Τα Νέα της Περιφέρειας ..

515

Η κατασκευή της σήραγγας της Κλεισούρας είναι ένα όραμα για όλη τη Δυτική Μακεδονία που σήμερα υλοποιείται, δήλωσε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Μεταφορές κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος, στην τελετή υπογραφής της σύμβασης του έργου για την κατασκευή της σήραγγας της Κλεισούρας στην επαρχιακή οδό  Καστοριάς – Πτολεμαΐδας, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022, στην Καστοριά.

Με αφορμή την υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή του έργου, ο Υφυπουργός Μεταφορών κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος δήλωσε:

«Σήμερα υλοποιείται ένα όραμα, το οποίο λίγοι άνθρωποι στην Πτολεμαΐδα και στην Καστοριά ξεκινήσαμε το 1998, με πρωτεργάτη τον αείμνηστο Κώστα Σημαιοφορίδη από το 1992, ενώ στη διαδρομή αυτή συνέβαλαν πολλοί βουλευτές της Δυτικής Μακεδονίας και οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας με Πρωθυπουργούς τον Κώστα Καραμανλή και τον Αντώνη Σαμαρά. 

Το όραμα αυτό παίρνει σάρκα και οστά γιατί η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και όλη η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ο Υπουργός Κώστας Καραμανλής που επέδειξε προσωπικό ενδιαφέρον και ο Υφυπουργός Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης, εργαστήκαμε εντατικά όλοι μαζί και θέσαμε  ως προτεραιότητα να υλοποιηθεί αυτό το πολύ σημαντικό έργο για τη Δυτική Μακεδονία, σε συνεργασία με την  «Εγνατία Οδό» και τον ανάδοχο που προέκυψε από τη διαγωνιστική διαδικασία, την εταιρεία ΑΚΤΩΡ.  

Θέλω, επίσης, να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Γιώργο Κασαπίδη και τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που εργάστηκαν τα τελευταία τρία χρόνια, ώστε να φθάσουμε στη σημερινή υπογραφή της σύμβασης για τη σήραγγα της Κλεισούρας.

Είναι μια μέρα γιορτής για την Πτολεμαΐδα, την Καστοριά και συνολικά τη Δυτική Μακεδονία, καθώς το έργο αυτό θα βελτιώσει τη διαπεριφερειακή σύνδεση με όρους οδικής ασφάλειας και γι’ αυτό, είναι ένα έργο σημαντικό για όλη τη χώρα.

Έτσι θα συνεχίσουμε και με τα υπόλοιπα έργα που υλοποιεί το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, σε συνεργασία με τους Δήμους και τις Περιφέρειες όλης της Ελλάδας, καθώς αυτές οι συνέργειες παράγουν αποτελέσματα προς όφελος των πολιτών».   

Η σύμβαση αφορά στο έργο«Κατασκευή Επαρχιακής Οδού Καστοριάς – Πτολεμαΐδας: Τμήμα ρέμα Κώτουρη – όρια Νομού Κοζάνης με σήραγγα στην Κλεισούρα», προϋπολογισμού 71.077.000 ευρώ, που συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Μακεδονία στο ΕΣΠΑ 2014-2020».

Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή της νέας Επαρχιακής Οδού, μήκους 10,4 χλμ., που εντάσσεται στον οδικό άξονα Καστοριάς – Πτολεμαΐδας,στα όρια των νομών Καστοριάς και Φλώριναςκαι καταλήγει στα όρια του νομού Κοζάνης.

Κομβικό τμήμα αποτελεί η σήραγγα της Κλεισούρας με μήκος 1.365 μ., η οποία θα κατασκευαστεί σε ιδιαίτερα ορεινό ανάγλυφο και θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τέσσερις  ανισόπεδους κόμβους, μία γέφυρα (ρέματος Κώτουρη), μήκους 34,60μ και τέσσερις κάτω διαβάσεις. Το χρονοδιάγραμμα κατασκευής του έργου υπολογίζεται σε τρία έτη. 

*****************************

Σε φάση ολοκλήρωσης έπειτα από πολλά χρόνια ο αναδασμός των 2.000 στρεμμάτων του αγροκτήματος Σισανίου, του Δήμου Βοΐου.

Την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022, παρουσία του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Κασαπίδη, της Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Κοζάνης Κατερίνας Δαδαμόγια, κλιμακίου της Διεύθυνσης Εγγείων Βελτιώσεων και   υπηρεσιακών παραγόντων των Τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Ε Κοζάνης,  πραγματοποιήθηκε στην Τοπική Κοινότητα Σισανίου, η ανάρτηση του νέου κτηματικού καθεστώτος από την Επιτροπή Αναδασμού καθώς και η υπόδειξη στους δικαιούχους των νέων κτηματικών ιδιοκτησιών.

Το αγρόκτημα της Τοπικής Κοινότητας Σισανίου είναι συνολικής έκτασης 2.000 στρεμμάτων.  Πριν τον αναδασμό περιελάβανε 749  αγροτεμάχια τα οποία αντιστοιχούν  σε 387 ιδιοκτήτες. Η μέση ιδιοκτησία είναι περίπου 10 στρέμματα. 

Στόχος του έργου είναι η δημιουργία ιδιοκτησιών γης που θα αποτελέσουν βιώσιμες γεωργικές επιχειρήσεις.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης, υπενθύμισε στους κατοίκους του Σισανίου πως «Ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο που καθυστέρησε αδικαιολόγητα 20 χρόνια, με μεθοδικούς χειρισμούς από την Περιφερειακή Αρχή, χωρίς να ταλαιπωρηθούν οι αγρότες της περιοχής περαιτέρω και συγχρόνως  σε σύντομο χρονικό διάστημα, οριστικά υλοποιείται».

Πλέον οι αγρότες, αντί των διάσπαρτων αγροτεμαχίων,  έχουν ενιαία, μεγαλύτερα και πιο εύκολα προσβάσιμα στο σύνολό τους αγροτεμάχια, τα οποία μπορούν πιο εύκολα να καλλιεργήσουν και με χαμηλότερο κόστος. Χωράφια που αναγκάζονταν να καλλιεργούν σε μικρά στρέμματα οι φασολοπαραγωγοί, θα είναι πάνω από 5 και 10 στρέμματα. Δεν θα υπάρχουν οι μικροιδιοκτησίες. Συγχρόνως βελτιώνουμε τη λειτουργία του φράγματος και συμπληρώνουμε τα έργα με το υδροηλεκτρικό που τόσα χρόνια έχει κολλήσει».

Στόχος της Περιφερειακής Αρχής είναι η βέλτιστη αξιοποίηση της αγροτικής γης, η δημιουργία ανταγωνιστικής γεωργίας στην περιοχή, η βελτίωση της ποιότητας της αγροτικής ζωής μέσω των έργων στην αγροτική παραγωγή, η απασχόληση και  η αύξηση του γεωργικού εισοδήματος των οικογενειών.

Σας καλούμε σε κατεπείγουσα συνεδρίαση (δια ζώσης και ταυτόχρονα με τηλεδιάσκεψη μέσω της υπηρεσίας e: Presence.gov.gr) του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί την 24η Οκτωβρίου 2022, ημέρα Δευτέρα και ώρα 19:00 στην αίθουσα συνεδριάσεων του κτιρίου της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης (πρώην Νομαρχιακού Συμβουλίου Κοζάνης), με θέμα:

1: Παρουσίαση του έργου «Αρδευτικό Δίκτυο Βόρειας Ζώνης» και ενημέρωση για την υποβολή πρότασης ένταξης του έργου στο «Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας» .

Εισηγητής : ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας  κ. Γεώργιος Κασαπίδης.

Η Συνεδρίαση κρίνεται κατεπείγουσα λόγω καταληκτικής  ημερομηνίας.

Η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου

Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

Συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2022 (δια ζώσης και ταυτόχρονα με τηλεδιάσκεψη μέσω της υπηρεσίας e: Presence.gov.gr) και ώρα 18:00 στην αίθουσα συνεδριάσεων του κτιρίου της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης (πρώην Νομαρχιακού Συμβουλίου Κοζάνης), με5 θέματα :

1: Συζήτηση σχετικά με την ανάπτυξη των ΑΠΕ στην περιοχή του Βερμίου.

Εισηγήτρια η Αντιπεριφερειάρχης Πράσινου Μετασχηματισμού, Επιχειρηματικότητας και Μεταφορών κ. Ευφροσύνη Ντιό.

2: Διαδικασία εκτίμησης των αναγκών σε εργατικό δυναμικό από τρίτες χώρες με τη διαδικασία της μετάκλησης.

Εισηγητής : ο Αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης και Οικονομικού κ. Μακρυγιάννης Μενέλαος

3: Τρόπος Δημοπράτησης – Εκτέλεσης του έργου: «Συντήρηση Φωτισμού στο Εθνικό – Επαρχιακό Οδικό Δίκτυο Π.Ε. Φλώρινας», Προϋπολογισμού δαπάνης  # 65.000,00 € #, με το Φ.Π.Α.

Εισηγητής : ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φλώρινας κ.Σωτήριος Βόσδου.

4: Έγκριση τρόπου δημοπράτησης (Ανοιχτή Διαδικασία) του έργου: «Συντήρηση και προστασία φραγμάτων Σισανίου, Μηλοχωρίου, Μεσοβούνου και Πραμόριτσα». Προϋπολογισμός: 200.000,00€ (με  Φ.Π.Α.).

Εισηγήτρια : η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κοζάνης κ. Αικατερίνη Δαδαμόγια.

5: Έγκριση τρόπου δημοπράτησης (Ανοιχτή Διαδικασία) του έργου: «Οδικές προσβάσεις σε επιχειρήσεις πρωτογενούς τομέα Δήμου Κοζάνης Π.Ε. Κοζάνης». Προϋπολογισμός: 5.450.000,00 € (με Φ.Π.Α.).

Εισηγήτρια : η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κοζάνης κ. Αικατερίνη Δαδαμόγια.

Η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου

Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

Καλλιόπη Κυριακίδου – Τσιάγγου

Οι οδικές και σιδηροδρομικές υποδομές στην Περιφέρεια, η επικείμενη υπογραφή της δανειακής σύμβασης των 80,0 εκ € με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η ανάπτυξη των ορεινών μονοπατιών και σπάνιων οικοσυστημάτων της Δυτικής Μακεδονίας, βρέθηκαν στην ατζέντα των επαφών του   Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Κασαπίδη, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα.

 Συγκεκριμένα  ο κ. Κασαπίδης συναντήθηκε με τον  Υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο, όπου συζήτησαν μία σειρά θεμάτων που αφορούν την περιοχή. Τα μεγάλα έργα οδικών και σιδηροδρομικών υποδομών της Περιφέρειας καθώς και η ένταξη της σιδηροδρομικής σύνδεσης Κοζάνης- Καλαμπάκας για χρηματοδότηση στο κεντρικό επίπεδο των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων CEF, η δημιουργία νέων οδικών κόμβων στον Ε65, στα όρια της ΠΕ Γρεβενών, τέθηκαν ως αιτήματα της Περιφερειακής Αρχής για την προώθηση τους από την Κυβέρνηση.

Παράλληλα, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης απηύθυνε επίσημη πρόσκληση προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο  Μητσοτάκη, να επισκεφτεί τη Δυτική Μακεδονία επ’ ευκαιρία των εγκαινίων των νέων εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου στην Κοζάνη και της διενέργειας της εβδομάδας καινοτομίας, που για πρώτη φορά θα γίνει στην Περιφέρεια .  Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον Περιφερειάρχη, στην επικείμενη υπογραφή της δανειακής σύμβασης 80,0 εκ. € με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων καθώς και για άλλα σημαντικά έργα και προγράμματα που σχεδιάζονται από την Περιφερειακή  Αρχή. 

Με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Αμυρά η συζήτηση επικεντρώθηκε σε θέματα ανάπτυξης των ορεινών μονοπατιών και των σπάνιων οικοσυστημάτων της Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και στη  χρηματοδότηση της προετοιμασίας μελετών για την επέκταση των “μονοπατιών της ειρήνης” από το Λέχοβο προς την Κλεισούρα και τη Βλάστη έως το Νυμφαίο και την ευρύτερη περιοχή.

 Ταυτόχρονα δρομολογήθηκε η ανάπτυξη  ενός  δεύτερου ορεινού  μονοπατιού στην περιοχή των Κορεστείων.

Τέλος συμφωνήθηκε από κοινού η διενέργεια στις Πρέσπες, διεθνούς Συνεδρίου για τις “περιοχές Natura υπό την απειλή της κλιματικής κρίσης “, τον ερχόμενο Μάιο 2023. Ταυτόχρονα δρομολογήθηκαν οι απαραίτητες διαδικασίες ώστε  να αποκρυσταλλωθεί  το ιδιοκτησιακό καθεστώς του παλαιού κονσερβοποιίου στη μικρή Πρέσπα, προς κατάλληλη αξιοποίηση του μεγάλου αυτού κτιρίου.