ΕΙΔΗΣΕΙΣ

2977

Παράλληλες εκδηλώσεις Δήμου Βοΐου στα πλαίσια του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Συντήρησης

Ο Δήμος Βοΐου στα πλαίσια της «Ευρωπαϊκής Μέρας Συντήρησης» όπου μέσα στην επόμενη εβδομάδα (7-13 Οκτωβρίου 2019) η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων για να αναδείξει το έργο της συντήρησης, αποφάσισε να υλοποιήσει παράλληλα και την δικιά του ομάδα εκδηλώσεων.
Το Αρχοντικό Δόλγκηρα, το Αρχοντικό Χατζημιχαήλ – Κανατσούλη και ο Προφήτης Ηλίας, τρία από τα σημαντικότερα μνημεία του Δήμου Βοΐου θα ανοίξουν τις πόρτες τους σύμφωνα με το επισυναπτόμενο πρόγραμμα.

Μέσα από την συμμετοχή μας στην γιορτή αυτή του πολιτισμού, θα έχουμε την ευκαιρία να μάθουμε σημαντικές πληροφορίες για την αρχιτεκτονική κληρονομιά και την ιστορία της περιοχής μας, και να αντιληφθούμε την σημασία του έργου της συντήρησης
Παράλληλες εκδηλώσεις για την Ευρωπαΰκή Μέρα Συντήρησης
Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Δήμου Βοΐου
Πρόγραμμα
Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2019
Αρχοντικό Δόγλκηρα
10:00-17:00 Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Μαρκίδαι Πούλιου» ανοίγει τις πόρτες του αρχοντικού.
Θα  μας διηγηθεί στο ιστορικό της αναστήλωσης του κτιρίου και θα μας κάνει μια σύντομη  περιήγηση στο εσωτερικό του αρχοντικού.
Σάββατο, 12 Οκτωβρίου 2019
Τραμπάντζειο Γυμνάσιο Σιάτιστας
11:00 – 11:05 Χαιρετισμός  του Δημάρχου Βοΐου.
11:05 – 11:30 «Χαρίσιος Μεγδάνης(1768 – 1823)», Παναγιώτης Μπασιάς Tαμίας του Συνδέσμου  Γραμμάτων και Τεχνών Κοζάνης.
Αρχοντικό Χατζημιχαήλ – Κανατσούλη
11:30-17:00 Το αρχοντικό ανοίγει τις πόρτες του. Θα επισκεφθούμε τον χειμωνιάτικο οντά του, το
«Πάνθεον» που ο εσωτερικός του διάκοσμος δημιουργήθηκε έχοντας ως πηγή  έμπνευσης το ομώνυμο βιβλίο του Κοζανίτη Χαρίσιου Μεγδάνη.
Κυριακή, 13 Οκτωβρίου 2019
Προφήτης Ηλίας
07:00-10:00 Θεία Λειτουργία στον Προφήτη Ηλία Σιάτιστας
10:00-11:30 «Ο εσωτερικός διάκοσμος & η ιστορική σημασία Προφήτη Ηλία Σιάτιστας »,  Χρήστος Καρακουλάκης

&&&&&&&&&&&&

Το Τραμπάντζειο ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του Βοΐου που περιτριγυρίζεται από την Μητρόπολη Σισανίου & Σιατίστης με το Εκκλησιαστικό της Μουσείο, τον επιβλητικό Άγιο Δημήτριο του Αριστοτέλη Ζάχου, το πρώτο Δημοτικό Σχολείο, το Αρχοντικό Χατζημιχαήλ – Κανατσούλη, βρίσκεται σε ένα σημείο που μπορεί να ξεκινήσει την διαδρομή του ο επισκέπτης της πόλης μας προς το ιστορικό κέντρο της Χώρας.

Εδώ και αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, σχεδόν τέσσερα χρόνια, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Σιάτιστας (ΚΠΕ) που στεγάζεται στον ισόγειο ορόφου του Ιστορικού Τραμπαντζείου Γυμνάσιο Σιάτιστας έχει πρακτικά σταματήσει την λειτουργία του.

Στον πρώτο όροφο του κτιρίου στεγάζονται η Παλαιοντολογική Συλλογή και η Βοτανική Συλλογή. Το Τραμπάντζειο ανοίγει τις πόρτες του είτε για τους επισκέπτες των συλλογών είτε για αυτούς που θέλουν να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις που τελούνται στην αίθουσα τελετών.

Ένα κτίριο με μεγάλη ιστορική και αρχιτεκτονική αξία, με τα πλεονεκτήματα που περιγράφηκαν ανωτέρω, είναι κλειστό στο συντριπτικά μεγαλύτερο διάστημα του χρόνου. Το σχολείο στο οποίο μαθήτευσαν για εκατό και πλέον χρόνια τα παιδιά της Σιάτιστας και της ευρύτερης περιοχής μας δεν είναι πλέον ένα συνεχώς ενεργό κομμάτι της ζωής της πόλης.

Η νέα Δημοτική Αρχή πριν ακόμα από την ανάληψη των καθηκόντων της, υλοποιεί τον σχεδιασμό της για την επανένταξη του Τραμπαντζείου στην ζωή της πόλης μας.

Έχει παράλληλα αντιληφθεί αυτό που δυστυχώς δεν είχε γίνει αντιληπτό στο παρελθόν. Το μέγεθός της απουσίας των δράσεων του ΚΠΕ.

Προς αυτή την κατεύθυνση διενεργείται κύκλος επαφών με τις αρμόδιες υπηρεσίες και με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Από τις επαφές αυτές προέκυψε ότι η λειτουργία του ΚΠΕ μπορεί να εξασφαλιστεί και χωρίς της χρήση των αιθουσών της αριστερής πτέρυγας του ισόγειου ορόφου του Τραμπαντζείου. Είναι μια ευκαιρία για την ολοκλήρωση του σχεδιασμού μας που θα συμβάλλει και σε ένα δεύτερο στόχο. Στην προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς μας.

Όταν το αίτημα μας για την διάθεση αυτών των αιθουσών από το ΚΠΕ στο Δήμο έγινε αποδεκτό, και έτσι επιλέχθηκε η μεταφορά του Γραφείου Τουρισμού εκεί. Η στέγαση του σε ένα κτίριο με πολύπλευρη αξία, που βρίσκεται γεωγραφικά σε ένα σημείο καταλληλότερο βοηθάει στην αποτελεσματικότερη λειτουργία του.

Σκοπός ύπαρξης του Γραφείου Τουρισμού θα είναι και η συγκέντρωση όλου εκείνου του υλικού που θα χρησιμοποιηθεί για την ανάδειξη της περιοχής μας και ο σχεδιασμός – υλοποίηση δράσεων για την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας, που κομμάτι της είναι και το ίδιο το Τραμπάντζειο.

Θα είναι το πρώτο σημείο επαφής των επισκεπτών της περιοχής μας με το τουριστικό προϊόν της.

Ο ρόλος του γραφείου φυσικά και είναι κοινωφελής. Όσο αφορά την χρήση των αιθουσών αυτή παραμένει η ίδια, αυτή των γραφείων. Δεν έγινε και δεν θα γίνει κάποια αλλαγή που να απαιτεί την παρέμβαση της όποιας αρμόδιας υπηρεσίας.

Οι Σιατιστινοί νιώθουν μεγάλη εκτίμηση για την καθηγήτρια Αικατερίνη Ζωγράφου που υπηρέτησε για πολλά χρόνια την εκπαίδευση μέσα στις αίθουσες του Τραμπάντζειου Γυμνασίου.

Αναγνωρίζουν ότι εδώ και χρόνια, ακούραστα, συμβάλλοντας στην έρευνα και την ανάδειξη της ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς του Βοΐου.
Αναγνωρίζουμε το άγχος της. Για τα χρόνια που πέρασαν ανεκμετάλλευτα και τις ευκαιρίες που χάθηκαν.

Οι επιλογές μας για το Τραμπάντζειο κινούνται στην ίδια κατεύθυνση, στο ίδιο όραμα με αυτή και ελπίζουμε οι διευκρινίσεις μας να έδιωξαν τις όποιες ανησυχίες και προβληματισμούς που έχει μέσα της και νιώθουμε ότι σαφώς θα προτιμούσε για το Τραμπάντζειο την εικόνα ενός ενεργού κομματιού της ζωής της πόλης μας.

&&&&&

Ο Δήμος Βοΐου θα χορηγήσει από τα έσοδα της Κληρονομιάς ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΜΑΝΟΥΣΗ σε αριστούχους μαθητές Α΄ και Β΄ Λυκείων , από ( 18, 1 και πάνω ) την προηγούμενη χρονιά για το παρακάτω σχολικό έτος καταγόμενοι από την Σιάτιστα.

1)Μαθητές της Β και Γ Λυκείου κατά το σχολικό έτος 2018-2019, δέκα(10) υποτροφίες που αρίστευαν
το προηγούμενο έτος 2017-2018)
Το μηνιαίο ποσό της υποτροφίας ανέρχεται σε 90,00 Ευρώ .

Η καταγωγή από τη Σιάτιστα , καθορίζεται με σειρά προτεραιότητας από τα παρακάτω κριτήρια :
1). της γέννησης στη Σιάτιστα : α) του ιδίου, β) των δύο γονέων του γ) ενός από τους δύο γονείς του δ)
των παππούδων και των γιαγιάδων του και ε) του ενός παππού ή της μίας γιαγιά του.
2). της εγγραφής στο Μητρώο ή στο Δημοτολόγιο στον πρώην Δήμο Σιάτιστας (Δημοτικής Κοινότητας
Σιάτιστας- Δήμου Βοΐου ) των παραπάνω προσώπων
3). της μόνιμης κατοικίας στον πρώην Δήμο Σιάτιστας (Δημοτικής Κοινότητας Σιάτιστας- Δήμου Βοΐου )
των αυτών παραπάνω προσώπων.
Η επιλογή των υποτρόφων θα γίνει από τον Δήμο Βοΐου.
Η κατάταξη των υποψηφίων , κατά κατηγορία , θα γίνει με κριτήριο την βαθμολογία και καταγωγή.

Η υποτροφία θα αρχίσει να καταβάλλεται στους υποτρόφους από τον μήνα Σεπτέμβριο για το κάθε έτος
της προκήρυξης μέχρι το τέλος της κανονικής διάρκειας σπουδών στο Λύκειο .

Η υποτροφία δύναται να διακοπεί , εάν , για οποιονδήποτε λόγο , ήθελε επέλθει μείωση των ετησίων
εσόδων της Κληρονομιάς. Στην περίπτωση αυτή ουδέν δικαίωμα γεννάται υπέρ του υποτρόφου του
οποίου διακόπηκε η υποτροφία .

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλουν στο Δήμο αίτηση , μαζί με τα απαιτούμενα δ/κά μέχρι
τις 15/11/2019.
Αίτηση με τα παρακάτω δικαιολογητικά.
1. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης
2. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης των παππούδων (εφόσον κατάγεται από παππού ή
γιαγιά )
3. Υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/86 ότι δεν έλαβαν , ούτε λαμβάνουν άλλη υποτροφία για τις
ίδιες σπουδές από το ίδιο ή άλλο κληροδότημα , κληρονομιά ή Δωρεά και ότι δεν έχασαν από
δική τους υπαιτιότητα προηγούμενη υποτροφία.
4. Απόσπασμα ποινικού μητρώου , που να έχει εκδοθεί πρόσφατα , το πολύ τρεις μήνες πριν την
υποβολή της αίτησης (αναζητείτε αυτεπάγγελτα) .
Σιάτιστα 04 /10/2019
Αριθ. Πρωτ. 14050
5. Έλεγχος προόδου με αναλυτική βαθμολογία και Μ.Ο. βαθμολογίας στο προηγούμενο έτος {π.χ για το έτος 2018-2019 (προηγούμενο έτος 2017-2018)} με «ΑΡΙΣΤΑ»
6. Φωτοτυπία Ταυτότητας.
7. Βεβαίωση μόνιμης κατοικίας.
Έντυπα αιτήσεων καθώς και περισσότερες πληροφορίες δίνονται στο Δημοτικό Κατάστημα Σιάτιστας κατά τις εργάσιμες μέρες και ώρες. Τηλ. 2465 3 50112.

&&&&&&&

Ανακοινώνεται ότι η έναρξη τής ΣΥΝΑΞΗΣ ΝΕΩΝ 2019-2010 θα πραγματοποιηθεί από το σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟ, την ΔΕΥΤΕΡΑ 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019 και ώρα 7 το απόγευμα στην αίθουσα ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ του ιερού μητροπολιτικού ναού αγίου Δημητρίου Σιατίστης με την ακολουθία του αγιασμού, μαζί με τη ΣΧΟΛΗ ΓΟΝΕΩΝ της ιεράς μας μητροπόλεως.

Αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί η πρώτη Σχολή Γονέων της νέας περιόδου, με ομιλήτρια την κυρία Μαρία Ράπτη. Τις επόμενες εβδομάδες η Σύναξη Νέων θα πραγματοποιείται κάθε Δευτέρα στις 9 με 10 το βράδυ στην αίθουσα του Θρόνου του Μητροπολιτικού Μεγάρου ΓΙΑ ΟΣΟ ΧΡΟΝΟ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗΣ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ.

Μέχρις ότου πλήρως ανακαινιστεί αυτό, το πιθανότερο είναι να χρησιμοποιείται η αίθουσα ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ τις ίδιες ώρες. Με το καλό, καλή αρχή!

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βοΐου στις 10.10.2019

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 67 του Ν. 3852/10 σας καλούμε σε τακτική δημόσια συνεδρίαση την 10η  του μηνός Οκτωβρίου   του έτους  2019 ημέρα  Πέμπτη  και  ώρα  18.00 στο Δημαρχείο του Δήμου Βοΐου στη Σιάτιστα για τη συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης:

1Αποδοχή επιχορήγησης ποσού 681.100,00 € από το Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» του  Υπουργείου Εσωτερικών και κατανομή ποσού 340.550,00 € (α΄ δόση – ποσοστό 50%)  σε δράσεις του Δήμου Βοΐου που εντάσσονται στους αναπτυξιακούς άξονες προτεραιοτήτων του Προγράμματος. – Εισηγητής ο κ. Μαγιάγκας Γ. Αντιδήμαρχος.
2Συζήτηση και λήψη απόφασης για την ίδρυση και λειτουργία πυροσβεστικού κλιμακίου στη Σιάτιστα. -Εισηγητής ο Δήμαρχος κ. Ζευκλής Χ.
3Απόψεις επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου: «Αιολικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) «ΑΣΚΙΟ III», ισχύος 50,4ΜW στις θέσεις «Κορυφή/Άγιος Προκόπιος/Κουφόξυλια», Δήμων Βοίου/Κοζάνης & Εορδαίας της Π.Ε. Κοζάνης», με Φορέα του έργου: Χ. ΡΟΚΑΣ ΑΒΕΕ. – Εισηγητής ο κ. Πήττας Θ. Αντιδήμαρχος.
4Σύναψη προγραμματικής σύμβασης με την ΔΙΑΔΥΜΑ για την αποκομιδή των ανακυκλώσιμων υλικών στο Δήμο Βοΐου. – Εισηγητής ο κ. Πήττας Θ. Αντιδήμαρχος.
5Τροποποίηση συστατικής πράξης του N.Π.Δ.Δ. του Δήμου Βοΐου με την επωνυμία: «Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Βοΐου». -Εισηγητής ο κ. Ζιμπιλίδης Α., Πρόεδρος Δ.Σ.
6Ορισμός μελών του ΔΣ της  Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας  Εκπαίδευσης του Δήμου Βοΐου. – Εισηγητής ο κ. Ζιμπιλίδης Α., Πρόεδρος Δ.Σ.
7Τροποποίηση συστατικής πράξης του Ν.Π.Δ.Δ. του Δήμου Βοΐου με την επωνυμία: «Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Βοΐου». – Εισηγητής ο κ. Ζιμπιλίδης Α., Πρόεδρος Δ.Σ.
8Ορισμός μελών του ΔΣ της  Σχολικής Επιτροπής  Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Βοΐου.  – Εισηγητής ο κ. Ζιμπιλίδης Α., Πρόεδρος Δ.Σ.
9Λήψη απόφασης για σύσταση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης, τον ορισμό τωνφορέων της τοπικής κοινωνίας, εκπρόσωποι των οποίων θα αποτελέσουν µέλη της ενλόγω Επιτροπής και τον ορισμό επιτροπής µελών του Δημοτικού Συμβουλίου που θαδιενεργήσουν κλήρωση, προκειμένου να κληρωθούν οι δημότες που θα αποτελέσουνµέλη της Επιτροπής. – Εισηγητής ο κ. Ζιμπιλίδης Α., Πρόεδρος Δ.Σ.
10Ορισμός μελών επιτροπής για το συμβούλιο ένταξης μεταναστών (άρθρο 79 Ν.4555/2018.)– Εισηγητής ο κ. Ζιμπιλίδης Α., Πρόεδρος Δ.Σ.
11Ορισμός εκπροσώπων του Δήμου στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Ανώνυμης Εταιρείας Διαχείρισης Απορριμμάτων Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας (ΔΙΑΔΥΜΑ). – Εισηγητής ο κ. Ζιμπιλίδης Α., Πρόεδρος Δ.Σ.
12Αποδοχή επιχορήγησης ποσού 8.970,00 € από το ΥΠ.ΕΣ. για την καταβολή της εκλογικής αποζημίωσης των δημοτικών υπαλλήλων που εργάστηκαν για την προπαρασκευή και διεξαγωγή των Εθνικών Εκλογών της 7ης Ιουλίου 2019 και σχετική τροποποίηση του πρ/σμού έτους 2019. – Εισηγητής ο κ. Μαγιάγκας Γ. Αντιδήμαρχος.
13Αναμόρφωση του προϋπολογισμού του Δήμου τρέχουσας χρήσης. – Εισηγητής ο κ. Μαγιάγκας Γ. Αντιδήμαρχος.
14Ορισμός των δικαιούχων αποζημίωσης μελών του δημοτικού συμβουλίου Βοΐου για την συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις, προσδιορισμός του ύψους της καταβαλλόμενης αποζημίωσης και καθορισμός του τρόπου καταβολής. – Εισηγητής ο κ. Μαγιάγκας Γ. Αντιδήμαρχος.
15Τροποποίηση της αρ. 143/2019 απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου, ως προς την εξουσιοδότηση του νομίμου εκπροσώπου. – Εισηγητής ο κ. Μαγιάγκας Γ. Αντιδήμαρχος.
16Έγκριση εισόδου – εξόδου οχημάτων, για το χώρο εγκατάστασης του έργου: «Υποσταθμός Ανύψωσης Τάσης 33/150 KV & Βάσεις Η/Μ Εξοπλισμού», στην περιοχή Διασταύρωση Γρεβενών – θέση Αγκάθια  Δ.Ε. Σιάτιστας – Δήμου Βοΐου, ιδιοκτησίας της εταιρείας: «ΒΕΝΤΑΒΕΛ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε.. – Εισηγητής ο Δήμαρχος κ. Ζευκλής Χ.
17Διοργάνωση Β΄ εμποροπανήγυρης Τσοτυλίου. – Εισηγητής ο κ. Μαγιάγκας Γ. Αντιδήμαρχος.
18Κοπή ατόμων λεύκης στην Κοιν. Βουχωρίνας Δήμου Βοΐου. – Εισηγητής ο κ. Μαγιάγκας Γ. Αντιδήμαρχος.
19Εκμίσθωση αστικού δημοτικού ακινήτου στην Κοιν. Κορυφής. – Εισηγητής ο κ. Μαγιάγκας Γ. Αντιδήμαρχος.
20Εξουσιοδότηση του Δημοτικού Ταμία για να διακινεί τους τραπεζικούς λογαριασμούς. – Εισηγητής ο κ. Μαγιάγκας Γ. Αντιδήμαρχος.
21Αιτήσεις.