6 Μαρτίου – Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Σχολικού Εκφοβισμού.

1401

6 Μαρτίου – Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Σχολικού  Εκφοβισμού.

   Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως ημέρα κατά της σχολικής βίας τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και στην Ελλάδα, κατόπιν απόφασης του Υπουργείου Παιδείας. Η σχολική βία ορίζεται ως η επανειλημμένη, εσκεμμένη και άνευ πρόκλησης άσκηση εκφοβισμού από μια ομάδα παιδιών-εφήβων ή/και ένα μεμονωμένο παιδί-έφηβο προς μια έτερη ομάδα ατόμων ή/και ένα συγκεκριμένο άτομο παιδικής ή εφηβικής ηλικίας, η οποία εκδηλώνεται είτε λεκτικά, είτε σωματικά. Αποτέλεσμα της σχολικής βίας αποτελεί η διαταραχή της σχολικής ζωής και η περιθωριοποίηση των παιδιών που εκφοβίζουν αλλά και των παιδιών που αποδέχονται τη θυματοποίηση, με αρνητικά αποτέλεσμα.

    Άλλωστε τα σχολεία αποτελούν μια τρόπον τινά «μικρογραφία» της κοινωνίας, κατά συνέπεια εάν καλλιεργηθεί στα παιδιά το ενδιαφέρον και ο σεβασμός προς τους συμμαθητές τους, θα υιοθετήσουν αντίστοιχες θετικές κοινωνικές συμπεριφορές και ως ενήλικες, με αποτέλεσμα τη γενικότερη βελτίωση του κοινωνικού συνόλου.

    Ο εκφοβισμός και η βία στο σχολείο είναι και ομαδικό φαινόμενο, καθώς δεν αφορά μόνο το μαθητή που εκφοβίζει και εκείνον που εκφοβίζεται, αλλά και όσους είναι παρόντες ή γνωρίζουν την ύπαρξή του, δηλαδή τους παρατηρητές, οι οποίοι μπορεί να είναι είτε μαθητές, είτε ενήλικες.

    Ως εκπαιδευτικοί, ο ρόλος μας απέναντι στους μαθητές μας είναι πολύ σημαντικός και με δραστηριότητες (π.χ. βιβλιοπαρουσιάσεις, προβολές ταινιών, εικαστικά εργαστήρια, διαδραστικές ομιλίες, βιωματικά σεμινάρια κ.α.) θέλουμε να τους ευαισθητοποιήσουμε  σε θέματα βίας και σχολικού εκφοβισμού, να τους ενημερώσουμε για το φαινόμενο, για τις επιπτώσεις μιας αντίστοιχης συμπεριφοράς στα θύματα και να καλλιεργήσουμε  το σεβασμό μεταξύ τους, για ένα ασφαλές σχολείο.

Κωτούλας Αθανάσιος 

Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπ/κων 

Α/θμιας Εκπ/σης Κοζάνης

Δήμος Βοΐου: Τοποθέτηση υπαίθριων οργάνων γυμναστικής, προϋπολογισμού 70.600,00 ευρώ.

Ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση των υπαίθριων οργάνων γυμναστικής στη Νεάπολη, στη Γαλατινή και στη Σιάτιστα, συνολικού προϋπολογισμού 70.600,00 ευρώ.

Συγκεκριμένα τοποθετήθηκαν:

  • 4 διπλά όργανα πρέσας ποδιών – πιέσεων στήθους
  • 4 όργανα εκγύμνασης πλάτης
  • 4 όργανα ποδηλάτου καθιστά
  • 4 όργανα ελλειπτικά
  • 4 πάγκοι ασκήσεων
  • 4 αεροπερπατητές
  • 4 όργανα κωπηλατικής

Στόχος της τοποθέτησης των οργάνων είναι να δοθεί η δυνατότητα στους δημότες να εντάξουν ευκολότερα την άθληση στην καθημερινή τους ζωή. Τα οφέλη των χρηστών των υπαίθριων οργάνων γυμναστικής είναι πολλαπλά, τόσο σε επίπεδο φυσικής και πνευματικής κατάστασης, όσο και σε επίπεδο κοινωνικοποίησης. Η χρήση τους είναι δωρεάν από κάθε πολίτη, όλες τις ώρες.

Η Δημοτική Αρχή υλοποιεί ολοκληρωμένο σχέδιο για την ενίσχυση του αθλητισμού κατασκευάζοντας έργα που  βελτιώνουν τις συνθήκες άθλησης των κατοίκων του Δήμου.

#############################Ενημέρωση από το Γραφείο Επαγγελματικού Προσανατολισμού στο Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας


Το Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας «Κωνσταντίνος και Ελένη Παπανικολάου» υποδέχθηκε σήμερα τον υπεύθυνο του Γραφείου Επαγγελματικού Προσανατολισμού της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΠΕ Κοζάνης, κ Ιωάννη Τιάκα. Ο κ. Τιάκας παρουσίασε τις δράσεις  και τη λειτουργία του Γραφείου Επαγγελματικού Προσανατολισμού της ΔΔΕ Κοζάνης και όλα όσα μπορεί να προσφέρει στα παιδιά. Στη συνέχεια παρουσίασε θέματα σχετικά με τις επιλογές που έχουν τα παιδιά στις πανελλαδικές εξετάσεις και στην επαγγελματική τους ζωή. Ακολούθησε συζήτηση και τα παιδιά έθεσαν ερωτήματα και πήραν ενδιαφέρουσες απαντήσεις.
Το Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας ευχαριστεί θερμά τον κ. Ιωάννη Τιάκα και ανυπομονεί και για άλλες ενημερώσεις για τους μαθητές των υπόλοιπων τάξεων του Γυμνασίου και του Λυκείου.