στην Ιερά Μονή για να προσευχηθούν για την κατά Θεό προκοπή του αδελφού τους.

Ο κατά κόσμον Μάρκος Λαζόγκας αποτελούσε πνευματικό ανάστημα του Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κυρού Παύλου, κι έτσι κατά την μοναχική του κουρά που τέλεσε ο νυν Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης Αθανάσιος, έλαβε το όνομα Παύλος. Την κατανυκτική και γεμάτη συγκίνηση για το νέο μέλος της μοναχικής πολιτείας της Καστοριάς συμπλήρωσε ο εμπνευσμένος και πατρικός λόγος του Μητροπολίτου Καστορίας προς τον νεοκαρέντα, ο οποίος βασίστηκε στη φράση του Αββά Βησσαρίωνα «οφείλει είναι ο μοναχός ως τα Χερουβίμ και Σεραφείμ όλος οφθαλμός». Του έδωσε ακόμη τις κατάλληλες νουθεσίες και συμβουλές για την κατά Χριστόν μίμηση της ισαγγέλου πολιτείας. Μετά τον αδελφικό ασπασμό όλων προς το μοναχό Παύλο, προσφέρθηκε κέρασμα στο αρχονταρίκι της Μονής για τους παρευρισκομένους.

Το Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2019, στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικάνορος Καστοριάς τελέστηκε δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Μητροπολίτου μας κ. Σεραφείμ και συλλειτουργούντος του Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανασίου, καθώς και με τη συμμετοχή πολλών Κληρικών των Μητροπόλεων Καστορίας και Σισανίου και Σιατίστης. Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, ο Μητροπολίτης Καστορίας τέλεσε την εις Διάκονον χειροτονία του αδελφού της Μονής Μαυριωτίσσης, π. Παύλου Λαζόγκα.

Ο Μητροπολίτης μας απηύθυνε λόγους πατρικούς στον νέο Διάκονο, λαμβάνοντας αφορμή από το χωρίου του συνεπωνύμου του Αγίου, Αποστόλου Παύλου «Τύπος γίνου των πιστών εν λόγω, εν αναστροφή, εν αγάπη, εν πνεύματι, εν πίστει, εν αγνεία». Τον προέτρεψε να γίνει τύπος Χριστού και να περιφέρει λιτανευτικά το τιμημένο ράσο, προβάλλοντας πάντοτε τον Χριστό και όχι τον εαυτό του, μιμούμενος στις αρετές τους Επισκόπους της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Σιάτιστας : τους μακαριστούς Αντώνιο και Παύλο, αλλά και τον νυν Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανάσιο.

Σύντομο λόγο απηύθυνε και ο νεοχειροτονούμενος, ο οποίος ευχαρίστησε τους πνευματικούς του πατέρες και αδελφούς, τους κατά σάρκα συγγενείς και φίλους αλλά και όλους όσους παραβρέθηκαν στο σημαντικότερο γεγονός της ζωής του, το οποίο από μικρός ποθούσε.

Στο τέλος, όλοι ευχήθηκαν στον Διάκονο Παύλο να ευαρεστήσει Θεώ και ανθρώποις και έλαβαν ως ευλογία μια εικόνα και ένα γλυκό.

Χειροτονία Διακόνου του Μάρκου Λαζόγκα στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικάνορα Καστοριάς .

Άξιος!

Χειροτονία Διακόνου του Μάρκου Λαζόγκα στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικάνορα Καστοριάς .Άξιος!

Ένα νέο μέλος στο σώμα του Ιερού Κλήρου της τοπικής Εκκλησίας της Καστοριάς προσέθεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας Σεραφείμ και Σιατίστης Αθανάσιος, το Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2019, στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικάνορα. Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας οι δύο Μητροπολίτες προέβησαν στην χειροτονία σε Διάκονο του Μάρκου Λαζόγκα, με καταγωγή από την Σιάτιστα, ο οποίος χθες εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Παναγίας Μαυριωτίσσης και έλαβε το όνομα Παύλος. Στο μυστήριο της χειροτονίας παρέστη ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας Αρχιμανδρίτης Νικόλαος Γιαννουσάς και πλήθος Ιερέων και Διακόνων, παραβρέθηκε επίσης και η εκκλησιαστική επιτροπή του Ι.Μ.Ν. Αγίου Δημητρίου Σιάτιστας που ήρθαν για να τιμήσουν το νέο κληρικό και να προσευχηθούν για την πνευματική πρόοδο και προκοπή του. ΑΞΙΟΣ!!!