NEA … NEA …

3314

Η Ιερά Μητρόπολη Σισανίου και Σιατίστης και το Ίδρυμα Εθνικού και Θρησκευτικού Προβληματισμού διοργανώνουν Επιστημονική Εσπερίδα με τίτλο «Ο Μακεδονικός Αγώνας συνεχίζεται…», με αφορμή τη συμπλήρωση 120 ετών από την έναρξη του ένοπλου Μακεδονικού Αγώνα και  120 ετών από τον θάνατο του Εθνομάρτυρος Παύλου Μελά.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα, 27 Μαΐου 2024, στο Τραμπάντζειο Γυμνάσιο Σιατίστης. Η Επιστημονική Εσπερίδα εντάσσεται στις Εκκλησιαστικές, στις Επιστημονικές
και στις Πολιτιστικές Εκδηλώσεις, με γενικό θέμα: “ΕΚΚΛΗΣΙΑ – ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – ΕΛΛΑΔΑ: ΤΡΕΙΣ ΤΑΥΤΟΣΗΜΟΙ ΑΙΩΝΙΑΙ ΑΞΙΑΙ ΚΑΙ ΟΝΤΟΤΗΤΕΣ. 1904-2024 120 έτη από την έναρξη του ένοπλου Μακεδονικού Αγώνα. 120 έτη από τον θάνατο του Εθνομάρτυρος Παύλου Μελά”.

Πρόγραμμα

Συντονιστής

Αθανάσιος Αγγελόπουλος

Καθηγητής Πανεπιστημίου, Δ/νων Σύμβουλος Ι.Ε.Θ.Π.

18:00-18:15 Μουσική εισαγωγή από τους μαθητές της Σχολής Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Σισανίου & Σιατίστης «Ο Όσιος Ναούμ».

18:15-18:30 Έναρξη Επιστημονικής Εσπερίδος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης Αθανάσιο.

18:30-18:45 Χαιρετισμοί Επισήμων

Ομιλητές

18:45-19:05 Ελλογ. κ. Μιχαήλ Τρίτος, Ομότιμος Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.

Θέμα: «Έθνος και Εκκλησία στον Μακεδονικό Αγώνα».

19:05-19:30 Ελλογ. κ. Ζήσης Μπέλλος, Θεολόγος, M. Sc Εκκλησιαστικής Ιστορίας, Τακτικό Μέλος και Επιστημονικός Συνεργάτης Ι.Ε.Θ.Π.

Θέμα: «Προδρομικά του ένοπλου Μακεδονικού Αγώνα».

19:30-19:50 Ελλογ. κ. Ηλίας Μογλενίδης, Υπ. Δρ. Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ., Δ/ντής Βιβλιοθήκης & Ιστορικού Αρχείου Ι.Ε.Θ.Π.

Θέμα: «Μακεδονομάχισσες ηρωίδες και Eθνομάρτυρες γυναίκες της Επαρχίας Σιατίστης κατά την περίοδο του Μακεδονικού Αγώνος».

19:50-20:10 Ελλογ. κ. Κυριάκος Μωϋσίδης, Υπ. Δρ. Θεολογικής Σχολής ΕΚΠΑ, Δ/ντής Επικοινωνίας Ι.Ε.Θ.Π.

Θέμα: «Δυτική Μακεδονία και Μακεδονικός Αγώνας. Στιγμιότυπα ζωής και θανάτου Παύλου Μελά»

20:10-20:20 Συμπερασματικές Κρίσεις: Καθ. Αθανάσιος Αγγελόπουλος

20:20-20:30 Κατακλείδα Επιστημονικής Εσπερίδος και Απονομή Τιμητικών Διακρίσεων από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης Αθανάσιο

ΠΗΓΗ:ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR

##########################

Έρχεται το τέλος για Taxis, Taxisnet και Elenxis

Διαγωνισμό ύψους 131 εκατ. ευρώ για την αντικατάσταση των πληροφοριακών συστημάτων Taxis, Taxisnet και Elenxis μέχρι το 2029 προκήρυξε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Τα Taxis, Taxisnet και Elenxis θα αντικατασταθούν από ένα νέο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Φορολογίας που θα συνδυασθεί με τον επιχειρησιακό εκσυγχρονισμό της ΑΑΔΕ και με την βελτιστοποίηση των επιχειρησιακών διαδικασιών της.

Η αντικατάσταση αυτή θα συμβάλλει στον ποιοτικότερο τρόπο εργασίας όλων των χρηστών του συστήματος και την αύξηση της παραγωγικότητας αυτών, στην παροχή ποιοτικότερων υπηρεσιών προς τους συναλλασσόμενους, στη συλλογή και βέλτιστη αξιοποίηση των δεδομένων της ΑΑΔΕ, στην αντιμετώπιση των κινδύνων της μη συμμόρφωσης και της φοροδιαφυγής, στην παροχή της δυνατότητας αποτελεσματικότερης και αποδοτικότερης εργασίας των στελεχών της Αρχής, καθώς και στη συμπίεση του διοικητικού κόστους, στην επανεξέταση των υφιστάμενων επιχειρησιακών διαδικασιών καθώς και στην βελτιστοποίησή τους, στον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό των συστημάτων της ΑΑΔΕ.

Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων, το νέο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Φορολογίας θα βασιστεί σε υβριδική λύση, η οποία κατά περίπτωση περιλαμβάνει μεταξύ άλλων προμήθεια έτοιμης λύσης (Commercial Off the Shelf), με την αγορά των απαραίτητων αδειών χρήσης λογισμικού, καθώς και στοχευμένων υλοποιήσεων (custom) που προσαρμόζονται και ευθυγραμμίζονται στις εκάστοτε απαιτήσεις της ΑΑΔΕ.

Οι λειτουργικές περιοχές που θα αναβαθμιστούν με το νέο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Φορολογίας είναι οι εξής:

 • Φορολογικό Μητρώο.
 • Λογιστική.
 • Δηλώσεις φορολογούμενων, Βεβαιώσεις/Εισπράξεις/Μειώσεις/Επιστροφές
 • Εικόνα Φορολογουμένου.
 • Υποστήριξη φορολογούμενου, Γνωστοποιήσεις/Κοινοποιήσεις, Πιστοποιητικά
 • Συμμόρφωση.
 • Ανάθεση και Διαχείριση Υποθέσεων.
 • Υποστήριξη Ελέγχων και Επιτόπιων Ελέγχων.
 • Μητρώο Ηλεκτρονικών Μέσων και Δίαυλος Διαλειτουργικότητας
 • Ανάλυση Κινδύνων.
 • Διοικητική Πληροφόρηση και Διαμόρφωση Πολιτικών Συμμόρφωσης.
 • Μητρώο Κινητών και Ακίνητων Στοιχείων Περιουσίας.

Κατά την υλοποίηση του έργου θα αντιμετωπιστούν και μια σειρά από ειδικά θέματα. Συγκεκριμένα, αυτά αφορούν:

Τον ανασχεδιασμό των επιχειρησιακών διαδικασιών με την απλούστευση διαδικασιών στον οργανισμό, την ποιοτικότερη χρήση αυτών από τους πολίτες και τις ταχύτερες συναλλαγές χωρίς χρήση χαρτιού, όπου αυτό είναι εφικτό.

Την ενσωμάτωση και αξιοποίηση υφιστάμενων εφαρμογών και υπηρεσιών της ΑΑΔΕ, ώστε να βελτιωθεί η συμβατότητά τους με την αρχιτεκτονική και τις υποδομές που θα χρησιμοποιηθούν στο νέο σύστημα φορολογίας.

Την ανάπτυξη νέων εφαρμογών και λειτουργικοτήτων που δεν καλύπτονται από το έτοιμο προϊόν που θα προσφέρει.

Τη στρατηγική μετάπτωσης εφαρμογών και των δεδομένων σε συνδυασμό με την παράλληλη λειτουργία των υφιστάμενων συστημάτων, μέχρι και την τελική ένταξη τους στο νέο σύστημα.

Πηγή: dikaiologitika.gr

#########################

Την Κυριακή 02 Ιουνίου 2024, ο Ορειβατικός Σύλλογος Σιάτιστας διοργανώνει εξόρμηση στο φαράγγι του Ενιπέα.

Η διαδρομή ξεκινά από τη θέση «Πριόνια» (1100 μ.) και καταλήγει στο Λιτόχωρο διανύοντας απόσταση 14 χλμ. (περίπου 5 ώρες).

Το φαράγγι του Ενιπέα είναι ένα από τα πιο όμορφα σημεία για διάσχιση στον Όλυμπο. Η διάσχιση γίνεται μέσα σε δασικό περιβάλλον με ευδιάκριτο μονοπάτι. Γενικά, η διαδρομή είναι μέτριας δυσκολίας αφού οι κατηφόρες εναλλάσσονται με ανηφόρες.

Για περισσότερες πληροφορίες:
Βίκυ Φίλιου (6946689357)
Μπάμπης Ταγάρας (6942061221)

####################

Έρχεται φθηνό μεσημεριανό ρεύμα και voucher για αγορά συσκευών

Το φθηνότερο «νυχτερινό» τιμολόγιο κατά τη θερινή περίοδο, από 1ης Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου, ισχύει από τις 11 το βράδυ ως τις 7 το πρωί.

Voucher για αγορά ηλεκτρικών συσκευών φέρνει η αλλαγή στο ωράριο του νυχτερινού ρεύματος.

Η μετατόπιση της ζήτησης τις ώρες που οι ΑΠΕ δουλεύουν στο φουλ θα περιορίσει την ανάγκη περικοπών πράσινης ενέργειας, σύμφωνα με την «Καθημερινή», και η πολιτική ηγεσία που ΥΠΕΝ εξετάζει μάλιστα να την συνδυάσει με ένα πρόγραμμα επιδοτήσεων αγοράς έξυπνων οικιακών συσκευών ώστε να μπορούν οι καταναλωτές να θέτουν τις ενεργοβόρες συσκευές σε λειτουργία από απόσταση, αφού οι νέες ώρες του νυχτερινού τιμολογίου αναμένεται να μεταφερθούν μεταξύυ 11 πμ και 4 μ.μ. που είναι εργάσιμες ώρες.

Άλλωστε, το νυχτερινό τιμολόγιο ισχύει εδώ και δεκαετίες, όμως μετά την «εισβολή» της φωτοβολταϊκής παραγωγής οι προμηθευτές ρεύματος ζητούν να ισχύσει η μεσημβρινή ζώνη χαμηλής χρέωσης και τα καλοκαίρια (σήμερα είναι μόνο τον χειμώνα) καθώς η μεγάλη ζήτηση, έχει μετατοπιστεί στο απόγευμα από το μεσημέρι, όταν πέφτει ο ήλιος και εκλείπει η παραγωγή των φωτοβολταϊκών. Από την πλευρά του ΔΕΔΔΗΕ αρμόδιες πηγές ανέφεραν στο ΑΠΕ ότι θα εξεταστούν όλα τα σενάρια σε συντονισμό και συνεργασία με όλους τους φορείς της αγοράς.

Ο ελληνικός σύνδεσμος προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας με επιστολή προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και τον ΔΕΔΔΗΕ έθεσε και επισήμως το θέμα, επισημαίνοντας ότι στις Περιόδους Αιχμής Φορτίου Δικτύου- ειδικά κατά τους μήνες της άνοιξης και του φθινοπώρου- θα ήταν εύλογο να μην έχουν συμπεριληφθεί μεσημβρινές ώρες, δηλαδή ώρες κατά τις οποίες μεγιστοποιείται η παραγωγή των φωτοβολταϊκών μονάδων.

Ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου, Μίλτος Ασλάνογλου υποστηρίζει ότι πλέον οι κρίσιμες ώρες – από την άποψη του μεγέθους της ζήτησης και της συμφόρησης στα δίκτυα – ειδικά το καλοκαίρι είναι οι βραδινές, μεταξύ 9 και 12 όταν η θερμοκρασία είναι υψηλή και η ζήτηση ενέργειας για τη λειτουργία των κλιματιστικών αυξημένη, ενώ δεν είναι διαθέσιμη η παραγωγή των φωτοβολταϊκών.

Τις μεσημβρινές ώρες η ζήτηση είναι ακόμα πιο υψηλή λόγω θερμοκρασιών αλλά καλύπτεται σε μεγάλο βαθμό από την παραγωγή των φωτοβολταϊκών η οποία εκτός των άλλων είναι και αποκεντρωμένη. Δηλαδή δεν παράγεται κεντρικά στους μεγάλους θερμικούς Σταθμούς αλλά σε χιλιάδες σημεία ανά την Ελλάδα όπου έχουν εγκατασταθεί φωτοβολταϊκά, γεγονός που αποφορτίζει και τα δίκτυα.

Τα ωράρια του «νυχτερινού»

Το φθηνότερο «νυχτερινό» τιμολόγιο κατά τη θερινή περίοδο, από 1ης Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου, ισχύει από τις 11 το βράδυ ως τις 7 το πρωί ενώ τον χειμώνα εφαρμόζεται ήδη χαμηλή χρέωση και το μεσημέρι 3-5 μμ. Το ωράριο αυτό καθορίστηκε σε εποχή που η διάδοση των φωτοβολταϊκών ήταν ανύπαρκτη ενώ η σταδιακή επέκταση της χρήσης των κλιματιστικών προκαλούσε σοβαρά προβλήματα – μέχρι και μπλακ άουτ – λόγω έλλειψης διαθέσιμης ισχύος και συμφόρησης στα δίκτυα μεταφοράς και διανομής.

Η αλματώδης ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών απάλειψε τη μεσημβρινή αιχμή αλλά μετατόπισε το πρόβλημα στη βραδινή ζώνη. Ενδεικτικά, το προηγούμενο Σάββατο 3 Ιουνίου η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας από τις 12 ως τις 4 το μεσημέρι καλύφθηκε έως και κατά τα 2/3 από ανανεώσιμες πηγές με αποτέλεσμα η τιμή του ρεύματος στο Χρηματιστήριο ενέργειας κατά το συγκεκριμένο διάστημα να είναι μηδενική.

Στις 5 το απόγευμα – όταν μειώνεται σταδιακά η απόδοση των φωτοβολταϊκών – η τιμή αυξήθηκε στα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ στις 11 μ.μ. οπότε ξεκινά το νυχτερινό τιμολόγιο ήταν πάνω από 80 ευρώ. Συνεπώς, το ισχύον ωράριο για το νυχτερινό ρεύμα δίνει «σήμα» στους καταναλωτές να μετατοπίσουν την κατανάλωση τους την περίοδο που η τιμή είναι 80 ευρώ και όχι τις ώρες που είναι μηδενική. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι το ζήτημα θα τεθεί σε νέες βάσεις στο βαθμό που προχωρά η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών κατανάλωσης οι οποίοι παρέχουν την δυνατότητα διαφορετικής χρέωσης ανά ώρα της ημέρας.

Οι έξυπνοι μετρητές θα επιτρέπουν στους προμηθευτές να εφαρμόζουν δυναμικά τιμολόγια αλλά και στους καταναλωτές να προσαρμόζουν ανάλογα το προφίλ της ζήτησης στη διάρκεια της ημέρας ώστε να αξιοποιούν τις ώρες που ισχύουν χαμηλότερες τιμές. Σήμερα το «σήμα» για την ενεργοποίηση του μειωμένου νυχτερινού τιμολογίου δίνεται κεντρικά από τον ΔΕΔΔΗΕ με Σύστημα Τηλεχειρισμού Ακουστικής Συχνότητας.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Κοινωνικός τουρισμός: Τα νέα κριτήρια που πρέπει να ξέρουν οι δικαιούχοι

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το νέο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού της περιόδου 2024 – 2025.

Το νέο πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού που θα λάβουν 300.000 δικαιούχοι θα ισχύει από το φετινό καλοκαίρι μέχρι τον Ιούνιο του 2025.

Σύμφωνα με όσα γίνονται γνωστά, τα κριτήρια για τη μοριοδότηση των ωφελούμενων θα είναι τα εξής:

Ιδιότητα ΑμεΑ σε ποσοστό 50% και άνω: 50 μόρια

Ιδιότητα μονογονέα: 10 μόρια

Αριθμός ανηλίκων τέκνων (ηλικίας έως 18 μηνών): 15 μόρια για κάθε τέκνο

Ύψος ετήσιου συνολικού οικογενειακού εισοδήματος, ανεξαρτήτως από την πηγή της προέλευσής του, πραγματικού και τεκμαρτού, του φορολογικού έτους 2022, ως εξής:

έως 10.000,99 ευρώ: 30 μόρια

από 10.001 έως 20.000,99 ευρώ: 20 μόρια,

Από 20.001,00 έως 30.000,000 ευρώ: 10 μόρια.

-Νέος δικαιούχος ή δικαιούχος που συμμετείχε αλλά δεν επελέγη λόγω μοριοδότησης στα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού περιόδων 2022 – 2023 και 2023 – 2024 της ΔΥΠΑ: 20 μόρια.

Το προσωρινό μητρώο δικαιούχων – ωφελουμένων και οι προσωρινοί πίνακες αποκλειόμενων αιτούντων και μελών αναρτώνται στον ιστότοπο της ΔΥΠΑ.

Πηγή: aftodioikisi.gr

Βόλτα στα μαγαζιά με IRIS και αυξημένο όριο συναλλαγών

Η επέκταση του IRIS θα σημαίνει ότι ο καταναλωτής θα μπορεί να χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο σύστημα σε κάθε του συναλλαγή, τόσο στο ηλεκτρονικό εμπόριο όσο και στο φυσικό εμπόριο (κατάστημα).

Το IRIS φαίνεται να έρχεται πιο κοντά στα φυσικά σημεία αλλά και την αύξηση του ημερήσιου ορίου συναλλαγών, καθώς το σύστημα άμεσων και φθηνών πληρωμών γίνεται όλο και πιο δημοφιλές.

Παρα τη δημοφιλία του, όμως, η επέκτασή τού στην αγορά αντιμετωπίζει δύο εμπόδια: δεν καλύπτει τις συναλλαγές των καταναλωτών σε φυσικά καταστήματα και έχει χαμηλό ημερήσιο όριο συναλλαγών, κάτι που φρενάρει την περαιτέρω χρήση του.

Μετά την υποχρεωτική αποδοχή άμεσων πληρωμών από όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις που υποχρεούνται να διατηρούν επαγγελματικούς λογαριασμούς (με καταληκτική ημερομηνία την 30η Ιουνίου), ο στόχος της κυβέρνησης είναι η σταδιακή αλλά ταχεία επέκταση του συστήματος στο σύνολο των επιχειρήσεων έως τις 31 Μαρτίου 2025.

Η ημερομηνία αυτή, άλλωστε, είναι κοντά στην προθεσμία που προβλέπεται από τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 2024/886, που προβλέπει την καθολική επέκταση της δυνατότητας άμεσων πληρωμών έως τον Οκτώβριο του 2025.

Η επέκταση του IRIS θα σημαίνει ότι ο καταναλωτής θα μπορεί να χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο σύστημα σε κάθε του συναλλαγή, τόσο στο ηλεκτρονικό εμπόριο όσο και στο φυσικό εμπόριο (κατάστημα).

Μιλώντας στο πρόσφατο συνέδριο Payments 360 o υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, κάλεσε τις τράπεζες να αυξήσουν το ημερήσιο όριο χρήσης του συστήματος IRIS για τους καταναλωτές, στα 500 ευρώ για μεταφορές σε ιδιώτες συν 500 ευρώ για πληρωμές σε επιχειρήσεις, δηλαδή συνολικά 1.000 ευρώ την ημέρα από 500 που είναι σήμερα.

Το IRIS αυτ΄ή τη στιγμή διαθέτει 3 υπηρεσίες:

1.IRIS Person to Person: Αμεση μεταφορά χρημάτων μεταξύ ιδιωτών, χωρίς προμήθεια (έως 500ευρώ/ημέρα).

2.IRIS Person to Business: Για πληρωμή σε ατομικές επιχειρήσεις ή ελεύθερους επαγγελματίες. Προϋπόθεση είναι η εγγραφή του επαγγελματία με επαγγελματικό τραπεζικό λογαριασμό. Επισημαίνεται ότι το όριο των 500 ευρώ για τον επαγγελματία είναι ανά πελάτη κι όχι στο σύνολο των χρημάτων που μπορεί να λάβει ημερησίως. Ο πελάτης δεν επιβαρύνεται με κάποια χρέωση για την υπηρεσία, ενώ η προμήθεια για τον επαγγελματία είναι σημαντικά μικρότερη σε σχέση με άλλες μεθόδους πληρωμής.

3.IRIS Commerce: Για πληρωμή σε ηλεκτρονικά καταστήματα, χωρίς να κοινοποιούνται στοιχεία πληρωμής στον έμπορο. Η παραγγελία ολοκληρώνεται μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Παράλληλα, δεν υπάρχει όριο ποσού και δεν απαιτείται εγγραφή στην υπηρεσία για τον πελάτη.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Ελεύθερη η κυκλοφορία στην Υψηλή Γέφυρα Σερβίων

Ελεύθερη η κυκλοφορία και στις δύο διευθύνσεις χωρίς φωτεινό σηματοδότη.

Ολοκληρώθηκε η στεγάνωση της πλάκας καταστρώματος και η διάστρωση νέου ασφαλτοτάπητα στην Υψηλή Γέφυρα Σερβίων Γέφυρα Σερβίων στο τμήμα των τριακοσίων μέτρων της προβολοδόμησης.

Υπολείπονται οι εργασίες διαγράμμισης, η συντήρηση των αρμών και η στεγανή απορροή των ομβρίων υδάτων. Οι εργασίες αυτές-και αφού λυθούν κάποιες τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες-για λόγους ασφάλειας του εργαζόμενου προσωπικού θα λάβουν χώρα με ρύθμιση της κυκλοφορίας και μονοδρόμηση με σημαιοφόρους ή με φωτεινό σηματοδότη μόνο κατά τις ώρες εκτέλεσής τους.

Παρακαλούνται οι διερχόμενοι οδηγοί να τηρούν αυστηρά το όριο ταχύτητας των 40χλμ/ώρα, το μέγιστο επιτρεπόμενο φορτίο των 40tn, και την ελάχιστη απόσταση των 100μ μεταξύ τους

Φλώρινα: 4 περιπτώσεις απάτης με λεία 4.700 ευρώ

Συνελήφθη 54χρονος αλλοδαπός,- Αναζητούνται να ταυτοποιηθούν τα στοιχεία ακόμη -2- ατόμων ως συνεργών του

Εξιχνιάσθηκαν, ύστερα από άμεση κινητοποίηση αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Φλώρινας, συνολικά -4- περιπτώσεις τηλεφωνικών απατών, εκ των οποίων -1- τετελεσμένη και -3- σε απόπειρα, που διαπράχθηκαν χθες (25-05-2024), στην ευρύτερη περιοχή της Φλώρινας.

Έπειτα από οργανωμένη επιχείρηση των προαναφερόμενων αστυνομικώνσυνελήφθη χθες (25-05-2024) τις μεσημβρινές ώρες σε περιοχή της Φλώρινας, 54χρονος αλλοδαπός, ενώ αναζητούνται να ταυτοποιηθούν τα στοιχεία ακόμη δύο (2) συνεργών του, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για το αδίκημα της απάτης κατά συναυτουργία.

Συγκεκριμένα,  χθες (25-05-2024) τις μεσημβρινές ώρες, άγνωστος άνδρας και άγνωστη γυναίκα, τηλεφώνησαν σε 77χρονη ημεδαπή στη Φλώρινα και προσποιούμενοι, ο μεν άνδρας τον «ιατρό», η δε γυναίκα φιλικό της πρόσωπο και με πρόσχημα ότι το πρόσωπο αυτό έχρηζε άμεσα χειρουργικής επέμβασης, κατάφεραν να την εξαπατήσουν και να της αποσπάσουν το χρηματικό ποσό των -4.780- ευρώ, το οποίο παρέλαβε ο 54χρονος.

Άμεσα οργανώθηκε αστυνομική επιχείρηση, κατά την οποία αστυνομικοί του Τμήματος Ασφάλειας Φλώρινας, εντόπισαν και συνέλαβαν τον 54χρονο σε περιοχή της Φλώρινας, στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν το χρηματικό ποσό των -4.780- ευρώ, -2- κινητά τηλέφωνα, -2- κάρτες sim, καθώς επίσης και το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε.

Επιπλέον, τα -2- άγνωστα άτομα αποπειράθηκαν με πανομοιότυπο τρόπο να εξαπατήσουν  ακόμη  -3- πολίτες στην ευρύτερη περιοχή της Φλώρινας.

Κατασχεθέν χρηματικό ποσό αποδόθηκε στην 77χρονη.

Ο συλληφθείς με τη σχηματισθείσα σε βάρος του δικογραφία θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Φλώρινας.

Επισυνάπτεται μία (1) φωτογραφία.

Με αφορμή τα παραπάνω περιστατικά η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας υπενθυμίζει ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά εξαπάτησης:  

 • Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι σας ζητούν χρήματα, για δήθεν επείγουσα ανάγκη συγγενικού/φιλικού σας προσώπου, όπως νοσηλεία σε νοσοκομείο ή για δήθεν τροχαίο ατύχημα που προκάλεσε το συγγενικό σας πρόσωπο, που είχε ως συνέπεια τον θανάσιμο ή βαρύτατο τραυματισμό ανήλικου, συνήθως παιδιού. Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά.
 • Επισημαίνεται ότι στα τροχαία ατυχήματα ακολουθούνται πάντα από τις αστυνομικές Αρχές οι νόμιμες και προβλεπόμενες ενέργειες, υπό την καθοδήγηση των κατά τόπους Εισαγγελικών Αρχών και σε καμία περίπτωση δεν υφίστανται παρέκκλιση από αυτές, με την καταβολή χρηματικών ποσών.
 • Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό – συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται.
 • Η επικοινωνία να γίνεται άμεσα, με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι ή σας έδωσαν οι δράστες να μιλήσετε.
 • Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).
 • Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.