ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΩΝ 110 ΧΡΟΝΩΝ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΗΣ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ.

502

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΩΝ 110 ΧΡΟΝΩΝ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΗΣ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ.

Την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022 συμπληρώνονται 110 χρόνια από την Μάχη της Σιάτιστας.

Εκτός από τις εορταστικές εκδηλώσεις που θα γίνουν και φέτος όπως γίνονται κάθε χρόνο, ο Δήμος Βοΐου θα διοργανώσει δύο πολιτιστικές εκδηλώσεις και μια εκπαιδευτική δράση ζωγραφικής.

Την Κυριακή 30 Οκτωβρίου, στις 11:00, θα εγκαινιαστεί στην αίθουσα τελετών του Τραμπαντζείου Γυμνασίου Σιάτιστας, η φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ, Οι πρωταγωνιστές». Θα μιλήσει ο ιστορικός ερευνητής Φώτης Σαραντόπουλος, συγγραφέας του δίτομου έργου «ΕΜΠΡΟΣ ΔΙΑ ΤΗΣ ΛΟΓΧΗΣ, Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ (1912-1913)». Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή 6 Νοεμβρίου.

Το Σάββατο 5 Νοεμβρίου, στις 18:00, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Άρης & Λίλιαν Βουδούρη» της Σιάτιστας, θα παρουσιαστεί το ιστορικό οδοιπορικό «ήρθαν παιδίμ’ οι Έλληνες, λευτερωθήκαμι». H εκδήλωση διοργανώνεται με την συμμετοχή του Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας και της Φιλαρμονικής Σιάτιστας.

Την Δευτέρα 31 Οκτωβρίου, την Τρίτη 1 Νοεμβρίου και την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου, οι μαθητές της ΣΤ’ Τάξης των Δημοτικών Σχολείων της Σιάτιστας θα ζωγραφίσουν στα πλαίσια της εκπαιδευτικής δράσης ζωγραφικής «Ζωγραφίζουμε με την Θάλεια» με την καθοδήγηση των ζωγράφων Λάζαρου Πάντου και Κωνσταντίνου Ντιό. Στόχος της δράσης είναι οι μαθητές να γνωρίσουν την Σιατιστινή ζωγράφο Θάλεια Φλωρά – Καραβία και το έργο της.

Ο Δήμος Βοΐου προσκαλεί τους Δημότες να τιμήσουν με την παρουσία τους, τις δύο παραπάνω πολιτιστικές εκδηλώσεις μέσα από τις οποίες, με την βοήθεια των ιστορικών μαρτυριών, της εικόνας και του ήχου,θα μπουν στο κλίμα της ιστορικής μέρας της 4ης Νοεμβρίου 1912.

Radiosiatista.gr